Brink Industrial Hoogeveen – Parel in de Dutch TechZone

HOOGEVEEN – “Van Afval Naar Grondstof”. Zo heet het beleid in Nederland dat de basis vormt voor de circulaire economie. Het bedrijf Lune is marktleider in Nederland op het gebied van afvalscheidingmiddelen en staat daarmee aan de basis van de circulaire economie. Lune is onderdeel van Brink Industrial in Hoogeveen en maakt afvalbakken voor het scheiden van afval. “We proberen hiermee verspilling te voorkomen”, legt managing director Wido van den Bosch uit. “Als je afval scheidt, moet je hiervoor ook duurzame producten gebruiken”. Het bedrijf is ooit begonnen als producent van plantenbakken, maar is in de crisisperiode overgestapt naar het maken van afvalbakken.

Lune is niet alleen marktleider in Nederland, in 2018 bleek uit onderzoek van de Radboud Universiteit dat het bedrijf maar liefst één van de 30 koplopers in Nederland is op het gebied van de circulaire economie. “Wij praten niet alleen over circulaire economie, wij zijn het echt aan het doen”, aldus Van den Bosch. Brink richt zich hiermee niet alleen op het engineeren en produceren, maar kan ook meedenken om tot de meest duurzame en circulaire oplossingen te komen. Als onderdeel van haar circulaire design filosofie  maakt Lune de producten modulair. Gevolg is dat assembleren van de producten gemakkelijker wordt. “Naast verspilling is hiermee ook een sociaal component meegenomen”, vertelt Van den Bosch. “We leveren niet alleen het product, maar het komt ook weer terug in de fabriek voor een tweede leven, wat ook weer werk oplevert voor het personeel. Met het eindproduct, een afvalbak voor het scheiden van afval , wil Lune ervoor zorgen dat er uiteindelijk zo schoon mogelijke grondstofstromen worden ingezameld. Met hun nieuwe afvalbak BinC gaan ze nog een stap verder: deze afvalbak zamelt afval in, waarvan het zelf is gemaakt. Dit is het zogenoemde droste-effect”, legt Van den Bosch uit. “Oneindige arbeid door het repeterend effect”.

Naast de continue vernieuwing van haar fabriek is het moederbedrijf Brink Industrial ook vernieuwend met het zogeheten partnershipmodel. “Het is een compleet nieuw concept dat door ons zelf ontwikkeld is”, vertelt Van den Bosch, waarbij het maakbedrijf zich richt op een partnership met de afnemer door compleet transparant te zijn over de opbouw van de kostprijs. “Bij de meeste bedrijven wordt niet aangegeven hoe de kostprijs van een product exact is opgebouwd”, aldus Van den Bosch. “Bedrijven willen zich niet in de kaart laten kijken. Wij zien het als een voordeel: we kijken samen met de klant hoe we de kostprijs én het product kunnen verbeteren. Het is een gezamenlijk probleem, waar we gezamenlijk aan werken”. Volgens Van den Bosch werkt dit systeem prima. “Hiermee creëer je een bestendige relatie. De klant heeft de juiste kwaliteit tegen de beste  prijs, wij een redelijke marge en iedereen is tevreden”.

Terug naar overzicht