English content

De probleemoplosser aan de Edisonstraat

HOOGEVEEN – Het is maandagmiddag, een frisse dag in de eerste maand van 2023, maar dat mag de pret niet drukken. Vandaag zijn we namelijk op bezoek bij rasondernemer Rob Tangenberg. In 2012 startte hij met het ontwikkelen van verschillende producten voor de maakindustrie, en inmiddels heeft hij een groot scala aan oplossingen in de verkoop. We spreken vandaag over de verschillende uitvindingen van de Hoogeveense Willie Wortel, over het ondernemerschap en over hulp uit onverwachte hoek.

Toepasselijk genoeg zit de zelfbenoemde ‘probleemoplosser’ aan de Edisonstraat in Hoogeveen met zijn ondernemingen De Laser Frezer en Adapt-R. Bij binnenkomst staat er zo’n beetje meteen een kop koffie klaar en nemen we plaats in de gezellige bedrijfskantine. Niet in het kantoor, en dat tekent Rob meteen. “Niet te veel poespas, gewoon goed ondernemen”. En dat gebeurt er bij De Laser Frezer. De onderneming maakt namelijk kunststof onderdelen voor de maakindustrie, en doet dat onder meer met het snijden, graveren, markeren en zagen van op maat gemaakte oplossingen.

Route naar het ondernemerschap

‘Hoe ben je hier zo ingerold?’, vragen we. “Nou,” merkt Tangenberg lachend op, “heb je even?”. In 2012, toen nog werkzaam bij de NAM, begon Rob met het maken van schanskorven om zijn creatieve ei wat meer kwijt te kunnen. Eerst vanuit zijn eigen garage aan het knutselen, later werd dit professioneler aangepakt.

Het kantelpunt van ondernemerschap begon echter in 2015. “Ik wilde een nieuwe keuken kopen bij de Ikea, de keuken zou van Ikea moeten zijn en de apparatuur zou ik elders kopen. De verkoopster beweerde stellig dat het inpassen van de vaatwasser die ik op het oog had niet mogelijk was. Ergens vond ik het ook wel mooi, want het was een mooie uitdaging voor me om op te lossen”. Hij bedacht een schuifsysteem en startte samen met z’n vrouw het bedrijf adapt-r®. “Dat liep al best wel snel heel goed, en inmiddels verzenden we onze producten over de hele wereld.” We kunnen het succes nummer één noemen, want Rob is nog lang niet klaar met ondernemen.

Complementerende middelen

Idee numero twee komt eigenlijk bij de promotie van adapt-r. Een met plexiglas beklede vaatwasser moest de ster worden in het nieuwe promofilmpje van adapt-r. “Ik wilde de machine zo 360 graden filmen, en laten zien aan de mensen wat voor product adapt-r is”. Een ronddraaiend platform bleek echter te duur.  Dus met z’n vader ging de ontwikkelaar de schuur in en ontwikkelde zo’n platform. Ook deze brachten ze op de markt, in een diameter van 2,5 en 5 meter. “De eerste stond bij een motorzaak in Rogat en deze gaan inmiddels ook al overal heen. Het handige eraan is dat het een bouwpakket is die zo op een europallet kan.”

“En,” voegt de ondernemer eraan toe “we hebben de machines om dat te maken hier staan, veel overlapt elkaar, en veel hoort bij elkaar. Dus het complementeert elkaar prachtig.“

“we hebben de machines om dat te maken hier staan, veel overlapt elkaar, en veel hoort bij elkaar. Dus het complementeert elkaar prachtig.”

Hulp uit onverwachte hoek

Bij de doorontwikkeling, het vermarkten en optimaliseren van bedrijfsprocessen liep Tangenberg als kersverse ondernemer soms eens tegen een muur aan. Waar hij eerst een beetje huiverig was voor overheidshulp met ondernemen, omdat het misschien niet dynamisch genoeg zou werken, kwam Rob toch via een internationaliseringsvoucher van Ik Ben Drents Ondernemer in gesprek met Gijs Meijer van Provincie Drenthe. “Ik sprak met Gijs over mijn wensen met voornamelijk ondernemen in het buitenland, en hij verwees me door naar Han Smidt van Ik Ben Drents Ondernemer.”

Dat bleek een gouden zet te zijn geweest. “Han nam mij en de onderneming echt op sleeptouw. Met vijf of zes sessies heeft hij ons zo ontzettend positief verrast!”. Zo begon Han destijds met het doorlichten van de onderneming, en vooral de kansen die hij zag voor het bedrijf aan de Edisonstraat. “Je kon merken dat deze adviseur weet wat hij doet, en natuurlijk is het zijn werk, maar hij wees me ook op dingen waar ik nog nooit van had gehoord” vertelt ondernemer Rob Tangenberg.

Een van de voorbeelden waar de adviseur Rob op wees was een handige subsidie die de overheid uitgeeft om innovatie te stimuleren. “Omdat ik altijd aan het ontwikkelen en bedenken ben, gaf Han aan dat het misschien wel interessant zou zijn om een WBSO subsidie aan te vragen. Inmiddels is het eerste WBSO project gestart”.

Toekomst in de recycling

En het ontwikkelen gaat weer verder met het volgende complementerende middel voor De Laser Frezer. Op dit moment zijn ze er een recycleproductiemachine aan het ontwikkelen die afval kan regenereren tot nieuw materiaal, en dat vervolgens weer tot halffabricaten weet te maken. “Ja, we werken hier best veel met kunststoffen, en ik ben van mening dat als je slim bezig wilt zijn, je ook gerecyclede producten moet gaan gebruiken” verklaart Rob. De machine die hij maakt wil hij ook beschikbaar maken voor andere ondernemingen. “Samen bepalen we de toekomst van kunststoffen, en als we dat goed gerecycled willen hebben, moeten we nu vol gas ontwikkelen.”

We kijken met smart uit naar de ontwikkelingen aan de Edisonstraat in Hoogeveen. Eén ding is in ieder geval zeker; er zal altijd geïnnoveerd worden.

Heb je ook een succesverhaal? Klik hier