Connectz
Storiez

Dutch TechZone naar Finland afgereisd voor inspiratie, netwerken en verbinden

Read 5 min.

DUTCH TECHZONE – De Program Board uit de Dutch TechZone (overheidsbestuurders, onderwijsbestuurders en ondernemers)  vertrok in januari naar Finland voor een inspiratiereis. Deze reis naar Finland, Regio Helsinki-Uusima, bood de kans om te ontdekken hoe innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan. In dit land met een rijke traditie in technologie en design kun je veel inspiratie opdoen en leren van bedrijven die voorop lopen in deze aspecten. Of je nu op zoek bent naar nieuwe ideeën voor productontwikkeling, wilt leren over duurzame bedrijfsprocessen of een uniek perspectief op design wilt verkrijgen, een bezoek aan Finland zal zeker een waardevolle toevoeging zijn. We vroegen een aantal deelnemers om hun ervaringen te delen.

Regio Helsinki-Uusima

Henk Brink, gedeputeerde provincie Drenthe en lid Program Board Dutch TechZone

Regio Helsinki-Uusima heeft veel overeenkomsten met onze regio, zoals de manier waarop we regionale samenwerking stimuleren om een aantal economische doelen te halen. Met een leidende coalitie van een aantal prachtige bedrijven, gemeenten en onderwijsinstellingen hebben we gekeken hoe het kennis-innovatie ecosysteem in Finland werkt. Henk Brink: “Ik vond ik het bezoek aan de Aalto Design Factory erg leuk: een interdisciplinaire productontwerp- en leerhub die studenten, docenten, onderzoekers en de industrie verenigt. Een beetje vergelijkbaar met onze eigen creatieve broedplaatsen zoals de IQ Boulevard in Hardenberg, Greenwise Campus en DOC33. Op de universiteit konden we een concreet project op het gebied van recyclen van polyester uit afvalkleding koppelen aan wat de Emmense tak van Chemport.”

Aalto Design Factory: een interdisciplinaire productontwerp- en leerhub

Maar daarnaast zijn er ook onderlinge contacten, mooie gesprekken, goede ideeën en verbindingen tijdens de reis ontstaan. Hier komen samenwerkingen en projecten uit voort op het gebied van bijvoorbeeld arbeidsmarkt, work-live balance, het vasthouden van talent en het vormgeven van research development en innovatie.

Alfred Echten, algemeen directeur Bork Groep en lid Program Board Dutch TechZone

Alfred werd door Jan Zwiers, de wethouder van Hoogeveen uitgenodigd om mee te gaan naar Finland en lid te worden van de Program Board. “Als algemeen directeur van de Bork Groep kunnen mijn bedrijf en ik veel betekenen voor de Dutch TechZone en andersom ook.  Elkaar beter leren kennen in Finland was een mooie manier om waardevolle gesprekken inhoud te geven’. Het was een goede gelegenheid om de onderwijsbestuurders beter te leren kennen.

Drenthe College en NHL Stenden hebben enorme uitdagingen op het gebied van huisvesting in Emmen voor hun studenten,  Bork Groep heeft tijdens de reis gesproken met hen over demonteerbare woningen voor studenten, die ook nog eens volledig circulair zijn. “Tijdens zo’n reis kom je hierover in gesprek, ook met de gemeente Emmen en de provincie Drenthe. Zij waren ook gelijk enthousiast”.  Een leuk weetje: ze noemen dit nota bene ‘Fin Houses. De woningen kunnen per vier huisjes in een cirkel herbouwd worden en bieden ruimte aan 30 tot 40 studenten.  

Waardevolle gesprekken tussen de boardleden van Dutch TechZone

Marc Otto, lid college van bestuur NHL Stenden en lid Program Board Dutch TechZone

Marc Otto: “Over de samenwerking tussen ondernemers, de overheid en het onderwijs wordt veel gesproken en geschreven. Maar in de praktijk blijkt het nog niet altijd zo makkelijk te zijn om de drie O’s ook daadwerkelijk met elkaar te verbinden. Met de studiereis naar de regio Helsinki-Uusima is echter een belangrijke basis gelegd om in de Dutch TechZone deze samenwerking wél een stap verder te brengen.” Het bezoeken van inspirerende voorbeelden, het op informele spreken over de vertaling naar de praktijk in Zuid-Oost Drenthe en Overijssel en het concreet afspraken maken voor nieuwe projecten zijn de belangrijkste opbrengsten van de reis.

De Program Board Dutch TechZone:  een enthousiaste club mensen met hart voor de regio

“Het is een echt leuke en enthousiaste club mensen, met hart voor de regio die echt iets willen betekenen en in beweging zetten. Dat leidt in de komende maanden al tot resultaten en geeft richting aan de koers voor de komende jaren in de Dutch TechZone. Door te doen, gebeurt het!”