Europa leeft – en de Dutch TechZone bouwt mee aan de toekomst

Op 9 mei is het elk jaar Dag van Europa. In 2025 is dat precies 75 jaar na de beroemde Schumanverklaring, waarmee de basis werd gelegd voor de Europese samenwerking zoals we die nu kennen. De actualiteit maakt deze dag urgenter dan ooit. Oorlog in Oekraïne, geopolitieke onzekerheid, en de terugkeer van Trump als president van de VS: het zijn ontwikkelingen die ons dwingen Europa niet als abstract idee te zien, maar als noodzaak. Ook in Drenthe – en zeker binnen Dutch TechZone – merken we dagelijks de impact van Europa.

Vanuit Drenthe richting Europa

Het Drents Parlement stond dit jaar extra stil bij de Dag van Europa. Statenlid Marloes Kramer-Hammenga (Volt), tevens voorzitter van de werkgroep DREUN (Drents-Europees Netwerk), benadrukt dat de provincie gebaat is bij een sterke verbinding met Europa. “We zijn klein, maar onze uitdagingen – van landbouw en biodiversiteit tot mobiliteit – houden niet op bij de grens. Europa biedt niet alleen regels, maar ook kansen,” stelt ze.

Kramer-Hammenga wijst erop dat Drenthe via lobby en samenwerking invloed kan uitoefenen in Brussel. “Samenwerking kost tijd, maar het alternatief – ieder voor zich – werkt niet meer in deze onzekere wereld.”

Sterk Europa, sterke regio

Ook Jakob de Haan, hoogleraar politieke economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt Europese integratie cruciaal. “Nederland kan het niet alleen. Een sterk Europa is ons enige duurzame antwoord op wereldwijde instabiliteit, ook economisch,” zegt hij. De Haan onderstreept dat Europa vooral op het gebied van defensie meer stappen moet zetten. “De infrastructuur is er al. Nu moeten we het echt gaan gebruiken.”

Praktische samenwerking met impact: het Rijnland Instituut

Voor Dutch TechZone is de samenwerking met het Rijnland Instituut in Emmen een perfect voorbeeld van hoe Europese samenwerking praktisch en tastbaar wordt. Cigdem Zantingh, instituutsleider, pleit voor hechtere grensoverschrijdende samenwerking in de regio Eems-Dollard. “We zijn als Europa mondiaal gezien klein, maar samen hebben we enorme potentie. Als regio moeten we daar actief in meebewegen.”

Het Rijnland Instituut werkt aan concrete oplossingen, zoals binationale studieprogramma’s waarmee mbo-diploma’s in meerdere landen erkend worden. Zantingh: “80% van de Europeanen heeft een mbo-achtergrond, maar de internationale erkenning blijft achter. In een tijd van personeelstekorten kunnen we ons dat niet veroorloven.”

De blauwdruk die het instituut ontwikkelde voor gezamenlijke mbo-programma’s tussen Nederland en Duitsland is zó innovatief dat de Europese Commissie het instituut uitnodigde om het initiatief te presenteren. “Wat hier werkt, kan ook een oplossing zijn voor andere regio’s in Europa,” aldus Zantingh.

Europees denken = regionaal bouwen

Voor Dutch TechZone is Europese samenwerking geen ver-van-ons-bed-show, maar dagelijkse realiteit. Of het nu gaat om innovatie, mobiliteit, techniek of talentontwikkeling: in Drenthe bouwen we samen met onze Europese partners aan een sterke regio én een sterker Europa.

Meer informatie over het Rijnland Instituut vind je hier: rijnlandinstituut.eu

Het artikel van Dagblad van het Noorden vind je hier: Op 9 mei vieren we de Dag van Europa: ‘Ik heb heimwee naar de gulden, maar dan alleen vanwege die mooie briefjes’ – Dagblad van het Noorden

Heb je ook een succesverhaal? Klik hier