De Nedersaksenlijn lijkt nu echt te komen!

De Nedersaksenlijn, een lang gekoesterde spoorverbinding tussen Groningen en Enschede via Emmen, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt. De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben in het kader van de Voorjaarsnota 1,9 miljard euro gereserveerd voor de volgende fase van dit project. Hiermee kan de MIRT-verkenning (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) van start gaan, waarin onder andere het exacte tracé en de locatie van stations worden onderzocht.

Route en impact

De Nedersaksenlijn beoogt een nieuwe spoorverbinding tussen Veendam en Emmen, met een nieuw aan te leggen traject van circa 30 kilometer via Stadskanaal en Ter Apel. Deze lijn zal bestaande spoorlijnen verbinden en een directe treinverbinding tussen Groningen en Almelo mogelijk maken, met een verwachte reistijdwinst tot 45 minuten op bepaalde trajecten. Volgens het MIRT-onderzoek wordt verwacht dat ten minste 4.000 reizigers per dag gebruik zullen maken van de lijn.

Economische en sociale voordelen

De aanleg van de Nedersaksenlijn wordt gezien als een impuls voor de brede welvaart in Noord- en Oost-Nederland. Het project biedt kansen voor de bouw van 10.000 extra woningen en de creatie van 15.000 arbeidsplaatsen. Daarnaast verbetert het de bereikbaarheid van banen, onderwijsinstellingen en zorgvoorzieningen aanzienlijk. Zo neemt het aantal bereikbare hoger onderwijsplekken met 129% toe en stijgt de bereikbaarheid van ziekenhuisbedden met 64%.

Financiering en politieke discussie

De financiering van de Nedersaksenlijn komt deels uit het eerder gereserveerde budget van 3,4 miljard euro voor de Lelylijn, een andere geplande spoorverbinding tussen Lelystad en Groningen. Dit besluit heeft geleid tot kritiek vanuit de noordelijke provincies, die vrezen dat de Lelylijn hierdoor op de lange baan wordt geschoven. Desondanks benadrukken politici zoals BBB-leider Caroline van der Plas dat de Lelylijn niet is geschrapt en dat er gezocht wordt naar alternatieve financieringsmogelijkheden via de Ontwikkelingsstrategie Grootschalige Infrastructuur.

Volgende stappen

Met de toekenning van de 1,9 miljard euro kan de MIRT-verkenning voor de Nedersaksenlijn van start gaan. In deze fase worden onder andere het exacte tracé, de locatie van stations en de benodigde procedures uitgewerkt. De regio heeft aangegeven bereid te zijn om substantieel bij te dragen aan de proceskosten en investeringen, en ziet de aanleg van de Nedersaksenlijn als een cruciale stap voor de toekomst van Noord- en Oost-Nederland.

Voorzitter Melle Mulder van de Stichting Nedersaksenlijn reageerde enthousiast op het nieuws: “We zijn blij en emotioneel. Dit hebben we met de hele regio toch maar mooi voor elkaar.”

De komende maanden wordt gewerkt aan het startdocument voor de MIRT-verkenning, waarna het Rijk een officiële startbeslissing moet nemen. De planning is erop gericht om binnen een jaar te starten met de aanleg van het nieuwe spoortraject, dat naar verwachting over ongeveer tien jaar gereed zal zijn.

Voor meer informatie en updates over de Nedersaksenlijn kunt u terecht op de officiële website: www.denedersaksenlijn.nl.

Jouw nieuws ook delen? Klik hier