Growz
Storiez

AFVAL SCHEIDEN? BANZO WEET HOE

Read 4 min.

HOOGEVEEN – In de auto onderweg naar Banzo kwam het besef: witte schoenen, wit jasje, vers gelakte nagels… is dat wel de juiste combinatie voor een bezoek aan een (afval)recyclingspecialist?  

Bij aankomst in het nette gebouw leidde ze me naar een vergaderruimte. Daar zaten Marcel Kroon (Eigenaar) en Ralph Jonker (Interim HR & Recruitment) al klaar. De kust is veilig. Het interview kan beginnen! 

Van afval naar grondstof 

Banzo ontwerpt, produceert, installeert en onderhoudt recyclinginstallaties. Met deze moderne en complete installaties helpen zij steden en gebieden om afval te verwerken en grondstoffen te creëren. Denk aan installaties voor huishoudelijk-, bouw- en sloopafval. Van ontwerp tot aan de realisatie en het onderhoud. Sinds 2011 is Marcel eigenaar van Banzo. In de jaren erna werden er grote successen geboekt mede dankzij afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster. Marcel: “Bij Attero hebben we de kans gekregen om te laten zien wie we zijn en wat we kunnen. Die kans hebben we met beide handen aangegrepen. De eerste nascheidingslijnen zijn dan ook in Drenthe gebouwd.” 

Stap voor stap groeien 

In tien jaar tijd is Banzo van twee tekenaars en één uitvoerder uitgegroeid tot een grote organisatie met meer dan 50 medewerkers. Het geheim achter dat succes? De Drentse mentaliteit en team effort. Maar Marcel blijft nuchter: “De afgelopen jaren zijn we ontzettend gegroeid en daar ben ik hartstikke trots op. Maar ik ben ook realistisch: je moet niet alleen maar grote stappen willen nemen. Stap voor stap groeien, dat is wat ik met Banzo wil.” 

“80% van alle nascheidingscapaciteit in Nederland is gebouwd door Banzo?” 

Industrie als jouw achtertuin 

Banzo vindt het belangrijk om goede mensen te hebben, maar ook goede arbeidsvoorwaarden.  

“Om de juiste personen aan je te binden en om ze te behouden heb je goede arbeidsvoorwaarden nodig. Naast goed salaris en secundaire voorwaarden, bieden we duidelijkheid en perspectief. We hebben goed in beeld welke posities er zijn en welke mogelijkheden men heeft om door te groeien”, vertelt Ralph. Marcel haakt daar meteen op in: “Onze mensen zijn ons gereedschap. Komt iemand nieuw binnen dan weten we waar zijn ambities liggen. Zo niet, dan gaan we daar samen naar op zoek”, aldus Marcel. Met het vinden van goede mensen heeft Banzo geen moeite, wel is er behoefte aan goede vakmensen en monteurs. Mannen en vrouwen die goed zijn met hun handen. Banzo focust zich dan ook op jongeren. “We willen een leerbedrijf zijn voor de regio. Het is belangrijk dat er goede vakmensen bijkomen. We proberen ze jong binnen te halen, goed te begeleiden en zoveel mogelijk te laten proeven om vervolgens de juiste keuze te maken. Zo hebben wij in het verleden al veel jonge talenten aan ons gebonden”, aldus Ralph. Marcel sluit dit onderwerp af met een mooie treffer: “Waarom wegtrekken naar het westen of het zuiden als de industrie in jouw achtertuin is? Onze regio heeft zoveel te bieden!”   

“Het geheim achter het succes van Banzo? De Drentse mentaliteit en team effort.”  

Hoogeveen is een goede plek 

Banzo, gevestigd aan de Buitenvaart, blijft de komende jaren op haar plek. Eigenaar Marcel heeft begin dit jaar namelijk 1,5 hectare grond gekocht om uit te breiden. “Hoogeveen is een goede plek. Ik voel niet de noodzaak om Banzo elders in het land te vestigen. De Drentse mentaliteit en sfeer passen bij ons als bedrijf en daarom willen we hier graag blijven”, vertelt Marcel trots.   

Gouden toekomst 

De markt is volop in beweging. Marcel: “In Nederland lopen we samen met Noorwegen voorop op het gebied van afvalscheiding. Maar als je kijkt naar de aanvragen zijn we in Nederland nog lang niet klaar. Daarom is de Nederlandse haven onze topprioriteit. Dat betekent niet dat we ons niet richten op de internationale markt. Wel willen we onze kennis en kunde delen om andere landen te helpen. We focussen ons daarom ook op Engeland, de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Scandinavië.”  

Onbekend is soms ook onbemind 

Banzo is de afgelopen jaren weinig naar buiten toegetreden. Het bedrijf heeft zich vooral gefocust op het werk en het bouwen van mooie projecten. “Dat is ook wel een klein beetje de Drentse nuchterheid. En juist die nuchterheid maakt Banzo uniek. Het netwerk van technische bedrijven in de Dutch TechZone kan onze bekendheid helpen groeien. Dat is heel mooi. Maar, alles op zijn tijd.”  

Contactgegevens