We zijn vandaag bij Harwig Installatietechniek. Een begrip in de omgeving (en daarbuiten), want Harwig bestaat al meer dan 110 jaar. Maureen Nederhoed loopt ons tegemoet. ‘’Veel projecten moeten worden afgerond, dus de weken voor de bouwvak zijn vaak erg druk’’, vertelt Maureen ons als we de kantine binnenlopen.
Van stagiair tot pensionado
Terwijl wij plaatsnemen aan een tafel in de kantine, wijst Maureen naar de biljarttafel achter ons. ‘’Op donderdagmiddag komen hier gepensioneerden samen om te biljarten. Dat schetst ook wat Harwig belangrijk vindt, dat alle collega’s die hier werken van stagiair tot pensionado, een warm gevoel hebben bij het bedrijf. Harwig wordt immers voor en door mensen gemaakt.’’
“Naoberschap is belangrijk in onze cultuur, dat moeten we koesteren”
Onderwijs
‘’Leuk om te weten is dat het merendeel van de mensen die hier werkt aan de overkant (Drenthe college) onderwijs heeft genoten’’, begint Maureen te vertellen. Als we samen met de ondernemers en de overheid ervoor zorgen dat er genoeg uitdaging en werkgelegenheid is, blijft de Dutch TechZone een sterke regio. Vanuit Harwig vinden wij onderwijs daarbij ontzettend belangrijk. Goed opgeleide mensen maakt bedrijven ook succesvol. Wij werken dan ook graag samen met het onderwijs. Soms doen we dat in de vorm van projecten, maar we geven ook wel eens lessen als technisch tekenen wanneer er een docent uitvalt.”
Naoberschap en de Dutch TechZone
‘’We zijn niet zo borstklopperig in deze regio. Deze bescheidenheid mogen we best wel meer tentoonspreiden. We zijn harde werkers, leveren kwaliteit en hebben doorzettingsvermogen.” Ik vraag Maureen of Harwig wat dat betreft in de perfecte regio staat. Ze stemt toe. ‘’De Dutch TechZone gaat over gemeente- en provinciegrenzen. Dit is een regio die in verbinding staat met elkaar, we delen dezelfde kernwaarden en beroepspopulatie. We slaan de handen liever ineen, dan dat we elkaar beconcurreren. Het Naoberschap is een belangrijk onderdeel in onze cultuur en dat moeten we koesteren. Onderzoek wijst uit dat dergelijke kernwaarden de komende generaties van werknemers aanspreekt. Daar kunnen we nu van profiteren als regio: laten we als bedrijfsleven, overheid en onderwijs vooral samenwerken om deze mooie regio sterker te maken en samen uitdagingen aan te gaan.
“Het voordeel van deze regio is dat we van nature doeners zijn”
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een voorwaarde
‘’Het voordeel van deze regio is dat we van nature doeners zijn. We moeten ons wel door blijven ontwikkelen en veel energie in techniek blijven steken. Daarnaast kun je hier natuurlijk prachtig wonen en sta je bijna nooit in de file’’, zegt Maureen met een glimlach. Ik vraag haar hoe het zit met duurzaamheid en techniek. “Ook buiten de landsgrenzen kunnen we de regio goed profileren. In zuidoost Drenthe hebben we veel kennis van maakindustrie, veel ruimte en ervaring. Bij Harwig proberen we steeds meer gerecyclede materialen te gebruiken en kopen deze zo regionaal mogelijk in. Bijvangst is dat we daardoor ook niet ver hoeven te reizen. Twee vliegen in één klap! Verduurzamen is een voorwaarde voor ons bedrijf en het voortbestaan van de aarde. Laten we proberen waar mogelijk te kiezen voor de maakindustrie in de Dutch TechZone: wanneer we people en planet vooropstellen dan volgt profit’’.
Techneuten
“Ik vind veel techneuten ontzettend slimme mensen. Ik roep altijd dat technici gemiddeld veel slimmer zijn dan anderen”, vertelt Maureen. ‘’Ze zijn in staat om verbanden te leggen en kunnen dingen voor zich zien, zoals lang niet iedereen dat kan. Techneuten kunnen creëren en denken in oplossingen. Dus, beste wereld, koester je techneuten’’, sluit Maureen af.