Connectz
Growz

BeTech | De kracht van innovatie

Read 5 min.

HOOGEVEEN – De kracht van Betech Group ligt in het produceren van grote series draaiwerk en het frezen, draaien en spuitgieten van kunststof. Jaarlijks worden tientallen miljoenen op maat gemaakte onderdelen in alle soorten metaal en kunststof geleverd. We spreken Arjan Schuinder, Sales & Marketing bij Betech, over een volledig geautomatiseerde, intelligente en 24/7 grotendeels onbemande productie.

Intelligent produceren

Met drie productielocaties in Hoogeveen, Groningen en Steenwijk, creëert Betech jaarlijks 90.000.000 producten. “Je moet produceren op een intelligente manier” zegt Schuinder. Het doel van Betech is om zo snel mogelijk en op de voordeligste manier een kwalitatief hoogstaand product te leveren. “Wij doen dit door middel van SPC (Statische Proces Controle), hierdoor kunnen wij meer informatie uit het proces halen. Door middel van data-analyse kunnen wij bijvoorbeeld voorspellen wanneer producties mis zullen gaan” legt Schuinder uit.

“Je moet op een intelligente manier produceren.”

Arjen Schuinder

Smart Industry

Eén van de laatste ontwikkelingen is het ontsluiten van machine-data waarmee de machines precies kunnen aangeven welke materialen er wanneer nodig zijn. Daarnaast kunnen de machines zonder tussenkomst van mensen met elkaar communiceren. Dankzij de AIV’s (Autonomous Intelligent Vehicles) – een voertuig dat zelf kan rijden – kunnen gerede producten intern worden vervoerd. In de nabije toekomst kan het materiaal zelfs worden geleverd aan de machines. “Dat is een klein voorbeeld van Smart Industry, waar we momenteel mee bezig zijn” zegt Schuinder. Dankzij al deze innovaties is Betech onderdeel van het HTSM-cluster (HighTech en Systemen & Materialen).

Machine en mens

“Automatiseren maakt het werk juist leuker” zegt Schuinder. Het eentonige werk wat de medewerkers vroeger deden, is omgezet naar uitdagend werk. De keuze voor de automatiseringen, bijvoorbeeld in de vorm van cobots, wordt in samenwerking met de betreffende medewerkers gemaakt. Om meer gevoel te krijgen bij al het aanbod en de mogelijkheden werd er vorig jaar een grote camper vol met verschillende cobots midden in de productiehal geplaatst. De medewerkers kregen de kans om de cobots uit te proberen zodat er gezamenlijk een goede keuze gemaakt kon worden. “Het is mooi om te zien dat de medewerkers daar ook enthousiast van worden” laat Schuinder weten.
In de afgelopen jaren heeft Betech geïnvesteerd in totaal 12 cobots om medewerkers te ontlasten qua saaie repeterende werkzaamheden. Eén van de gevolgen is een lagere arbeid toegevoegde waarde wat het bedrijf internationaal competitief maakt.

“Betech is één van de grootste draaiwerkproducenten van Nederland.”

Regionale werving

In totaal werken er ongeveer 50 medewerkers in de vestiging Hoogeveen. “Onze medewerkers wonen allemaal binnen een straal van 20 tot 40 kilometer en dat stimuleren wij ook. Wanneer medewerkers betrokken zijn, tijd en energie steken in eigen ontwikkeling om te groeien dan bieden wij hen een auto van de zaak’’ vertelt Schuinder. Voor iedereen is er een leerplan, maar de meeste medewerkers groeien door binnen de functies. Ook studenten kunnen bij de Betech Group terecht. Betech is een erkend leerbedrijf waar mbo en hbo-studenten worden opgeleid tot technische vakmensen.

Gewoon uit Drenthe

Samenwerkingen zoals binnen Dutch TechZone zoekt Betech graag op: “Wij vinden het belangrijk om kennis te delen op het gebied van innovatie. Wij bevinden ons in een mooie regio. Door kennis te delen kunnen wij gezamenlijk beter worden en van elkaar leren” pleit Schuinder. Door de uitbraak van het coronavirus ziet Betech steeds vaker productieaanvragen binnenkomen van bedrijven die tot voor kort in lagelonenlanden inkochten, maar nu in Drenthe terecht kunnen. “Bedrijven denken vaak dat het produceren in Nederland duurder is dan in landen als China en India, maar dat is heel veel gevallen niet meer zo. Daarnaast kunnen we betere kwaliteit en kortere levertijden bieden” laat Schuinder weten.

In contact komen met Betech?
Tel: +31 (0)528 – 270763 / Mail: info@betech.nl