Connectz
Growz

Chemport Europe | Emmen kloppend hart van de groene chemie in Europa

Read 5 min.

EMMEN – Emmen heeft met het Emmtec terrein een unieke positie in Europa waar het gaat om de ontwikkeling van kunststoffen, vezels en garens. Wist je dat Emmen zelfs tot de top van Europa hoort waar het gaat om de productie van groene kunststoffen, composieten, vezels en garens? Vandaar dat Emmen ook onderdeel is van Chemport Europe. Het ecosysteem in Noord Nederland voor bedrijvigheid rondom de ontwikkeling van een groene chemische industrie. De regio Emmen wordt binnen Chemport Europe ook wel Chemical Cluster Emmen genoemd.

We doen het gewoon

In mijn onderzoek naar groene chemie in Emmen, voor dit verhaal, sta ik versteld van alles wat hier gebeurt. Ik ben in gesprek met Daan Borjeson, communicatieadviseur bij Noordtij en in opdracht van de provincie Drenthe en gemeente Emmen al flink wat jaren bezig met het zichtbaar en herkenbaar maken van de verschillende ontwikkelingen die in deze regio spelen. En dat merk ik… Hij weet echt alles over de ontwikkelingen in en rondom Emmen en neemt me vol enthousiasme mee in de wondere wereld van kunststoffen. Daan: “Emmen is met haar maakindustrie op het gebied van kunststoffen echt een unieke plek. Dat heb je nergens anders in Europa. Dat het hier zo goed van de grond komt heeft te maken met de mensen. Hier in Emmen werken we goed samen. Ondernemers, overheden en kennisinstellingen. Allemaal dragen we bij aan het verder brengen van de ontwikkelingen hier. We praten er niet alleen over maar doen het gewoon.”

‘Het bijzondere aan deze bedrijven is dat ze allemaal op hun eigen manier bezig zijn met het vergroenen van hun productie.’

Van biologisch afbreekbare kunststof korrels tot recycling van polysters

Als voorbeeld noemt Daan het Emmtec-terrein aan de Bokslootweg 17 in Emmen. Een groot industrieel terrein met bedrijven zoals DSM, Teijin Aramid, Senbis, Morssinkhof en Cumapol. Daan legt uit dat dit allemaal bedrijven zijn die zich bezig houden met kunststoffen, van het ontwikkelen van nieuwe duurzame kunststoffen tot het recyclen van oude polyesters tot nieuwe polyesters. “Het bijzondere aan deze bedrijven is dat ze allemaal op hun eigen manier bezig zijn met het vergroenen van hun productie en het zoeken naar oplossingen die bijdragen aan het tegengaan van de klimaatverandering en het oplossen van de problemen rond plastic vervuiling” vertelt Daan. Als voorbeeld noemt hij het R&D bedrijf Senbis. Deze organisatie houdt zich bezig met het ontwikkelen van biobased en biodegradeerbare plastics. En met succes! Zo zijn ze nu volop bezig om korrels te ontwikkelen voor kunststof grasvelden die bio-afbreekbaar zijn. Een echte gamechanger als je kijkt naar de sportwereld. Daar werden tot nu toe korrels gebruikt die niet afbreekbaar zijn maar die wel in de natuur terecht komen met alle nare gevolgen van dien. Met de korrel die zij nu maken wordt dat probleem voor deze hele tak binnen de sportsector opgelost. Maar dat is niet het enige. Ik laat me vertellen dat er ook op het gebied van recycling erg mooie ontwikkelingen zijn in Emmen. Zo heeft het bedrijf Cumapol op dit moment een pilotfabriek gebouwd waar ze verschillende soorten polyester tegelijkertijd kunnen recyclen tot nieuw polyester. “Wat daar bijzonder aan is? Dat kon tot nu toe niet. Elke stroom moest apart gerecycled worden en dat is natuurlijk niet efficiënt. Met deze nieuwe methode hoeft dat niet meer. En een ander punt is dat ze het zo weten te recyclen dat het polyester weer als nieuw gebruikt kan worden. Ook dat is uniek.”, aldus Daan.

“Zoals ik al zei we praten er niet over, we doen het gewoon. Maar dat is eigenlijk niet gewoon. Het is uniek en maakt ons als regio erg sterk.”

Daan Borjeson

Samenwerken is de sleutel tot succes

Terwijl ons gesprek vordert verteld Daan dat het hier allemaal lukt doordat er zo goed wordt samengewerkt. Daan: “Zoals ik al zei we praten er niet over, we doen het gewoon. Maar dat is eigenlijk niet gewoon. Het is uniek en maakt ons als regio erg sterk.” Als voorbeeld noemt hij de proeffabriek van Cumapol nog een keer. Daan: “Deze fabriek en de manier waarop zij nu polyesters recyclen was niet tot stand gekomen zonder samen te werken. Cumapol heeft hiervoor de handen ineen geslagen met de bedrijven Morssinkhof en DSM maar ook met het lectoraat Duurzame Kunststoffen van NHL Stenden. Juist door hierin gezamenlijk op te trekken is er nu interesse voor deze manier van recyclen vanuit de hele wereld. Dat zegt wat!” Maar vergeet ook de rol van de regionale overheden niet benadrukt Daan. “Zij faciliteren en maken het mede mogelijk. Achter de schermen spelen ze bijvoorbeeld een grote rol waar het gaat om de lobby richting Brussel en Den Haag, waardoor er extra budget beschikbaar komt voor de ontwikkelingen in Dutch TechZone.”

Nieuwe bedrijvigheid

Nadat het interview is afgerond laat ik het gesprek nog even door me heen gaan. Wist jij dat er in Dutch TechZone zoveel gebeurde? De maakindustrie hier is echt volop in ontwikkeling en draagt bovendien bij aan het terugdringen van klimaatverandering en vervuiling. Dat past toch zeker wel bij een regio die gelegen is in een van de meest groene gebieden van Nederland.

Ik vermoed dat we de komende tijd nog veel meer van dit soort verhalen uit deze omgeving gaan horen. Dat idee doet me goed, want waar nieuwe bedrijvigheid ontstaat zijn mensen nodig. Dat past weer perfect binnen Dutch TechZone.

Meer weten over Chemport Europe en het Chemical Cluster Emmen kijk dan op www.chemport.eu. Heb je zelf een goed verhaal? Stuur ons een bericht via het contactformulier.