HARDENBERG – Aan de Energieweg in Hardenberg vind je Machinefabriek Drabo Hardenberg. Een grote machinefabriek gespecialiseerd in de verspaningstechniek. CNC-draaien, -frezen, honen, slijpen en lassen. Met een uitgebreid machinepark maken ze producten voor regionale én internationale klanten. Van oudsher een familiebedrijf, dat door de jaren heen snel is gegroeid. Sinds 2003 staan Jaap Oosterhof, Marc Back en Renate Meulenkamp-Back aan het roer. Renate vertelt over het internationale succes, hun unieke wervingsstrategie en werpt een blik op de toekomst voor de regio.
Internationaal succes
Het interview met Renate vindt door corona plaats via Teams. Renate zit in een vergaderruimte met links achter haar een prachtige glazen vitrinekast. Daarin staan een aantal eigen gefabriceerde producten. Veelal kleine producten voor de automotive, maar ook voor de kunststofindustrie. Rechtsachter Renate, op het scherm, staat nog een product. Een enorm product, zo groot dat Renate haast in het niet valt. Het is een product voor de attractie wereld, één van de grotere internationale bedrijven waar Drabo onderdelen voor produceert. Maar ook vind je producten van Drabo terug in de London Eye, bij Google of in auto’s.
“Ik denk dat vrouwen bij uitstek geschikt zijn voor de techniek, ze werken namelijk veel zorgvuldiger en zijn fijnmaziger.”
Renate Meulenkamp-Back
Wervingstechniek: Collega zoekt collega
Binnen deze verspaning sector zijn specialistische vakmensen onmisbaar. Een grote uitdaging, ook voor Drabo Hardenberg. De personeelsschaarste in de techniek zal niemand zijn ontgaan. Renate vertelt dat ze voor de werving van nieuw personeel bij Drabo Hardenberg een speciale strategie toepassen: ‘collega zoekt collega’. Waar huidige werknemers zelf actief op zoek gaan en nieuwe vakmensen aandragen. Renate: “Dit werkt heel goed. Onze medewerkers hebben namelijk de connecties, zijn goede ambassadeurs van ons bedrijf en doen bij de mensen die zij aandragen automatisch al een groot gedeelte van de screening op technische kennis en sociale vaardigheden.” Een win-win!
Renate begint te lachen als het onderwerp man/vrouw verhouding ter sprake komt. “Helaas werken er weinig vrouwen in de techniek en dus ook bij Drabo Hardenberg. Hoewel, we zijn heel blij met de komst van een vrouwelijk stagiair. Dit is een jonge dame die haar opleiding volgt aan de Hogeschool in Utrecht. Zij gaat bij ons ervaring opdoen in de technische sector. Ze komt speciaal voor dit bedrijf naar deze regio, omdat we ook in het westen goed bekend staan als technische regio. Ik denk dat vrouwen bij uitstek geschikt zijn voor de techniek, ze werken namelijk veel zorgvuldiger en zijn fijnmaziger.”
Skills
Drabo beschikt met circa 80 medewerkers over een grote mate van vakmanschap. Ze zijn actief als toeleverancier in het frees- en draaiwerk en veelal in het grotere werk zijn zij sterk. Zowel seriematige producten als enkelstuks, van klein tot groot. Daarnaast biedt Drabo aanpalende werkzaamheden aan als laswerk, maar ook honen, vlak- en rondslijpen. Het draaiwerk beslaat afmetingen tot Ø 1.600 mm en tot 4 meter lang. Renate: “De freescapaciteit is erg flexibel geworden door de aanschaf van de FPT-Ronin machine in 2018. Vooral de afgelopen jaren is het bedrijf gegroeid. Het gaat gestaag en Drabo heeft als insteek dat je in ieder geval mee moet groeien met de klanten. Voortdurend is Drabo bezig om te innoveren en de processen te optimaliseren. Onlangs zijn er twee nieuwe machines bijgekomen om deze slag nog verder te kunnen maken. Efficiëntie is daarbij erg belangrijk. Wij opereren in verschillende marktsegmenten zoals on-en offshore, automotive, truckindustrie, hydrauliek, pompen en algemene machinebouw.”
‘Wij werken samen met andere maakbedrijven uit de regio.’
Regionaal belang
Het regionaal belang is voor Drabo Hardenberg erg belangrijk. Met name de medewerkers zijn allemaal woonachtig in de regio. Renate: “Wij werken ook samen met andere maakbedrijven uit de regio, Vossebelt in Emmen, Sens in Hardenberg, Loko uit Gramsbergen maar ook Bodycote. Op deze manier zorgen wij ervoor dat wij elkaar steunen. En dat maakt deze technisch regio zo mooi! Daarbij proberen wij zo veel mogelijk regionaal aanvullende producten te kopen, te denken valt aan kantoorartikelen, maar ook de bakker of de supermarkt in de buurt.”
Investeren in de toekomst = investeren in de jeugd
Renate: “De toekomst van de technische sector en onze regio is afhankelijk van de toestroom van specialistische vakmensen.” Daarom wil Drabo Hardenberg jongeren zo vroeg mogelijk in contact brengen met techniek. “We staan in nauw contact met scholen uit de regio en doen bijvoorbeeld ook mee aan Hoogeveen On Stage. Een platform waar VMBO-leerlingen worden voorgesteld aan verschillende beroepen en sectoren uit de regio. Wij nemen deel aan STO (Sterk Techniek Onderwijs) en zijn nauw verbonden met het RTC (Regionaal Techniek Centrum). Zo hopen we in contact te komen met de jeugd en hen enthousiast te maken voor een carrière in de techniek. Als bedrijven, organisaties en instellingen uit de regio is het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om jongeren aan onze regio te binden. Er is hier zoveel mogelijk, bij zoveel mooie bedrijven, maar veel leerlingen hebben geen idee.”
Ondernemer van het jaar 2019
Wist je dat Drabo in het jaar 2019 de titel ‘Ondernemer van het Jaar’ heeft gewonnen? Deze titel kregen ze doordat de professionele jury aangaf het moedig te vinden dat Drabo in de moeilijk markt waarin zij zich begeven altijd het beste willen presteren. Een prachtige titel waar ze heel trots op zijn. Renate: “Ik ben trots op onze mensen en het vakwerk dat ze leveren. Soms laten we te weinig zien wat voor mooie producten we maken en wat voor mooie bedrijf Drabo Hardenberg is. Zo’n prijs helpt daar wel bij!”
Meer weten of in contact komen met Drabo?
Tel: +31 (0) 523 263 939 / Mail: info@drabo.nl