Connectz
Storiez

Een nieuw attractiepark in een week

Read 5 min.

Hardenberg – Het artikel van vandaag is net even anders dan andere artikelen die je gewend bent van Dutch TechZone. Volgende week zou de jaarlijkse Week van de Techniek worden georganiseerd, waar 1200 leerlingen van 56 verschillende scholen deel aan zouden nemen. Gelukkig is er door het Regionaal Techniek Centrum, de Gemeente Ommen, het Alfacollege en de Gemeente Hardenberg een grote techniekopdracht georganiseerd voor basisschoolleerlingen. Deze opdracht is normaal onderdeel van De Week van de Techniek en ruim 20 scholen zijn de uitdaging aangegaan. Nathalie Schoo van het Regionaal Techniek Centrum is nauw betrokken bij de organisatie van deze opdracht, en daarom ben ik vandaag in Hardenberg voor een kop koffie met haar.

Bedenk het maar!

Normaliter had er van 15 tot en met 19 november het evenement ‘Week van de Techniek’ voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs plaatsgevonden. Echter, omwille van de bij ons allemaal bekende redenen kan dit niet zijn doorgang hebben zoals de bedoeling is geweest. Wél mag de Week van de Techniek zijn doorgang vinden in Maart 2022. Gelukkig is de techniekopdracht een onderdeel van de Week van de Techniek die doorgaat. Hierbij maken leerlingen kennis met verschillende vormen van techniek. De opzet van deze opdracht bestaat dan ook uit twee verschillende onderdelen voor de basisschoolleerlingen. In het eerste onderdeel hebben ze een technische uitdaging gekregen, met het onderwerp; ‘ontwerp nieuwe attracties voor het attractie- en vakantiepark Slagharen’. Het tweede onderdeel is  de finale van de beste ontwerpen tijdens het techniek-evenement Innofuture in de evenementenhal in Hardenberg op 26 november!

“Het is belangrijk om techniek een plek te geven in het onderwijs. Dit kan vooral door leerlingen kennis te laten maken met techniek in de praktijk. Juist het beleven in de praktijk maakt techniek extra interessant”

Het Attractie- en Vakantiepark Slagharen geeft in hun opdracht aan dat ze graag willen uitbreiden op een ruimte van 20.000 vierkante meter. Om dit het best mogelijk in te richten kunnen ze de creatieve ideeën goed kunnen gebruiken. Op dit verzoek van Maarten de Vries, manager techniek in het attractiepark, werd vol enthousiasme gereageerd door de scholieren. De verwachting is dat de mooiste creaties in allerlei vormen binnen gaan komen. Er worden straks dan ook pretparken verwacht van papieren maquettes, knikkerbanen en nog veel meer.   

Er is zelfs een heuse vakjury die filmpjes van projecten en toelichtingen van de scholieren bekijkt en uiteindelijk voorziet van scores. Nathalie vertelt vervolgens: “we hebben zelfs Hennie van der Most weten te strikken voor de vakjury. Zijn kennis past helemaal bij de opdracht van dit jaar, dus daar zijn we ontzettend blij mee”. Hennie, geboren in Slagharen, staat bekend om onder andere het programma ‘bedrijvendokter’ waar hij 2009 de presentator van was en om zijn vele horeca- en amusementsgelegenheden. Hij is dus ook aanwezig op het Innofuture evenement dat zoals genoemd is, dit jaar het decor voor een weerzinwekkende finalestrijd tussen de ontwerpen van de scholieren mag zijn.

“Het is zo ontzettend belangrijk om te laten zien aan de leerlingen wat er allemaal mogelijk is in de technische sector. We hebben als branche ook de verantwoordelijkheid om de scholieren te enthousiasmeren, zodat er meer voor technische vakken kiezen”.

Innofuture

Stichting Innofuture, actief in Hardenberg en Emmen, is een initiatief van STO Noordoost-Overijssel dat kinderen en jongeren de wereld van techniek op een enthousiaste manier laat ontdekken. De partij organiseert jaarlijks verschillende evenementen waarbij ‘zelf ontdekken en doen’ de nieuwsgierigheid naar technische applicaties en onderwerpen moet wekken. “Van het spelen met robots, vliegen met drones en virtual reality, tot het leren over energie, chemie, programmeren, verspanen en zelf een lasje leggen. Met altijd de koppeling naar opleidingen en baankansen in de regio”.

Innofuture en de techniekopdracht voor basisschoolleerlingen in de regio Hardenberg zijn dus allebei verbonden aan de wereld van techniek. Dit doen ze voor het stimuleren van een goede reputatie van de sector.

Ook bedrijfsleven enthousiast

Voor alle leerlingen die kennis gaan maken is het Innofuture natuurlijk ontzettend leuk, maar voor de ondernemingen in de regio is het minstens zo leuk! Nathalie Schoo vertelt dat het Regionaal Techniek Centrum en een groot aantal (lid)bedrijven ontzettend positief en enthousiast reageren op Innofuture. Zo zorgen ze op eigen initiatief zelfs voor allerlei verschillende activiteiten en beantwoorden ze met veel plezier de prangende vragen die gesteld zullen worden.