Coevorden – de wet van Murphy had bijna grip op dit interview. Maar zelfs een tweede quarantaine én haperende software kon ons niet tegenhouden. Ik spreek uiteindelijk online met Claudia van der Pol over haar familiebedrijf Apollo. “Onze producten zijn niet heel sexy, maar we leveren ze wel aan klanten over de hele wereld. Veel producten die je in huis hebt zijn via één van onze transportsystemen vervoerd in de fabriek.” Haar aanstekelijke enthousiasme doet snel vergeten dat we niet live konden afspreken.
Apollo maakt interne transportsystemen. Dat zijn machines om, binnen een fabriek, producten van links naar rechts of van boven naar beneden te vervoeren. Dat lijkt een ver van je bed show, maar een hoop bekende producten worden vervoerd door de systemen van Apollo. Denk aan de sixpacks van Coca-Cola, de pakketjes van Zalando of de Heineken biertjes in je koelkast.
Trots om trots op te zijn.
In een regio waar mensen nuchter zijn en zichzelf niet snel op de borst slaan, wordt trots niet vanzelfsprekend geuit. “Die nuchterheid werkt wel in ons voordeel en dat zie ik bij veel bedrijven in het noorden terugkomen. Wat wij beloven dat doen we ook. Trots bij een medewerker zorgt altijd voor een goed verhaal naar buiten toe. Allemaal ambassadeurs.” Claudia vertelt me over haar ervaring met medewerkers van Disney of Lego en ontdekte dat iedereen met enorme trots vertelde over hun bedrijf. En toen dacht ze: “hoe kan dat en wat kan ik daarmee? Hoe doen de Apollo werknemers dat? Ik ben gaan kijken hoe wij als bedrijf zowel extern als intern communiceerde. Extern hebben we de spotlights opgezocht en intern heel veel energie gestoken in het werkgeluk van onze medewerkers”, aldus Claudia.
Ik zie een sprankeling in haar ogen als ze dit vertelt. “De drempel die ik 5 jaar geleden over moest, om een technisch bedrijf een andere route in te laten slaan qua cultuur, was een spannende. En dat zit niet alleen in de roze kleur die we toegevoegd hebben aan onze corporate branding, dat is te makkelijk. Het gaat veel verder. Mijn missie als ondernemer is dat de werknemers van Apollo de lichtheid en de lol van het leven ervaren terwijl ze werken. En dát wil ik uitstralen met de gehele organisatie. Die state of mind is besmettelijk. En ik ben best trots op hoe trots wij zijn. Ik kan deze aanpak elk bedrijf, juist in Dutch TechZone aanraden. Of je nou in de techniek of de bouw zit of een winkel hebt.”
“Mijn missie als ondernemer is dat de werknemers van Apollo de lichtheid en de lol van het leven ervaren terwijl ze werken. Juist in de Dutch Techzone kan ik deze aanpak elk bedrijf aanraden”
Inspanningen in de jaren ’60 werpt zijn vruchten af.
Apollo bestaat al 174 jaar, sinds 1847, en heeft niet altijd in deze regio gezeten. In de jaren ’60 groeide Apollo uit haar jasje in Nijkerk. En door de inspanningen destijds van de gemeente Coevorden heeft het bedrijf zich hier gevestigd. Zo ontstonden er vanuit Coevorden diverse internationale avonturen, zoals een fabriek in Bangkok. “Natuurlijk vraag je je soms af of het, voor een bedrijf als de onze geografisch gezien, handig is om in Coevorden te zijn gevestigd. Maar aan de andere kant hebben we fantastisch personeel en kunnen we goed personeel krijgen, dus ik zie geen reden tot verhuizen”, zegt Claudia.
Human Capital zelf vormgeven.
Claudia geeft aan dat bij het vinden van goed personeel de mbo- en hbo-opleidingen in de regio goed zijn vertegenwoordigd, maar ze wel merkt dat hbo-ers/wo-ers eerder weg gaan. Haar positieve karakter en haar mogelijkheid tot omdenken heeft echter voor een creatieve oplossing gezorgd voor het aantrekken van passend personeel. “Voor een engineer heb je wel echt iemand met een technische achtergrond nodig, maar voor een heleboel functies binnen ons bedrijf vind ik het denkniveau, de mindset én drive veel belangrijker dan de opleiding. Zo werkt er op business development iemand die van huis uit fysiotherapeut is.”
Ik rond het gesprek af en merk dat ik ook ben aangestoken door het enthousiasme van Claudia. Haar energie en doortastendheid waarmee ze het stokje van haar vader heeft overgenomen en haar eigen draai aan de organisatie heeft kunnen geven is één om voorbeeld aan te nemen. Tel daarbij op dat ze internationaal een hele grote speler zijn, dan kan ik alleen concluderen dat de trots van Apollo toch besmettelijk is.
Ik vraag aan Claudia om nog drie woorden die als eerste bij iemand moet opkomen als je Apollo zegt. Na een keer goed ademhalen komen moeiteloos de woorden: “joyfull workplace, internationaal & enorm ambitieus”.