Growz
Skillz
Storiez

Hoe MAAK je het?

Read 4 min.

Coevorden – In het gebouw van middelbare school de Nieuwe Veste zit sinds juli 2020 het FabLab Coevorden. Hier kan jong en oud kennis maken met de technische wereld.  “Wij enthousiasmeren hiermee de jeugd voor interesse in de techniek ”. Vandaag spreken we met Kirsten Kosters, de FabLab Coördinator, over dit initiatief van De Nieuwe Veste, Ondernemend Coevorden en de gemeente Coevorden en mede mogelijk gemaakt door de RegioDeal.

De wereldwijde techniek-community met één doel

Het Fabrication Laboratory is niet uniek. Het FabLab is namelijk “een wereldwijde community van openbare digitale werkplaatsen waar mensen worden uitgenodigd om zelf dingen te maken door middel van verschillende technieken en waar het openlijk delen van ontwerpen en ideeën wordt aangemoedigd”. In Massachusetts (Verenigde Staten) is het initiatief gestart om kweekvijvers voor technische innovatie te starten en te stimuleren. Inmiddels is de community al zo gegroeid dat er alleen al in de Benelux al 75 van deze technische kweekvijvers zijn.

Fablab Coevorden heeft veel aandacht voor de jeugd. Zodat de jeugd ervaart hoe leuk techniek is en dat ze zien wat er allemaal mogelijk is in de technische sector. Tegelijk zijn er ook plannen om volwassenen en ondernemingen ruimte te bieden in het Fablab.

De groep kinderen worden bij FabLab Coevorden uitgedaagd door allerlei leuke, nieuwe technieken. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om te lasersnijden, te 3D-printen en te solderen. “De groep die ziet wat hier gebeurt raakt gefascineerd door wat er mogelijk is en de kinderen willen al snel meer leren” merkt Kirsten. Zelf spreekt Kirsten ook vol enthousiasme over haar werk. “De kinderen die hier komen zijn altijd heel enthousiast, maar ik snap het wel, want vanuit niets iets kunnen bouwen vind ik zelf ook gewoon heel gaaf”.

De groep die ziet wat hier gebeurt raakt gefascineerd door wat er mogelijk is en de kinderen willen al snel meer leren

Het maatschappelijke belang

Niet alleen is een middag in het lab heel gaaf, maar het heeft ook een groot maatschappelijk belang. De technische sector ligt al jaren onder druk door de krappe arbeidsmarkt, terwijl we als maatschappij steeds meer afhankelijk worden van techniek. “De kinderen (en volwassenen) hebben vaak een onduidelijk beeld en weten niet welke mogelijkheden er allemaal zijn.  Op dat terrein valt er veel winst te behalen”.

Kirsten vertelt me dat eens per maand Club FabLab op vrijdag plaatsvindt en dat dit een activiteit is waar kinderen naar uitkijken. “Er is veel belangstelling voor dit initiatief. Nu is het een groepje van 10 jonge techneuten die onder andere bezig zijn met programmeren en solderen, maar er zijn meer belangstellenden”. Club FabLab gaat daarom uitbreiden naar 2 keer per maand. Daarnaast is er ook al twee keer per maand maak-middag. Per keer kunnen 10 kinderen op woensdagmiddag ontwerpen en maken voor de 3D printer of lasersnijder.

Verschillende type techneuten

Eigenlijk zijn er twee groepen kinderen die binnenkomen bij het lab in Coevorden. De eerste is de groep die sowieso al geïnteresseerd is in de techniek en gretig is om meer te leren. Deze groep krijgt de kans om hun technische talenten te laten groeien. De tweede groep bestaat uit kinderen die zichzelf waarschijnlijk niet direct als technisch talent zien. “In het Fablab kunnen we hun technisch zelfvertrouwen laten groeien. Ook hier zit technisch talent tussen voor de toekomst” aldus Kirsten.

De vrijwilligers die het FabLab helpen

De groep van 8 vrijwilligers stimuleert de kinderen om eigen ontwerpen, ideeën uit te werken. “Een leuk voorbeeld is van een jongen die hier kennis heeft gemaakt met 3d-printen. Hij zag dat we een lego-pop hadden geprint en wilde dit graag zelf maken”. De jongen werd uitgedaagd om het ontwerp na te maken in Tinkercad (online tekenprogramma). Zijn uiteindelijke ontwerp is geprint en is te bewonderen in het FabLab. “Van die uitdaging raakt hij zelf enthousiast, maar wij ook!”

Als het aan Kirsten en de vrijwilligers van het initiatief ligt, blijven we kinderen enthousiasmeren voor techniek. Daarnaast willen ze het FabLab verder openstellen voor jongeren, volwassenen en bedrijven. Door covid was dit afgelopen periode lastig. “Ook onder volwassenen merken we interesse voor workshops 3D printen en lasersnijden”.

Ook andere organisaties haken aan om samen met het FabLab techniek te promoten. Zo maakt Hackerspace Drenthe gebruik van dezelfde ruimte. De hackers zetten hun kennis en kunde in voor de jeugd die bij het FabLab komt en de jeugd op De Nieuwe Veste.  Bedrijven uit Coevorden en omstreken worden “Vriend van het FabLab”. Daarmee ondersteunen ze financieel de activiteiten voor de jeugd. Het FabLab zorgt dat de bezoekers van het FabLab een goed beeld krijgen van die bedrijven. Zodat jeugd weet bij welke bedrijven ze in de toekomst aan de slag kunnen met hun interesse.

Technische ontwikkeling voor iedereen

Voordat we het gesprek eindigen benoemt Kirsten  dat ze ontzettend blij is met de vrijwilligers. Hun enthousiasme en inzet vergroot het plezier voor haar en de jonge techneuten tijdens de maak-middagen en club FabLab. Niet alleen de deelnemers ontwikkelen zich bij FabLab, maar de vrijwilligers ook. “Zo hebben we bijvoorbeeld twee vrijwilligers die een onderwijsachtergrond hebben, maar de Nederlandse taal nog niet helemaal machtig zijn; we leren ontzettend veel van elkaar!”

Op dat moment komt een vrijwilliger van FabLab binnen. Kirsten vertelt zij al veel van 3d-printers wist en dat dit haar erg heeft geholpen bij de start van een aantal activiteiten. Toch is het niet nodig om veel kennis te hebben als vrijwilliger; “je moet techniek leuk vinden en je moet goed met kids overweg kunnen, verder kunnen we samen de rest oppakken”.

Het FabLab is gestart om mensen te enthousiasmeren voor de technieksector, en na het interview met Kirsten Kosters ben ik ook enthousiast geworden over de verschillende mogelijkheden en activiteiten. Wil je meer weten over FabLab Coevorden, je inschrijven als vrijwilliger of heb je een andere vraag? Kijk dan snel op de site van het FabLab!