Skillz
Storiez

Hier vestigen is een toevallige zegen geweest

Read 4 min.

Emmen – Zes jaar geleden vestigde zich er in Emmen een onderneming met een scherpe focus op de energie die we allemaal in onze woningen verbruiken. Q-Blue, dat zich gevestigd heeft aan de Willem Barentszstraat 5, is een ontwikkelaar en producent van innovatieve douchewarmtewisselaars. De reden? Energiebesparing en daardoor reductie van de CO2 uitstoot. “We wisten dat als mensen eenmaal beseffen hoeveel energie we onnodig weggooien tijdens het douchen er meer vraag naar energieterugwinning zou komen. Die tijd is nu aangebroken”. We spreken vandaag met Harry Müller over energiegebruik in Europa, Q-Blue en de nabije toekomst.

Er wordt met de innovatieve warmtewisselaars hard aan de weg getimmerd weet Harry Müller, managing director van de onderneming, ons te vertellen. Er is goed gekeken naar waar wij als samenleving onze energie eigenlijk allemaal vandaan halen, maar vooral naar op welke manier we dit verbruiken. “Het is vrij onbekend dat we ontzettend veel energie gebruiken om water op te warmen, en tijdens het douchen laten we deze energie zo maar weer weglopen. Daar moesten we meer mee doen”. Dus werd er een systeem ontwikkeld waarmee de energie van warm douchewater weer grotendeels teruggewonnen kan worden.

“Het is een heel goed teken dat de concurrentie er is. Dat betekent gewoon dat we samen kunnen roepen naar de markt dat de tijd voor verandering nu gekomen is waardoor we een snellere verduurzamingsslag kunnen slaan

Het systeem

We vragen Harry om ons het concept in makkelijke taal uit te leggen, maar komen er al snel achter dat dit makkelijker gevraagd dan gedaan is. Toch wordt er een nobele poging gedaan om ons leken op de hoogte te stellen. “Onze producten maken het mogelijk dat de warmte van het gebruikte douchewater wordt overgebracht op het koude aanvoerwater dat naar de verwarmingsbron stroomt. Hierbij komen vers en gebruikt water natuurlijk niet met elkaar in aanraking, maar via de koperen douchepijp die onder de douche bevestigd is vindt de warmtewisseling plaats”. Hierdoor hoeft de water verhittende bron, bijvoorbeeld boiler of warmtepomp, in het huis minder hard te werken voor warm water. Daar bespaar je dus energie mee en wordt de CO2 uitstoot verminderd. De hoeveelheid energie die er bespaard kan worden is groot. Om dit in grove cijfers uit te kunnen drukken legt Harry ons een rekensom voor.

“In een nieuw gebouwd huis, waarin 4 mensen wonen wordt ongeveer 35 tot 50% van de totaal benodigde energie gebruikt voor het opwarmen van water. Van het warme water dat er in een huis wordt gebruikt, komt er gemiddeld 80% door de douchekop. Van de energie die hiervoor nodig is kan een douchepijpwarmtewisselaar 60% terugwinnen. Dat betekent dat je 17 tot 24% kunt besparen op de totale energierekening van je huis”. Hieruit volgt dat je grofweg de helft van de 35 tot 50% energie die je gebruikt voor het warme water ‘gewoon’ kan hergebruiken. Tel daarbij op dat het koper van de producten heel puur is en daardoor volledig en makkelijk recyclebaar is, en je hebt een enorme verkleining van jouw CO2 footprint. 

100.000 keer energiebesparing

In zes verschillende landen in Europa zijn er al verschillende distributeurs die het Q-Blue licht hebben gezien. De onderneming opereert in Nederland, Tsjechië, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, België en Zweden. Hierbij wordt er echter wel benoemd dat de verkoop van de producten van de Emmer onderneming in België en Zweden nog in de kinderschoenen staat. Toch weet de producent van deze slimme warmtebespaarders met circa 8 werknemers voet aan de grond te krijgen in de Europese bouwwereld.  Zo zijn er op het moment van schrijven al 100.000 van deze systemen geïnstalleerd. Desalniettemin denkt Harry dat de toekomst nog turbulenter zal zijn dan de afgelopen jaren. 

“Je ziet dat er meerdere partijen door beginnen te krijgen dat de energietransitie een grote stap moet maken binnen een korte tijd, dat levert simpelweg concurrentie op”. Toch is Harry blij met de concurrentie; “het is een heel goed teken dat de concurrentie er is. Dat betekent gewoon dat we samen kunnen roepen naar de markt dat de tijd voor verandering nu gekomen is waardoor we een snellere verduurzamingsslag kunnen slaan”.

Q-Blue durft zelfs al cijfers te noemen als het gaat om de toekomstige groei. Harry verwacht dat er in 2023 70% groei is ten opzichte van nu. Of dat dan nog wel past aan de Willem Barentszstraat 5? “Zeker, we hebben het proces zo ingericht dat we op deze locatie vier keer onze huidige aanvraag kunnen draaien.”

We hebben het proces zo ingericht dat we op deze locatie vier keer onze huidige aanvraag kunnen draaien.”

We blijven bij onze identiteit

Door toevalligheden is Q-Blue gevestigd in Emmen, en sinds de start van de onderneming is Harry ervan overtuigd dat dit een zegen is geweest. “Er heerst hier een erg goed ondernemersklimaat, er zijn voldoende goede werknemers te vinden, de groeimogelijkheden zijn aanwezig én de cultuur past goed bij ons”. Daarnaast is het goed samenwerken met lokale partijen en lopen er altijd wel een aantal studenten die zich bezighouden met efficiency verbeterprojecten of andere onderwerpen. “Die informele samenwerking die er is werkt gewoon goed voor ons”.

In Dutch TechZone kan de onderneming haar missie om het energieverbruik van huishoudens te verminderen dus in de toekomst met verve voortzetten. Daar zijn we trots op.