Hardenberg – waar Jeroen Bouwhuis in 2012 begon als een zzp’er, heeft hij inmiddels een door vele grote aannemers gevierde onderneming met ongeveer 25 werknemers. Bouwis uit Hardenberg is een onderneming die zich manifesteert in de railinfra industrie. De vakmannen uit Overijssel zijn door heel Nederland te vinden om aan de slag te gaan met aanleg, onderhoud en renovatie van kabels en leidingen in directe nabijheid van het spoor. Vandaag drinken we een kop koffie met eigenaar Jeroen Bouwhuis, die eigenlijk het liefst de hele week met zijn collega’s aan het spoor staat.
Na een vrolijk ontvangst door Jeroen en een kop koffie stel ik meteen maar de vraag die me al bezighoudt sinds het eerste telefoontje met Bouwis. Hoe raak je eigenlijk verzeild in de spoortechniek? Jeroen lacht en vertelt me dat hij al zo’n 30 jaar bezig is in het vakgebied. “Ik was jong, rolde er in en was snel verkocht. Op een gegeven moment in 2012 nam ik de keuze om voor mezelf te beginnen en nu kan ik trots kijken naar hoe de onderneming is gegroeid”.
Zorgen worden overgenomen
Want wat doet die onderneming uit Hardenberg nu eigenlijk? Voor ieder spoortraject moet er een product ontwikkeld worden dat bestaat uit allerlei verschillende soorten bekabeling die het traject correct en veilig maken. Door dat onderdeel van diverse aannemers over te nemen, ontzorgt Bouwis als een soort onderaannemer de grotere partijen. “Kijk,” verzekert Jeroen me, “het product dat we verzorgen is veelal een onderdeel met wat lagere prioriteit voor veel grote partijen. Doordat zij die werkzaamheden soms minder aandacht willen geven, nemen wij het over en ontzorgen we hen. Met die samenwerkingen zijn er dus twee partijen tevreden”. Inmiddels leidt Bouwis de ondergrondse infra van onder meer Bam, Strukton en Dura Vermeer in goede banen.
Door heel Nederland zijn de werknemers van Bouwis bezig met het gespecialiseerd voltooien van uitdagingen. Voorbeelden zijn de werkzaamheden die de verbinding tussen Groningen en Leeuwarden verbeteren, typen bekabelingen in beeld brengen bij Zwolle en andere producten die voor de verbetering van metrotunnels zorgen. De ingenieurs van civiele techniek staan volgens Jeroen sinds kort voor een nieuwe uitdaging. Deze uitdaging betreft een cultuurverandering binnen de Hardenbergse onderneming.
“Op een gegeven moment in 2012 nam ik de keuze om voor mezelf te beginnen en nu kan ik trots kijken naar hoe de onderneming is gegroeid”
De nieuwe cultuur binnen Bouwis
En die uitdaging, die heeft Jeroen helder voor ogen. “We zijn inmiddels zo gegroeid en hebben inmiddels zo veel ervaring dat we door andere partijen uitgenodigd worden als ondersteunende partij. Voorheen hadden we de een rol als uitvoerder van complexe situaties, maar door onze kennis van de te ontwikkelen producten zijn we vaker vanaf het begin van een traject betrokken bij de ontwikkeling”. Voor deze ontwikkelingen moet er echter wel een kleine cultuurverandering plaatsvinden binnen Bouwis. Deze cultuurverandering is dat de organisatie een klein beetje een ander karakter krijgt met betrekking tot het personeelsbestand.
Voorheen was het zo dat de onderneming zo plat als een dubbeltje was. Iedereen binnen Bouwis had dezelfde functie en Jeroen Bouwhuis kon dan gezien worden als een collega die ernaast eigenaar van de onderneming was. Nu Bouwis groeit en nieuwe rollen overneemt in het kleine wereldje dat het spoorleven heet, moeten er nieuwe collega’s komen om die nieuwe rollen in te vullen. Engineers, werkvoorbereiders en andere collega’s zijn inmiddels verwelkomd bij de Hardenberger spoortechnicus en ze voelen zich ontzettend op hun plek. “Te veel veranderen is niet goed natuurlijk” bevestigt Jeroen. “Iedereen moet gewoon op laagdrempelige manier bij elkaar aan kunnen kloppen, dus dat houden we zo. Daarnaast is de regiomentaliteit die we hier hebben vaak ook als voordeel gezien”.
“Iedereen moet gewoon op laagdrempelige manier bij elkaar aan kunnen kloppen, dus dat houden we zo. Daarnaast is de regiomentaliteit die we hier hebben vaak ook als voordeel gezien”
De kennis wordt toekomstbestendig
Naast een meer ondersteunend rol, heeft Bouwis ook deels een nieuwe positie weten te bewerkstelligen binnen de civiele spoortechniek. Die positie is uitgesproken als ‘hoog segment door heel Nederland’. Ik vraag Jeroen hoe dat bewerkstelligd is, en hij begint zijn antwoord met een compliment aan de mensen die bij hem werken. “Iedereen die hier zit, heeft de kans gepakt om eerst een paar dagen mee te lopen en toen een besluit te maken. Daarom zijn alle collega’s in de kern al gemotiveerd om samen mooie producten op te leveren”. Daarbij komt dat de nodige kennis en uitbreidende kennis meegegeven wordt in rustiger periodes. In de winter is er namelijk door de bevroren bodem soms geen werk te leveren. Op dat moment zitten de collega’s van Bouwis hun productkennis op te vijzelen en toekomstbestendig te maken, en door deze drive zorgt de Hardenbergse technicus voor hun gewaardeerde positie.
Wanneer ik vraag waar de onderneming over vijf jaar staat, lacht Jeroen. “Dat is moeilijk om te zeggen, vijf jaar geleden waren we nog maar met een handjevol mensen, en nu zijn we alweer met 25”. Wel weet de ondernemer wat voor rol de onderneming moet hebben; een gerenommeerde, nette onderaannemer binnen de spoortechniek met oog voor kwaliteit.