HARDENBERG – Sinds 2015 is Dutch TechZone een hulpinstantie voor bedrijven rijker. Een plek speciaal voor ondernemers: het Ondernemershuis voor het Vechtdal. Een HUB waar bedrijven uit de regio, uit onder andere de maakindustrie, terecht kunnen met brandende ondernemingsvragen en waar ondersteuningsmogelijkheden en bedrijven aan elkaar worden gekoppeld. “Zie ons als de spin in het web”, vertelt ondernemersadviseur Stendert de Vries. Sinds 2017 stuurt hij het Ondernemershuis aan en in een gesprek van 40 minuten vertelt hij enthousiast over de werkzaamheden van de HUB en over ondernemen in de Dutch TechZone.
“Een prachtige regio”, begint Stendert. “Vol mooie, uiteenlopende en specialistische bedrijven.” Als ondernemersadviseur kent Stendert de regio en de bedrijvigheid goed. Binnen het Ondernemershuis biedt hij ondernemers ondersteuning bij de ontwikkeling van hun bedrijf. “De bedrijven in deze zone zitten boordevol plannen en ideeën om te groeien, maar weten niet altijd hoe ze dat aan moeten pakken en welke ondersteuningsmogelijkheden er in de regio zijn. Daar helpt het Ondernemershuis bij.”
Een HUB voor ondernemers
Tot 2015 kende de regio Ommen/Hardenberg nog geen ondersteunende partij voor ondernemers. Zo waren bedrijven ook onvoldoende op de hoogte van de ondersteuningsmogelijkheden uit de bredere regio, zoals Zwolle, Zuidoost Drenthe en Twente. Op initiatief van een aantal ondernemers in de regio en de gemeenten werd daarom in 2015 een ondernemers-HUB opgericht: het Ondernemershuis voor het Vechtdal. Het Ondernemershuis bestaat uit adviseurs die actief in de regio vragen bij ondernemers ophalen en hen verbinden met de juiste partijen in de regio die hen verder helpen. Stendert: “Zo werken we bijvoorbeeld samen met de gemeenten Ommen/Hardenberg, ondernemersverenigingen en het onderwijs.” Ook draagt het Ondernemershuis thema’s, trends en ontwikkelingen aan die ondernemers helpen om hun bedrijf verder te ontwikkelen. “Dit doen we door middel van bijeenkomsten, webinars of een persoonlijk gesprek. Zo houden we ondernemers op de hoogte en delen we onze kennis”,vertelt Stendert.
“Een regio vol potentie, om trots op te zijn”
Stendert de Vries
Ondersteuning en denkkracht
Een recent voorbeeld van zo’n thema is digitaal werken. Stendert:“Veel bedrijven hadden de faciliteiten voor een digitale werkomgeving aan het begin van de coronamaatregelen niet goed voor elkaar. Zo’n online omgeving moest razendsnel worden ingericht. Daar hebben wij bedrijven in ondersteund.”Ook hielp het Ondernemershuis ondernemers met het aanvragen van subsidie en dacht het mee met zorgen in deze tijd. “Ondernemers voor wie de markt volledig stil kwam te liggen, maakten zich natuurlijk zorgen. We hielpen hen door mee te denken over de toekomst van hun product en hoe diensten misschien wel digitaal aangeboden konden worden. Dat beetje extra denkkracht en de connectie met hulpinstanties die we kunnen bieden, is voor ondernemers fijn.”
De spin in het web tussen bedrijven, onderwijs en ondersteuningsmogelijkheden
Een belangrijke functie van het Ondernemershuis is de verbinding leggen tussen bedrijven en de juiste ondersteuningsmogelijkheden in de regio. De adviseurs hebben een goede blik op bedrijven in de regio en op bijvoorbeeld subsidiemogelijkheden. Stendert:“Een mooi praktijkvoorbeeld hiervan is machinefabriek Drabo Hardenberg.” Drabo is een geavanceerd en ambitieus familiebedrijf in de verspanende sector. “Het bedrijf wilde het productieproces verder automatiseren en hiertoe een gerobotiseerde gereedschapwisselaar ontwikkelen. In gesprek met machinefabriek Drabo Hardenberg stelden we voor om de verbinding te zoeken met de EUREGIO. Een organisatie die samenwerkingen tussen bedrijven in grensgebieden wil bevorderen. Via die hoek kwam er subsidie beschikbaar, waarmee Drabo in samenwerking met een Duitse partner deze nieuwe machine kon ontwikkelen.”
Naast subsidiemogelijkheden is ook de combinatie met het onderwijs voor bedrijven in deze regio waardevol. “Ondernemers zijn vaak al druk genoeg met het dagelijks draaiende houden van hun bedrijf. Er is vaak geen tijd om na te denken over een strategie voor de langere tijd. Daarin biedt bijvoorbeeld de samenwerking met hbo-scholen en universiteiten in de regio volop mogelijkheden. Maar ook de combinaties met mbo-scholen en het bedrijfsleven zijn in deze regio uniek. Neem het Regionaal Techniek Centrum (RTC). De school en het bedrijfsleven bieden daar een gezamenlijk opleidingsprogramma aan. Afgestudeerden haken zo perfect aan op het bedrijfsleven”, vertelt Stendert.
‘Er zijn hier volop mogelijkheden voor bedrijven om samen te werken, te innoveren en te groeien.’
Door en voor ondernemers
Het Ondernemershuis voor het Vechtdal wordt gefinancierd door de gemeenten Ommen/Hardenberg en deels door ondernemers zelf. “Zo weten we zeker dat de hulp die wij bieden ook echt is waar ondernemers op zitten te wachten,” vertelt Stendert. Periodiek zijn er overleggen met de gemeenten, ondernemers en industriekringen over onderwerpen die in de regio spelen.
Tot slot: is ondernemen in de Dutch TechZone aantrekkelijk?
“Absoluut! Er zijn hier volop mogelijkheden voor bedrijven om samen te werken, te innoveren en te groeien. Een heel aantrekkelijk ondernemersklimaat. Binnen een half uur zit je op de snelweg of ben je in Duitsland, waar ook volop mogelijkheden zijn. En de mensen stug? Zeker niet. Als jij je openstelt, doen zij dat ook. Het zijn echte aanpakkers: wat ze beloven maken ze waar. Een regio vol potentie, om trots op te zijn!”
Ondernemen of ondernemer in het Vechtdal, en heb je een vraag over de ontwikkeling van jouw bedrijf? Of ben je benieuwd welke ondersteuningsmogelijkheden de regio biedt? Het Ondernemershuis voor het Vechtdal helpt je verder!
Tel: 06-15906432 / Mail: info@ondernemershuisvechtdal.nl