Growz

Repak | Van plastic rol tot dieptrekverpakking

Read 5 min.

EMMEN – “Welkom bij Repak! Ga zitten, wil je koffie, thee, een glas water misschien?” Met een koud glas water op deze zomerse dag schuiven wij bij Repak BV aan tafel. We nemen plaats in het kantoor van Managing Director Hans Fehrmann. In het midden van de ruimte staat een tafel met zes stoelen er omheen. “Over 19 dagen bestaat Repak 35 jaar” steekt Hans van wal. “Helaas kunnen we dit niet groots vieren door het coronavirus. We zijn ons hier bewust van en hebben besloten om het feest te vieren als we 40 jaar bestaan”.

Maar liefst 90% van alle productie wordt geëxporteerd naar het buitenland.

Hans Fehrmann

Repak is gevestigd aan de Phileas Foggstraat in Emmen. Het bedrijf ontwikkelt, produceert en distribueert dieptrekverpakkingsmachines. “Dieptrekverpakkingen worden gebruikt in de voedselindustrie. Vlees in supermarkten wordt onder andere verpakt in dit materiaal” legt Hans uit. Maar liefst 90% van alle machines, die Repak produceert, worden geëxporteerd naar het buitenland. “De helft wordt verscheept naar Amerika. De rest gaat naar de continenten Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Europa. De kans is daardoor niet heel groot dat je als consument een verpakking in de winkel tegenkomt, die geproduceerd is door een machine van Repak” vertelt Hans lachend. “De machines die wij ontwikkelen zijn geschikt om verpakkingen te maken vanuit een rol plastic. Repak is het enige bedrijf in Nederland dat deze techniek toepast. Onze concurrenten zitten in Duitsland, Italië en Spanje.”

“Omdat wij personeel uit de regio willen aantrekken vinden wij het heel belangrijk dat studenten op de juiste manier worden opgeleid.”

Hans Fehrmann

Het begon als een jongensdroom

Inmiddels werken er 120 werknemers bij Repak. Dit was 35 jaar geleden niet het geval. Hans: “Het begon allemaal als een jongensdroom. Directeur Rene Scholte is 35 jaar geleden begonnen in de schuur van zijn ouders in Barger-Compascuum. Hij kocht oude machines op die hij reviseerde, verbeterde en vervolgens weer doorverkocht. Na enige tijd begon de schuur te klein te worden, waarna Rene besloot om zich te vestigen in een loods nabij zijn ouderlijk huis. Hij besloot zijn eigen lijn machines te gaan ontwikkelen nadat hij een verbod kreeg opgelegd vanuit de organisatie waarvan hij de machines opknapte en doorverkocht. Zo is Repak ontstaan!”

“Repak heeft het gehele productieproces in huis.”

Skills4future

De meeste werknemers die bij Repak in dienst zijn komen uit Dutch TechZone. Naast technische handen zijn ze bij Repak tegenwoordig ook op zoek naar technische kennis over automatisering en robotisering. Hans legt uit dat er een verschuiving plaatsvindt waarbij het productieproces steeds meer geautomatiseerd wordt. “Uiteindelijk zal het gehele proces worden uitgevoerd door robots.” Hans: “Omdat wij personeel uit de regio willen aantrekken vinden wij het heel belangrijk dat studenten op de juiste manier worden opgeleid. Om dit voor elkaar te krijgen zijn wij aangesloten bij het Dutch TechZone programma: Skills4future. In dit programma kunnen wij aangeven wat wij nodig hebben om vooruit te komen. Mbo- en hbo-scholen kunnen vanuit deze wens inspringen op de vraag vanuit het werkveld.” Het programma Skills4future zit momenteel nog in een opstartende fase. Hans merkt daarom ook dat er nog veel werk aan de winkel is vanuit de scholen. “Voor studenten is het interessant om bij Repak te komen werken als zij interesse hebben in de techniek. Repak heeft namelijk het gehele productieproces in huis. Iets wat weinig bedrijven kunnen zeggen. Wil je als student leren over software-engineering maar je ook verdiepen in het assemblageproces? Dan kan dat bij ons” aldus Hans.

In contact komen met Repak?
Tel: 0591 66 80 10 / Mail: info@repak.nl