HARDENBERG – Aan de Parkweg in Hardenberg vind je de hoofdlocatie van het Regionaal Techniek Centrum. Een aan de buitenkant klein ogend gebouw, maar eenmaal binnen gaat er een wereld voor je open. In verschillende, grote werkplaatsen werken leerlingen hard aan hun opdrachten en het behalen van hun diploma tot echte vakman óf vrouw. In de gangen hangt de geur van vers gezaagd hout en bewerkt metaal. Directeur Arjan Jansen vertelt met veel enthousiasme over het RTC en de succesvolle samenwerking met bedrijven uit de maakindustrie in de Dutch TechZone.
De naam zegt het eigenlijk al. Het Regionaal Techniek Centrum is een centrum met technische beroepsopleidingen en heeft een sterke samenwerking met bedrijven in de regio. “Vroeger hadden veel bedrijven een eigen opleidingsinstituut bij het bedrijf. Dat is in de loop der jaren steeds meer naar het onderwijs gegaan. Het onderwijs vertegenwoordigt nu de technische sector,” vertelt Arjan.
‘Jongeren kunnen zeggen: ik heb hier gewoon een hele mooie toekomst.
Arjan Jansen
Een vak leren in de praktijk
Waar praktijkonderwijs in het huidige onderwijs meer naar de achtergrond is verdwenen, is dat bij het RTC niet het geval. “Leerlingen volgen hier een opleiding volgens de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Een combinatie van werken en leren. Ze zijn in dienst bij het RTC en werken bij een bedrijf in de regio, zoals een aannemer, timmerfabriek, schilders- of installatiebedrijf. “Daar werken ze mee als volledige kracht en krijgen ook gewoon betaald,” vertelt Arjan. Naast het werk volgen de leerlingen bij het RTC een aantal theorie- en praktijklessen, waarmee ze hun vakdiploma halen. Ook hier staat de praktijk centraal. “Theorie en praktijk is sterk met elkaar verbonden. Werk waar je ‘s ochtends mee bezig bent, daar krijg je ’s middags theorie over.” Hiermee is de theorie ondersteunend aan de praktijk. “Dit is anders dan in het reguliere onderwijs, waar de theorie leidend is en je er later in de praktijk achter komt dat dingen toch anders werken.”
Ook de motivatie van leerlingen van het RTC ligt hoger dan bij andere mbo-scholen. “Ze hebben hier bewust voor een opleiding gekozen. Het is hun werk, ze krijgen ervoor betaald en dit is wat ze willen. De combinatie werken en opleiden pakt heel goed uit. We leveren gemotiveerde vakmensen af die nauw aansluiten op de maakindustrie in de regio.”
Al het vakmanschap onder één dak
Op het RTC heb je vakopleidingen voor de bouw, mechanische techniek, installatietechniek en de schildersvakopleiding. “Het sterke aan het RTC is dat verschillende vakopleidingen elkaar gevonden hebben en samen werken in één gebouw, onder dezelfde naam. Voor leerlingen is het zo ook duidelijk waar ze naartoe gaan: ik ga naar de vakschool.”
Samenwerken met bedrijven in de regio
De opleidingen binnen het Regionaal TechniekC bestaan voor een groot gedeelte uit een dienstverband bij een bedrijf uit de technische sector. Het RTC werkt op dit moment samen met 130 ondernemingen uit de regio, klein en groot. Deze bedrijven dragen allemaal hun steentje bij door in het bestuur te zitten, (snuffel)stageplekken aan te bieden of een baangarantie te geven aan leerlingen. Zowel het RTC als de bedrijven hebben baat bij een kwalitatief en toekomstbestendig opleidingsprogramma. Daarom wordt er samen veel nagedacht over de toekomst. Arjan: “De jongeren van nu moeten over 10 of 20 jaar ook nog een beroep hebben in de techniek. Het is belangrijk om daar met bedrijven over na te denken. Wat gebeurt er in de praktijk? En hoe kunnen wij ons opleidingsprogramma daarop aansluiten? Ook investeren we soms met een aantal bedrijven gezamenlijk in een bepaalde techniek of dure machine, die dan door onze leerlingen en bedrijven kan worden gebruikt. Gezamenlijke slagkracht.”
‘We leveren gemotiveerde vakmensen af die nauw aansluiten op de maakindustrie in de regio.’
Toekomstbestendige vakmannen en vrouwen
Binnen de technische sector en op de werkvloer verandert er veel. “Installatietechniek bestaat niet meer alleen uit het aanleggen van een elektriciteitsnetwerk in een woning”, vertelt Arjan. “Maar zijn koude- en warmtepompen en de energie transitie ook belangrijke onderwerpen. En in timmerfabrieken wordt door de vele kant-en-klare producten, het goed omgaan met computers en het aansturen van machines steeds belangrijker. Ook worden er steeds meer robots ontwikkeld waar leerlingen mee moeten leren werken. De nieuwe functies en expertises die in de techniek ontstaan, daar willen we ook voor opleiden.”
Gezamenlijk DNA
Arjan vertelt verder over wat deze regio zo uniek en aantrekkelijk maakt voor bedrijven. “Het mooiste aan deze regio vind ik de manier waarop er met elkaar wordt samengewerkt. Tussen overheden, ondernemers, onderwijs, maar ook met je buurman of buurvrouw. ‘Samen doen’ zit in ons DNA. Dat is echt kenmerkend. Samen het belang zien van een toekomstbestendige regio – dat onderscheidt ons echt van andere regio’s.”
Volop ontwikkelkansen
Het RTC staat voor de ontwikkeling van alle bedrijven die lid zijn. “Als jij je bedrijf wilt ontwikkelen, dan heb je jonge mensen nodig. Die hebben wij. Als onderwijs en bedrijven moeten we er samen voor zorgen dat we de regio promoten en ons optimaal blijven ontwikkelen. Je wil dat de jongeren die hier opgeleid worden, hier ook blijven. En dat ze zeggen: ik heb hier gewoon een hele mooie toekomst. Een sterke vitale regio bouwen we samen.’
Het Regionaal Techniek Centrum is continu op zoek naar lid-bedrijven die samen willen werken aan een toekomstbestendig opleidingsprogramma. Arjan: “De vraag naar goede en gemotiveerde vakmensen blijft groeien. Wij hebben die! Bedrijven zijn met onze leerlingen verzekerd van een kwalitatief hoogwaardige opleiding en werkkracht. Lid-bedrijf worden?