Met de lancering van het grensoverschrijdende project BiCoNet wordt kunstmatige intelligentie (AI) ingezet om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te helpen verduurzamen en moderniseren. Sinds de start in januari dit jaar biedt BiCoNet mkb’ers in zowel Nederland als Duitsland toegang tot ondersteuning op het gebied van AI en duurzaamheid.
BiCoNet, een Interreg VIa-project, is het resultaat van een partnerschap tussen onderwijsinstellingen en bedrijven uit Nederland en Duitsland. Onder de deelnemers bevinden zich Hochschule Osnabrück Campus Lingen, Vepa the furniture factory, Moduco GmbH, Grondstoffen Collectief Nederland, Genossenschaftsverband Weser-Ems, Hanzehogeschool Groningen, het Alfa-college/Rijnland Instituut, Grafschafter Volksbank eG en de IT Hub.
Projectleider prof. dr.-ing. Wolfgang Arens-Fischer van Hochschule Osnabrück legt uit: “BiCoNet ondersteunt mkb-bedrijven bij de overstap naar duurzamere bedrijfsvoering. We hebben de behoeften van het bedrijfsleven in kaart gebracht en koppelen deze aan concrete oplossingen vanuit het onderwijs en onze partners.”
Volgens Arens-Fischer ligt de nadruk op het verkleinen van de CO2-voetafdruk, zonder dat dit ten koste gaat van de productiecapaciteit. “AI kan helpen om bijvoorbeeld energieverbruik te optimaliseren, afval te reduceren en logistieke processen te verbeteren. Iedere onderneming is uniek, daarom ontwikkelen we samen met onze partners modulaire businessmodellen die eenvoudig toepasbaar zijn bij andere mkb-bedrijven,” voegt hij toe.
Rijnland Instituut: Verbinden en versterken
Een belangrijk onderdeel van het project is het Rijnland Instituut, dat al tien jaar actief is in de samenwerking tussen onderwijs, bedrijven en overheden in Noord-Nederland, Overijssel en Noordwest-Duitsland. Cigdem Zantingh, leidinggevende van het Rijnland Instituut, benadrukt de kracht van een groot netwerk: “Met meer dan duizend aangesloten bedrijven kennen wij de vraagstukken van het mkb goed. Door samenwerking en innovatie kunnen we mkb’ers ondersteunen bij het combineren van AI en duurzaamheid.”
Tijdens de vierjarige looptijd van BiCoNet wil het Rijnland Instituut zoveel mogelijk bedrijven helpen bij het realiseren van hun duurzaamheidsdoelen.
Vepa the furniture factory, een toonaangevende producent van circulair kantoormeubilair, is een van de eerste bedrijven die deelnemen aan BiCoNet. “Het project kwam voor ons op het juiste moment,” vertelt Gertjan de Kam, Head of Design bij Vepa. “Wij zien AI als een cruciale schakel in onze verduurzamingsambities.”
Vepa werkt momenteel met een prototype dat gebruik maakt van een AI-gestuurd camerasysteem. Dit systeem optimaliseert het productieproces, bijvoorbeeld door materialen volledig afvalvrij te snijden. “De AI leert snel van eerdere fouten en levert daardoor efficiënte en betaalbare oplossingen op, die we ook beschikbaar kunnen maken voor andere bedrijven in de maakindustrie,” aldus De Kam.
De IT Hub in Hoogeveen speelt een sleutelrol in het verbinden van onderwijs en praktijk. Directeur Edwin Gels vertelt: “Wij zorgen ervoor dat bedrijven en onderwijsinstellingen elkaar weten te vinden. Tegelijkertijd helpen we IT-studenten om praktijkervaring op te doen, wat hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot.”
Dankzij het brede netwerk van de IT Hub kunnen bedrijven profiteren van kennisdeling en ondersteuning bij digitale transformatie. Gels vervolgt: “Bij BiCoNet draait alles om het toepassen van bestaande technieken op innovatieve manieren. Dit gaat niet alleen de maakindustrie duurzamer maken, maar ook bijdragen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt in Noord-Nederland en Noordwest-Duitsland.”
Mkb-bedrijven die op zoek zijn naar praktische oplossingen voor verduurzaming en digitalisering, worden uitgenodigd om deel te nemen aan BiCoNet. Samenwerken met de partners van het project biedt niet alleen toegang tot geavanceerde technologieën, maar ook tot bewezen strategieën om de CO2-voetafdruk te verkleinen.
Meer informatie over deelname en ondersteuning is te vinden via de website van BiCoNet. Dit is hét moment om in te stappen en een bijdrage te leveren aan een duurzamere toekomst!
Meer weten over de samenwerkende partijen? Klik op de linkjes hieronder:
Heb je ook een succesverhaal? Klik hier.
© Dutch Techzone 2024