English content

TSH Vakopleidingen & IW Nederland: Samenwerken aan gekwalificeerd technisch personeel in de regio

EMMEN – Op het eerst gezicht lijken het concurrenten van elkaar, TSH vakopleidingen in Emmen en IW Nederland met o.a. vestigingen in Emmen en Hoogeveen. Beide bieden een breed scala aan vakopleidingen in elektro- en installatietechniek en weten goed wat er leeft in de sector. Toch hebben ze de handen inéén geslagen en werken nu samen aan het werven en opleiden van technisch personeel in de regio, en dat is keihard nodig. We praten met Harold Scholing, directeur van TSH Vakopleidingen. 

Bijscholing 

TSH is een bedrijfsschool en leidt mensen op in elektrotechniek, installatietechniek, lastechniek en pijpfitten. Dat doen zij in samenwerking met de regionale ROC’s zoals Drenthe College, Alfa-college en Noorderpoort. TSH heeft eigen praktijkopleidingscentra met docenten met jarenlange werkervaring in het bedrijfsleven. “De meeste mensen die bij ons komen voor een opleiding zijn al een poosje aan het werk,” vertelt Scholing. “Het gaat dan vaak om een stukje bijscholing, bijvoorbeeld van niveau-3 naar niveau-4.” IW Nederland is een landelijke aanbieder van opleidingen in de elektro- en installatietechniek. Een landelijke aanbieder, maar met een regionale aanpak. “We hebben dezelfde klanten en hetzelfde aanbod, maar hier in de regio werken wij al sinds 2010 samen. Dat is een stuk efficiënter, want we hebben er beiden belang bij om elkaar te versterken in deze branche.” Zo werken ze ook samen aan projecten van Wij Techniek, het ontwikkelingsfonds voor de technische installatiebranche. Op basis van vertrouwen zien ze het als een gezamenlijke opgave om de branche in de regio te profileren als aantrekkelijke werkgever. 

 

Omscholing 

In samenwerking met verschillende (grote) installateurs uit de regio worden omscholingstrajecten aangeboden. “Wat je vaak ziet is dat mensen een bepaald beroep hebben geleerd en in de loop der jaren is het werk erg veranderd, of bestaat zelfs niet meer. Ook kan het zijn dat ze het beroep dat geleerd is niet meer interessant vinden en gaan nadenken over wat ze dan wel willen doen. Bijvoorbeeld met de handen werken,” aldus Scholing. Dan kan techniek een uitkomst zijn.  “Meer dan de helft van de mensen die jaarlijks instromen in de elektro- en installatiebranche komen uit omscholingstrajecten.” Werkgevers zijn blij met deze belangrijke groep zij-instromers. Want het kost veel moeite om aan voldoende gekwalificeerd personeel te komen. Er worden vaak mensen aangenomen die nog niet over het juiste niveau beschikken. Vanuit de werkgever worden ze dan geschoold tot het niveau dat nodig is. “We zien ook dat mensen vaker wisselen van baan omdat de werkgever níet wil investeren in een opleiding,” vertelt Scholing. “maar deze werkgevers zijn er gelukkig wel steeds minder, vooral nu er voor bedrijven meer subsidieregelingen zijn voor het opleiden van personeel.” 

 

Uitdaging 

“De grootste opgave is om voldoende mensen te vinden die zich willen laten omscholen, terwijl de branche ze keihard nodig heeft,” vervolgd Scholing. Het aanbod is daarbij ook groot waardoor werkzoekenden soms door de bomen het bos niet meer zien. “Door de samenwerking tussen de verschillende aanbieders, kun je het veel gemakkelijker maken voor deze mensen”. In tien tot twaalf weken leert een elektromonteur de basis om mee aan het werk te kunnen. De kandidaat kan na de basisperiode een aanvullende BBL opleiding volgen bij het Drenthe Of Alfa College. Beide ROC’s doen ook mee aan de samenwerking. Op deze manier kun je ook samen aan de slag om de mensen te werven. “Dat doen we nu dus voor de elektro- en installatietechniek, één loket voor het gehele aanbod van opleidingen.” 

 

Wil je meer weten over bij- en omscholing in de elektro- en installatietechniek? 

Kijk op TSH Vakopleidingen of  IW Nederland

Heb je ook een succesverhaal? Klik hier