Partnerschap is de grootste klap

Hoogeveen – Veertien jaar geleden vestigde zich er een kaasverpakkingsonderneming aan de Buitenvaart 1125. Sinds 1976 heeft Kraats Kaas een flinke groei doorgemaakt tot het zijn van een modern verpakkingsbedrijf. Op het industrieterrein van Hoogeveen, waar het sinds 2008 gevestigd is, is Kraats Kaas door de jaren heen een stabiele onderneming gebleken die voorziet in alle wensen van afnemers. Vandaag spreek ik met Ton Bosch, directeur van het oer-Nederlandse bedrijf, over hoe het bedrijf gekomen is tot waar het nu staat. 

Vanaf de A37 is het grote pand van Kraats Kaas al te zien. De plek van de onderneming is naast dat het duidelijk zichtbaar is, een strategische zet geweest. Ton vertelt over de keuze die destijds, door de toenmalige eigenaar, gemaakt is om te vertrekken uit Putten en zich te vestigen in Hoogeveen. Zo hadden ze hier allereerst natuurlijk de ruimte om het vooruitstrevende bedrijfspand te bouwen. “Daarnaast bieden de snelwegen hier mogelijkheden voor efficiënte distributie, de arbeidskrachten zijn (waren) relatief gemakkelijk te vinden en zit ook onze voornaamste toeleverancier, DOC Kaas, op steenworpafstand”. 

 

Kwaliteit en betrouwbaarheid staat bovenaan 

Kraats Kaas kent een nauwe samenwerking met DOC Kaas / Uniekaas waardoor ze de mogelijkheden hebben om altijd de gewenste grondstoffen op korte termijn te kunnen leveren. De kazen worden in de fabriek van Kraats gesneden of geraspt en verpakt in de gewenste hoeveelheden. Met de verschillende lijnen in de fabriek weet de Hoogeveense onderneming eigenlijk vele soorten kaas op gepaste manier te verwerken. Kortgeleden is er een nieuwe, derde rasplijn bijgebouwd om de vraag te kunnen verwerken. 

Bij aankomst viel me toen ik het pand betrad meteen al op dat er een waslijst aan keurmerken en certificeringen hing. Dat is volgens Ton ook een voortvloeisel van de bedrijfsfilosofie, maar ook een vereiste voor elke collega in de branche. Betrouwbaarheid en kwaliteit staan voorop  “Daar zijn we trots op en het laat ook blijken dat we weten wat we hier doen; hoge kwaliteit leveren in welke vorm dan ook”. De hoogwaardigheid en kwaliteit zijn echter niet alleen te zien in de eindproducten, de hele locatie is namelijk tot in de puntjes verzorgd. 

 

Stabiele omzetten 

Begin van dit jaar is er een derde rasplijn bijgebouwd, om zo veel mogelijk te kunnen voorzien in de vraag van de markt. “Veel van deze geraspte kazen gaan, naast de winkelketens naar groothandels en industrie, daar is eigenlijk een bijna constante vraag naar”.  Raspen doet men van 150 gram tot 5 kilo zakken, van consument tot industriële verwerker. Gesneden kaas varieert van 125 tot 1000 gram, alles op specificatie van de afnemer. Zowel geraspt als gesneden gaat voor een klein deel onder naam van Kraats; het meeste wordt verpakt onder private label. 

Ik vraag ‘hoe werkt zo’n proces van ‘grondstof’ tot eindproduct nu eigenlijk?’ en Ton loopt me er doorheen met de gesneden kazen als voorbeeld. Allereerst worden er natuurlijk afspraken gemaakt met de klant over de gewenste specificaties, verpakkingen en produceertechnieken. Dit wordt vervolgens ingesteld op de aanwezige apparaten, en dan worden de harde, rechthoekige kazen verlost van hun folie of korst. De kazen worden dan door de machine gevoerd en op gewenst formaat en gewicht gesneden. Vervolgens staan de ‘bakjes’ (dieptrekverpakkingen) op maat al klaar waar de gevraagde porties in landen. Deze worden vervolgens onder gas (CO2 en stikstof) verpakt, waarmee een lange houdbaarheid wordt veiliggesteld. Bij de rasp gebeurt dit proces op een vergelijkbare manier. 

 

Doorontwikkeling is de sleutel 

Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt meldt Ton. “Op dit moment zijn het nog meerdere flinterdunne plastic laagjes die zorgen dat er absoluut geen zuurstof bij de kazen komt als ze verpakt zijn. We streven nu naar de ontwikkeling van meer duurzame verpakkingen, mono-materialen, zodat we de markt op verantwoorde wijze kunnen voorzien van kaas”. Kraats werkt in meerdere samenwerkingsverbanden aan duurzaamheid en wil daarmee haar duurzaamheid verder vergroten. 

Duurzaamheid stond ook in 2008 al hoog in het vaandel; het pand is al vanaf de bouw namelijk al van het gas af en warmte van de koeling wordt gebruikt voor schoonmaak en verwarming. Zonnepanelen staan verder nog hoog op de verlanglijst en worden zelfs binnen afzienbare tijd geplaatst. 

Innovatie in fabrieksinrichting en kwaliteit van producten waarborgen, daar hebben ze bij Kraats wel kaas van gegeten. Wil je meer lezen over Kraats Kaas? Klik dan hier!

Heb je ook een succesverhaal? Klik hier