English content

De klant heeft de leiding

Hoogeveen – in de voormalige fabriek van Spijkstaal krijg ik vanmiddag een kijkje in de keuken van flexibele leidingsystemen. We spreken met John de Keijzer, commercieel directeur, en met andere bevlogen medewerkers van GrainPlastics B.V. over de producten, geschiedenis en toekomst van de partij in Hoogeveen en Leeuwarden. Bij aankomst op de parkeerplaats staat de zon hoog en is het warm, maar bij betreden van het pand laat iedereen meteen een onvermoeibare, enthousiaste indruk achter. Dat belooft alvast veel goeds voor het interview! 

Aan de Industrieweg 45a worden er dus flexibele en starre leidingsystemen gemaakt. Deze systemen zijn al van heinde en verre te zien, want de grotere, flexibele varianten staan om enorme spoelen gewikkeld voor het bedrijfspand. Het gaat hierbij dan vooral om gladwandige systemen voor water-, gas-, persleidingen, kabelbescherming en geribbelde PP vrijverval riolering. De kunststof producten worden daarom voornamelijk gebruikt in de grondweg-, en waterbouw, maar gasbedrijven en waterbedrijven hebben ook profijt van de producten van GrainPlastics. 

 

Hoogeveen als uitvalsbasis 

Terug naar de aankomst; ik word vriendelijk ontmoet door John de Keijzer en we lopen samen naar zijn kantoor voor een kop koffie. “In de jaren 80 heetten we nog RBM Plastics en zaten we nog in Meppel. Er is best veel veranderd sindsdien”. Vanaf 1993 zit de innovatieve onderneming namelijk in Hoogeveen. De reden hiervoor is simpel; RBM Plastics had meer ruimte nodig en dat kon de oude fabriek van Spijkstaal bieden in Hoogeveen. Ook de aanvoer richting Duitsland via de snelweg was belangrijk voor onze locatie. Dus de onderneming werd verplaatst, en na een flinke periode is zo’n drie jaar geleden ook de naam GrainPlastics op de gevel komen te staan, zoals de fabriek in Leeuwarden al heet. 

 

Oneindige mogelijkheden 

Hoewel de naam nog niet zo heel lang gebruikt wordt voor de vestiging in Hoogeveen, heeft GrainPlastics met circa 40 medewerkers een flinke dosis aan ervaring in het produceren van kunststof leidingsystemen. Zoals eerder genoemd, weet de onderneming aan de industrieweg in Hoogeveen daardoor een groot scala aan verschillende systemen te maken. Samen met hun locatie in Leeuwarden, kun je bij GrainPlastics terecht voor vrijwel alle verschillende soorten drainage, PE en PP leidingsystemen, kabelbeschermingen, ventilatieslangen of vrijverval riolering. De fabrieksvloer is dan ook door de grote productielijnen een indrukwekkend aanzicht dat zeer gespecialiseerd aandoet. 

Toch zijn er nieuwe uitdagingen die zorgen voor nog meer ervaring dan er al is. Allereerst moet de onderneming slim om weten te gaan met alle verschillende nieuwe of gerecyclede materialen en daarnaast moet het ook omgaan met enorm fluctuerende materiaalprijzen en levertijden. “We  zetten hoe dan ook altijd onze klant op nummer één. We geloven namelijk dat goede, duurzame, en eerlijke samenwerkingen zorgen voor een langdurige relatie waar beide partijen van kunnen profiteren”. 

 

Samen met de markt mee naar circulariteit 

En die klant op nummer één, dat klopt zeker! GrainPlastics gaat zelfs aan de slag met de ontwikkeling van nieuwe materialen en uitkomsten op maat. Wanneer een partij zich bij de onderneming meldt, wordt de kennis van GrainPlastics gecombineerd met die van de relatie en komt er een ontwikkeling op gang van een product op maat. “De laatste jaren hebben we veel gewerkt met verduurzaming van de producten bijvoorbeeld. Circulariteit en verduurzaming staan bij ons hoog in het vaandel, en het is mooi dat de markt daar ook op uit is”.   Door de ervaring en het klantencontact zijn de aanvragen bij de Hoogeveense producent mettertijd toegenomen. Deze toename van aanvragen is zelfs zo groot, dat er dringend nieuwe medewerkers worden gezocht binnen bijna elk facet van de onderneming! 

 

De toekomst ziet er dus rooskleurig uit voor de innoverende producent van leidingsystemen. Wanneer we John vragen over hoe de onderneming het over vijf jaar zal doen, weet hij snel antwoord te geven; “kijk, wij hebben door onze brede certificering een grote hoeveelheid van mogelijkheden voor klanten. Dit werkt voor een klant prettig, zij hoeven zich daardoor niet zorgen te maken over de kwaliteit van de producten die we aanleveren. Over vijf jaar verwachten we ook dat de organische kunststofcombinaties een grote sprong hebben gemaakt, waardoor we die steeds meer kunnen gebruiken als materiaal. Wij verwachten dat onze markt daar naartoe beweegt, en we zetten daar ook vol op in. In het kader van duurzaamheid zullen we op den duur ook selfsupporting zijn met betrekking tot ons energiegebruik”. 

 

Wij kijken uit naar wat de efficiënte innovator in Hoogeveen de komende jaren zal ontwikkelen! Wil je alvast meer lezen over GrainPlastics? Klik hier!

Jouw nieuws ook delen? Klik hier