English content

Slimmere panden door slimmer te denken

DALEN – Vandaag ben ik bij een onderneming waar ontwikkeling en innovatie door de aderen stroomt. Bij IMBuildings B.V. spreek ik met Martin, Remko en Ronald over hoe een onderneming uit Dalen de mogelijkheden heeft om te produceren voor bedrijven met internationale allure. Het verhaal van IMBuildings begint nog maar net,  de potentie van hun unieke producten is enorm. 

De producten 

Met SD International, waar we in 2020 over schreven met Dutch TechZone, hebben de medewerkers van IMBuildings een flinke hoeveelheid aan ervaring opgedaan in het ontwikkelen van sensoren in de retailbranche. Deze ervaring weten ze nu uiting te geven in hun huidige sensoren; people counters en comfort sensors. De people counters van de Daler onderneming zijn innovatieve sensoren die de hoeveelheid mensen in een ruimte kunnen bepalen. De people counters kunnen bij elke doorgang hangen en tellen simpelweg ieder persoon die naar binnen en buiten wandelt. Wil jij weten hoeveel mensen er een bepaalde ruimte betreden, dan kan je bijvoorbeeld in de deuropening de people counters plaatsen. Door deze cijfers te gebruiken is er een groot scala aan mogelijkheden met betrekking tot het reguleren van de juiste temperatuur, CO2-waarde, luchtvochtigheid en meer! De comfort sensors zijn daarbij de controlerende sensoren, en sturen de waarden nog een beetje extra aan als dat nodig is. 

 

De basis 

We spreken over de basis van veel problemen binnen afgesloten ruimtes. We hebben het over  kleinere kantoren, of gehele verdiepingen binnen panden. “In principe”, merkt Martin op, “is de aanwezigheid van mensen vaak het probleem binnen een ruimte als het gaat om veranderde temperatuur, luchtvochtigheid, geur of CO2. Als we weten hoeveel mensen een bepaalde ruimte betreden, kunnen we de regelaars van al die omgevingsfactoren in schakelen. Door het tellen van mensen maak je dus een grote stap in het stabiel houden van een zo wenselijk mogelijk klimaat”. 

De sensoren weten dus hoe veel mensen er een ruimte betreden of verlaten. Door de regulerende systemen vervolgens in te stellen op wat het moet doen bij een bepaald aantal mensen, hoef je je niet te bekommeren om veranderde waarden. Wil jij dus zorgen dat de ruimte waarin je zit bijvoorbeeld altijd een bepaalde temperatuur houdt? Dan heb jij dat door communicatie tussen de sensoren, software en regulerende systemen snel voor elkaar, zonder dat je maar één vinger uit hoeft te steken.  

Natuurlijk kan het zo zijn dat een bepaalde groep personen bijvoorbeeld meer warmte uitstoot dan gemiddeld, en daarom maakt IMBuildings ook nog een soort “controlesensor” voor je die jouw favoriete waarden controleert en aanpast waar dat nodig is. Deze ‘Comfort Sensors’ optimaliseren de ruimte door het monitoren van temperaturen, luchtvochtigheid, CO2, en andere waarden. 

 

Mogelijkheden bijna onbeperkt 

Je kunt bijna onbeperkte mogelijkheden toeschrijven aan de tellende sensoren. Een voorbeeld van die mogelijkheden wordt me uitgelegd; “zoals in de coronatijd; toen wilde je weten hoeveel mensen er in een ruimte waren en dat kan ons systeem je bijvoorbeeld zo vertellen. Een ander voorbeeld is dat je een verdieping van een kantoortuin nog dicht kunt houden, totdat de ander tot 75% gevuld is en dan pas een extra verdieping open kunt stellen. Daar krijg je toch een stuk minder schoonmaakkosten door. In principe zorgt de data uit de sensoren voor de mogelijkheid om verspilling tegen te gaan en efficiënter te handelen”. Je kunt het zo gek niet bedenken, en de heren van IMBuildings kunnen hun product toepassen op wat de klant nodig heeft. Samen met de partners van IMBuildings wordt er gezorgd voor de netwerken en de connecties die de sensoren gebruiken om de data te vertalen. 

Door nieuwsgierigheid vraag ik waar de sensoren nog meer gebruikt worden, en  er komt een waslijst aan verschillende toepassingen van de sensoren. Zo hangen ze zelfs in natuurgebieden zodat men weet wanneer de afvalbakken geleegd moeten worden. Ook hangen de sensoren in magazijnen zodat men weet wanneer de voorraad bijgevuld moet worden. Door de infraroodstralen van de people counters kan IMBuildings dus veelzijdig en toch ook met oog op privacy heel duidelijk data verzamelen. 

 

Smartbuilding 

Niet alleen in Nederland weet IMBuildings met haar producten klanten te bereiken, maar ook internationale ondernemingen zijn overtuigd van de producten. De laatste jaren worden vriend en vijand verrast door de ontwikkelingen in de markt van de smartbuildings. Ook IMBuildings wordt hier nauw in betrokken met hun people counters en comfort sensors. “Vooral voor grote nieuwbouwprojecten zoals kantoorpanden weten ze ons goed te vinden”. De Daler onderneming heeft een groot scala in partners waarmee ze naast het inrichten van de slimmer panden, slim bouwen aan de toekomst en innovatieve producten. Zo werken ze nauw samen met ondernemingen uit Hoogeveen en Emmen, maar ook met grote Europese telecom operators en software ontwikkelaars. Door de voortzettende ontwikkelingen in tal van verschillende markten, zoals de smartbuilding markt, die vaak perfect passen bij de producten van IMBuildings, weet de onderneming uit Dalen ook een gestage groei te realiseren. 

 

Daarnaast voorzien de heren van IMBuildings ook een groei in de toekomst, waar ze met hun partners weer op aan kunnen haken. 

 

Wij kijken met veel interesse naar de groeiende onderneming, en blijven dat in de toekomst ook zeker doen! Wil je meer weten over de producten van IMBuildings, of van de onderneming zelf? Kijk dan snel op www.imbuildings.com 

Jouw nieuws ook delen? Klik hier