English content

Slimme techniek op een slimme locatie

EMMEN – De oplettende Emmense automobilist, fietser of wandelaar heeft ze de in de afgelopen vijf jaar al zien verschijnen en na vanmiddag zal ik er ook op letten op mijn route over het industrieterrein. Daar staan er naast de weg namelijk de armaturen van Sustainder ‘in het wild’. Bij ruim 250 gemeenten in heel Nederland én Duitsland staan deze slimme armaturen eigenlijk al hun verschillende functies uit te voeren, dus moest ik wel even bij Dirk Bouma van Sustainder langs om te kijken hoe deze gemaakt worden. 

 

Sinds een jaar of vijf worden er in het oude INDAL pand in Emmen bij Technologies Added slimme armaturen gemaakt; een soort armatuur met een gigantische verscheidenheid aan extra functies en mogelijkheden. “Maar,” vertelt Dirk, “het begint allemaal met licht”.  Naast een lichtfunctie, kunnen de armaturen uitgerust worden met onder meer een listener, observer, sniffer en 5G. Dat houdt in principe in dat het product licht geeft, kan luisteren, observeren en ruiken, maar ook dat het armatuur aangesloten kan worden op een razendsnel netwerk. De drie productvarianten van Sustainder zien er dus niet alleen uit als eigentijdse versies van reguliere armaturen, maar zijn ook daadwerkelijk ingericht en voorbereid op de toekomst. Zeker meer dan gelijkwaardig aan bestaande systemen. 

 

Functies te over 

Triomfantelijk laat Dirk me alle mogelijke functies van de armaturen zien en ik moet eerlijk zeggen dat het er te veel zijn om op te noemen. Toch verbaas ik me gedurende het gesprek iedere keer weer over een toepassing. Zo vertelt Dirk bijvoorbeeld over een succesvol afgerond project in Rotterdam “Kijk, we zijn bijvoorbeeld in gesprek gekomen met de politie Rotterdam over een bepaalde wijk waar nogal veel ingebroken werd. Zij vroegen ons of we een verschil konden maken in de leefbaarheid van de omgeving, dus daar zijn we samen naar gaan kijken!” De oplossing? De fijnmazige microfoons die in de armaturen zitten, herkennen een gebroken ruit op afstand en weet zelfs of het hier om een ruit in een woning, óf in een auto gaat. Op basis daarvan gaat er een camera aan en kan politie Rotterdam meekijken met de situatie. Is dat niet slim? 

Maar, dit is eigenlijk nog maar een heel klein voorbeeld als je het vergelijkt met de verschillende functies die er mogelijk zijn. Zo hebben we, deze maand, een primeur in Emmen. Hier worden armaturen voorzien van sensoren die de luchtkwaliteit kunnen meten. Deze techniek hebben we in samenwerking met het RIVM ontwikkeld. Dit systeem heeft zich al bewezen in onder andere Hilversum.   

Een ander voorbeeld is in gemeente Midden-Groningen. Hier zijn een aantal armaturen geplaatst bij een milieustraat waar voorheen veel afval naast de containers gedumpt werd. De slimme armatuur ontdekt het nu wanneer dit gebeurt, en verzoekt het de afval dumpers nu vriendelijk, vanwege de ingebouwde stemfunctie, om daar niet te dumpen. Probleem opgelost. Overtuigd van de verschillende functies in combinatie met de interconnectiviteit, hebben daarom meerdere gemeenten in Dutch TechZone ook de armaturen al laten plaatsen. 

Het feit dat gemeentes voornamelijk klanten zijn van Sustainder is natuurlijk niet gek. Ook steeds meer bedrijventerreinen en transportbedrijven weten hun weg te vinden naar de Kapitein Grantstraat, óf Dirk Bouma komt bij ze langs. “Met een kop koffie erbij kan ik rustig alle functies laten zien en gaat het gesprek natuurlijk makkelijker”, vertelt hij er glimlachend bij. 

 

Duurzaam, duurzamer, duurzaamst 

Ook dat is de toekomst. Zowel de technologie, als de behuizingen van de producten zijn duurzaam te noemen. De technologie zorgt er bijvoorbeeld voor dat lampen branden waar het moet en vooral niet branden wanneer het niet nodig is. Daarmee weet één armatuur door middel van slimme sensoren al 80% gemiddelde CO2-reductie op te leveren ten opzichte van een traditionele lamp, zoals een SON en PLL lamp. Je kent ze wel die lampen met dat kenmerkende oranje licht. Is er een functie stuk in de armatuur van Sustainder? Dan weet de eigenaar via het systeem precies welke, en kan er met behulp van een gepatenteerde techniek heel simpel een module vervangen worden. Daardoor weet de onderneming enerzijds de kosten laag te houden en anderzijds hun producten voor veel jaren mee te laten gaan 

 

Een slimme onderneming op een slimme plek 

Technologies Added, de thuisbasis van Sustainder, is overigens niet zomaar een pand op het industrieterrein van Emmen. Deze Smart Factory is zelfs een initiatief van onder andere Dutch TechZone. Er bevindt zich een verzameling van verschillende bedrijven die zich bezighouden met het maken van allerlei producten. Het type fabriek dat hier staat, wordt door de bedrijven zelf liefkozend ‘the new home of manufacturing’ genoemd, waarbij de gedachte is dat de ondernemingen productielijnen, werknemers en technologieën delen. Werkelijk alles wat je als producerend ondernemer in de maakindustrie nodig hebt valt er te vinden aan de Kapitein Grantstraat. Zo zijn er flexibele assemblagelijnen, werkstations met geïntegreerde intelligentie, slimme robotica en nog veel meer.  

Dirk vervolgt zijn verhaal door over alle werknemers bij de slimmere fabrikant zijn waardering te geven. “Dit is eigenlijk de reden dat we hier zitten. Door de jaren heen hebben de werknemers bij INDAL en Phillips, die hier voorheen gevestigd waren, een gigantische hoeveelheid aan ervaring en kennis opgedaan. Tezamen met de bedrijvige, slimme omgeving bij Technologies Added kan je alleen maar concluderen dat we in onze handen mogen knijpen met onze plek in Dutch TechZone.” 

 

Wil jij nu meer weten over Sustainder, of zelfs over het Technologies Added initiatief? Neem dan eens een kijkje op hun website www.sustainder.com! 

Jouw nieuws ook delen? Klik hier