English content

Locatie zorgt voor oriëntatie

HARDENBERG – Zelfvoorzienend zijn en daar ook nog eens ontzettend op kunnen besparen? Het bedrijf waar ik vandaag ben heeft die oplossing voor je in handen. Bij Mijn Waterfabriek spreek ik met ondernemer Johan Bel over de ontwikkelingen die zich er plaats vinden in de Dutch TechZone met betrekking tot verduurzaming, én natuurlijk over de vernuftige systemen die gemaakt worden aan de Bruchterweg 88. 

Waar ik een relatief korte periode geleden ook bij Profextru Productie B.V. langs mocht komen voor een kop koffie op het Wavin-terrein in Hardenberg, doe ik dat vandaag weer. Ditmaal ben ik bij Mijn Waterfabriek. Het pand waarvoor ik parkeer staat er, alhoewel in een andere hoedanigheid, al sinds de jaren 50 en heeft de Dutch TechZone al veel gebracht. 

Ook heeft het Johan veel gebracht. Nadat we gaan zitten in een overlegruimte vertelt hij in geuren en kleuren over zijn dynamische loopbaan. “Hier bij Wavin kreeg ik mijn eerste job. Daar heb ik me veel beziggehouden met verschillende watersystemen. Dan is het prachtig dat ik met mijn huidige onderneming in dit pand zit”. Na ruim 11 jaar leren nam de ondernemer er destijds afscheid en kwam hij via  een aantal omzwervingen toch weer terecht in die watersystemen. “Eigenlijk heb ik in deze regio bijna altijd bezig mogen zijn met duurzame systemen en de techniek die daarbij hoort. Dat is ook waar mijn passie ligt”. 

 

Een goed idee 

In 2016 begon de ondernemer met Mijn Waterfabriek, en ontwikkelt hij inmiddels met vijf personen pientere systemen voor de gedecentraliseerde zuivering van water. Wat dat nou precies inhoudt? Nou, aan de Bruchterweg 88 maken ze water zuiverende producten die bij elk gebouw geïmplementeerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het zuiveren van regenwater, grijs water en zelfs zwart water zodat het hergebruikt kan worden. De systemen zorgen ervoor dat een pand een stuk meer zelfvoorzienend kan zijn met behulp van waterzuivering. Zo kan het regenwater dat je opvangt gefilterd worden tot drinkwater met het SafeWater System. Een stuk beter voor het milieu, én een stuk beter voor de portemonnee. 

Johan had al eerder het gevoel dat de duurzaamheid en circulariteit van water een ‘hot topic’ zou worden. Daarom nam hij een sprong in het diepe, en zijn onderbuikgevoel bleek het bij het juiste eind te hebben. “Het was al duidelijk dat het steeds warmer gaat worden en dat de watersituatie daar ook niet beter op wordt”. Vanaf 2018 kwam er meer maatschappelijke aandacht voor waterhuishouding en begon de markt ineens ontzettend aan te trekken. 

 

Voor de muziek uit lopen 

Wanneer we in de zon naar de werkplaats wandelen vertelt Johan enthousiast verder. “De passie voor techniek en duurzaamheid zit er deels in doordat ik hier altijd al een beetje voor de muziek uit heb kunnen lopen. Hiervoor was ik bijvoorbeeld met mijn compagnon betrokken bij Mijn Energiefabriek in Hardenberg, waar we ook in gedecentraliseerde duurzaamheidsoplossingen deden”. De ondernemer legt me uit dat er veel overeenkomsten zijn in de energie- en watersystemen, maar dat de maatschappelijke reuring bij wateroplossingen net iets later op gang kwam. 

Johan vertelt dat er überhaupt veel ruimte is voor innovatie in de regio, en dat er daarmee ook veel ondernemingen zijn die op dit vlak hun vernuftige ideeën produceren. “Maar,” merkt hij kritisch op, “in Dutch TechZone zijn we niet extreem happig op het groot uiten van die kunde”. Hierdoor is er ook een actiever netwerk nodig zoals Dutch TechZone volgens Johan; “zodat we nog beter van elkaar weten wat we kunnen. Kijk, in Hardenberg oriënteren we ons al vrij snel op de kant van Zwolle, terwijl Hoogeveen, Coevorden en Emmen ontzettend dichtbij zijn. Daar kunnen we in Dutch TechZone nog ontzettend veel mee winnen, want samenwerkingen in deze regio gaan fantastisch”.  Karakter, vernuft en kwaliteit van afspraken worden genoemd als de gemeenschappelijke delers van mensen in Dutch TechZone 

 

Beter een goede buur… 

Eén van die fantastische samenwerkingen waar Johan het over heeft, is natuurlijk het strategische partnerschap met Wavin. Je kunt je voorstellen dat de onderneming die zich bezighoudt met kunststof leidingsystemen veel kennis kan delen met Mijn Waterfabriek. Een andere interessante partij die de handen met Mijn Waterfabriek ineengeslagen heeft, is de partij Hydraloop. Deze onderneming bestiert net zoals met Mijn Waterfabriek de innovatieve markt van gedecentraliseerde waterrecycling, en is inmiddels vanuit Leeuwarden en een productielocatie in Emmen internationaal speler op het gebied. “We delen over en weer de kennis en gedachten over de markten, en helpen elkaar aan nieuwe inzichten. Dat maakt het contact gewoon waardevol” vertelt Johan.  

In de toekomst wordt er bij de Hardenbergse onderneming een flinke groei verwacht, voornamelijk door de groeiende drang naar duurzaamheid en aanhoudende problemen omtrent watervoorziening. De fundering hiervoor is gelegd aan de Bruchterweg, en samen met de (regionale) partnerschappen denkt Johan deze opkomende markt het hoofd te kunnen bieden. Erkenning van de technologie is er in ieder geval al geweest, want in 2021 stond de onderneming al in de Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel. “Maar,” legt Johan uit, “we zijn ook alweer bezig met volgende stappen, zodat ieder gebouw zelfvoorzienend kan worden met de systemen”. We mogen denken aan intelligente systemen met IoT-toepassingen en andere optimaliserende innovaties. 

Jouw nieuws ook delen? Klik hier