Growz

CURE TECHNOLOGY | CIRCULAIR PLASTICS RECYCLEN

Read 5 min.

EMMEN – Het is aan het eind van de dag als het icoontje van de Zoom-app begint te stuiteren. Er staat een online interview gepland met CuRe Technology uit Emmen. Normaal proef je de sfeer binnen het bedrijf waar we uitgenodigd zijn, maar nu zit ik thuis met zicht op koud en grauw weer buiten. Mijn enthousiasme wordt opgewekt door de vrouw die op mijn beeldscherm verschijnt. Ik spreek met Elsa Wanders van CuRe Technology. “Ik ga proberen het zo Jip en Janneke mogelijk aan je uit te leggen” begint ze.

Award winning

CuRe Technology is genomineerd voor de Drentse Startup 2020 en dat is zeker niet onverdiend. In de relatief korte tijd dat dit initiatief gestart is heeft de organisatie al veel losgemaakt in de recycling-industrie. Na enkele jaren van laboratoriumonderzoek door onder andere Marco Brons, Chief Technology Officer, is er inmiddels een proeffabriek in Emmen gevestigd. In de proeffabriek is CuRe Technology bezig met een nieuwe methode om gebruikt polyester dat nu niet gerecycled wordt een nieuw leven te geven. Dit initiatief is tot stand gekomen vanuit een samenwerking van bedrijven gevestigd in Dutch TechZone. Dit zijn de bedrijven Morssinkhof, Cumapol, DuFor en DSM-Niaga. Elsa: “En na het aanhaken grote bedrijven zoals Coca-Cola European Partners is alles in een stroomversnelling terechtgekomen”.

Circulair recyclen

Om een goed beeld te krijgen wat CuRe Technology inmiddels heeft ontwikkeld moet Elsa eerst wat uitleggen. “Op dit moment wordt er maar 9% van het gebruikte polyester afval gerecycled. Dat betekent dus dat 91% niet hergebruikt kan worden, omdat het kleur of vervuiling bevat.” legt Elsa uit. “De 9% die nu gerecycled wordt bestaat enkel uit transparante PET-flessen. Ons doel is om de overige 91% ook te recyclen en daarmee de cirkel rond te maken.” De materialen die gerecycled worden, komen in dezelfde vorm maar in nieuwe staat terug op de markt, keer op keer op keer. Zo wordt een oude PET-fles een nieuwe PET-fles en oude polyester kleding, nieuwe polyester kleding. Elsa: “Onze grote droom is om met de CuRe Technology een oneindige circulaire polyester stroom te maken.”

Putten uit het onderwijs

Het onderwijs heeft dit initiatief enorm ondersteund. Eén van de aanjagers tussen het bedrijfsleven en NHL Stenden Hogeschool is Jan Jager. Jan Jager is docent aan NHL Stenden Hogeschool en aangesloten bij o.a. GreenPac. Dankzij Jan zijn studenten uit de regio nauw betrokken bij de ontwikkelingen. Elsa: “Wat leuk is om te vertellen; wij hebben onze Chemical Engineers Mounir El Abdouni (NHL Stenden) en Bram Schmidt (Windesheim) aangenomen na hun afstudeerstages. Op deze manier geven wij jonge engineers de kans om zich te ontwikkelen.” Naast stages die CuRe Technology aanbiedt, werkt de organisatie samen met de Minor Sustainable Polymers van NHL Stenden hogeschool. “Je ziet dat de ontwikkeling in het onderwijs direct aansluiting in de praktijk teweegbrengt” aldus Elsa.

“Onze grote droom is om met de CuRe Technology een oneindige circulaire polyester stroom te maken.”

Duurzaam voor nu en in de toekomst

Met CuRe Technology behalen we veel winst op het gebied van grondstoffen en energie. De grondstoffen halen we immers uit recyclebare plastics en de energie die ervoor nodig is om deze plastics te recyclen is een stuk lager, dan voor nieuwe plastic producten. Elsa: “Om het gehele proces nog duurzamer te maken willen we in de toekomst volledig gaan werken met groene energie. Het doel is om in de toekomst alleen plastic afval binnen een straal van 100km rondom Emmen te verzamelen, zodat ook het transport minder vervuilend is.”

Samenwerken in de regio

Dutch TechZone is de regio voor technisch vakmanschap. CuRe Technology merkt dat er veel bedrijven in de regio zijn die net al hen enorme stappen maken op het gebied van duurzaamheid, recycling en plastics. Door ondersteuning van de overheid en de kennis van o.a. Chemport heeft Dutch TechZone het ideale ondernemersklimaat voor tech-bedrijven.

Meer weten over CuRe Technology?
Tel: +31 850 475 201 / Mail: info@curetechnology.com