Growz
Storiez

Geen machinefabriek, maar fabrikant van machines

Read 5 min.

Emmen – het is een heerlijke zonnige dag als wij arriveren bij het hoofdgebouw van Manter aan de Phileas Foggstraat. Enthousiast worden wij begroet door Herman Wehkamp. Of we mee willen lopen naar het andere gebouw, want daar is de vergaderruimte met airco. Dat hoef je ons geen twee keer te zeggen. 

In de vergaderruimte zien wij al een voorproefje van waar Manter goed in is en groot mee is geworden. De herkenbare aardappelzakken hangen in de hoek. “De meeste zakken aardappelen, groenten en citrusvruchten die je in de winkel kan kopen komen uit de machines van Manter”, zegt Herman met gepaste trots.  

Je aardappel komt niet in de supermarkt zonder Manter 

Tegenover de oude gasontzwaveling van de NAM staat het grote pand van Manter. Sinds 1995 een groeiend bedrijf in Emmen. Iedereen uit de regio is er wel eens langs gereden, maar niet iedereen weet wat er achter de voordeur gebeurt. Er worden weeg- en verpakkingsmachines gemaakt voor aardappelen, groente en fruit. Deze machines worden internationaal gebruikt om verse producten in de supermarkt neer te kunnen leggen. Dat gaat van kleine afgewogen zakjes uien tot kilozakken met ongeschilde aardappelen.  

Wij lopen met Herman mee door de hallen waar diverse machines opgesteld staan of worden geassembleerd. Zo staat er een machine met een robot die een zak van een stapel pakt en openhoudt, zodat deze kan worden gevuld met producten. Vlak daarvoor staat een indrukwekkende band met een weegmachine, zodat er precies genoeg gewicht in de zak gaat. (zie hieronder de video van dit proces). Het blijft fascinerend dat de meeste oplossingen die wij voorbij zien komen ons bekend voorkomen en op dit moment zelfs in onze keuken liggen.  

Een kans pakken 

Meer dan 25 jaar geleden zag Herman samen met zijn zwager Peter een kans. Hij ontwikkelde op dat moment software voor machines en dacht; ik kan dit voor iemand anders ontwikkelen, maar ik kan het ook voor mijzelf gaan doen. In deze regio is de link met aardappelen wegen en verpakken snel gemaakt. De filosofie van ‘zelf doen’, leeft in het bedrijf. Veel disciplines zoals fotografie en engineering heeft Manter zelf in huis.  

Kansen blijven ze pakken, over de gehele wereld heeft Manter verkoopkantoren en een metaalproductiebedrijf in Polen. Dit productiebedrijf produceert niet exclusief voor Manter, maar ook voor andere bedrijven. In de afgelopen jaren is Manter stevig doorgegroeid en de laatste 5 jaar zijn ze zelfs verdubbeld. Herman geeft aan dat hij elke dag trots is op de het bedrijf: “Ik sta regelmatig voor het bedrijf en denk…Yes! Daar zijn we trots op. Dat moet je als ondernemer wel hebben, daar doe je het voor.”  

Skillz in Dutch TechZone 

“Onze uitdaging is verschoven van mensen vmbo/mbo-niveau aan het werk te krijgen in deze regio naar goed personeel vinden en behouden in de techniek. En dat is niet alleen bij mij zo, maar het geldt voor de hele regio. Als je daarin samen de mouwen opstroopt zorg je voor een sterke human capital waarbij wij allemaal wel varen”, aldus Herman. Herman is zelf ook nauw betrokken bij Skills4Future, een initiatief dat samen met (onderwijs)partners en bedrijven zorgt duurzame samenwerkingen voor nu en de toekomst. Dat doen ze door het leggen van de verbinding tussen technisch beroepsonderwijs en het bedrijfsleven en door de kennis en kunde future proof te maken.  “Wat voor ons ook erg belangrijk is, is het stimuleren van een leven lang leren. Iemand die in een huidige functie ontevreden is, heeft de mogelijkheid om een stap te maken in of naar techniek. Wij willen als bedrijf de mogelijkheid geven om door te groeien. Zo kan iemand die vroeger minder goed zijn best heeft gedaan toen hij of zij jong was op school, nu alsnog die opleiding kan gaan doen. Wij willen als bedrijf die mogelijkheid geven om aan te haken en door te groeien”, geeft Herman aan.  

Wat voor ons ook erg belangrijk is, is het stimuleren van een leven lang leren. Wij willen als bedrijf die mogelijkheid geven om aan te haken en door te groeien.

Belang van leuk werk 

“De tijd dat een technisch beroep zwaar en vies werk is, is al lang voorbij. Wat wij heel belangrijk vinden bij Manter is dat iemand zich op zijn of haar plek voelt tijdens het werk. Je moet een werkomgeving creëren waarin het prettig werken is. Dat is belangrijk voor de state of mind van onze medewerkers, maar ook omdat we verwachten dat iedereen scherp is. Zo hebben wij bijvoorbeeld net overal airco geïnstalleerd. We zorgen natuurlijk ook voor de juiste hulpmiddelen zodat het werk fysiek niet belastend is. Naast goede tools en de ruimte voor iedereen bieden we dus ook de juiste (interne) opleidingen aan,” geeft Herman aan. 

Samenwerken in de regio 

Regionaal samenwerken is wel een streven daar waar het mogelijk is. Gelukkig zitten we centraal en worden de afstanden door Europa steeds kleiner. “De wereld is een bol, dus in ons geval is Emmen het middelpunt van de wereld, geen uithoek. Zo zie ik het.” Hij lacht om dit sterke statement, maar hij heeft wel gelijk. De mogelijkheden die Manter heeft vanuit Emmen zijn hetzelfde als die vanuit een bedrijf uit de Randstad of Barcelona. “95% wordt geëxporteerd vanuit Emmen over de hele wereld, dus we zitten hier prima. We hebben hier letterlijk en figuurlijk de ruimte.” 

‘’Wat nog leuk is om te vertellen, is de kracht van de bedrijven in Dutch TechZone die op elkaar aansluiten. Zo zit onze machine weleens voor een machine van Repak of komt erna een machine van Apollo aan te pas. Zo zie je maar weer dat ondanks de onbekendheid van onze bedrijven de consument vaak met ons te maken heeft”.