Growz
Skillz
Storiez

Groot speelgoed, dat is wat we bouwen

Read 6 min.

Coevorden – Eenmaal op het industrieterrein in Coevorden aangekomen is het bedrijf waar we vandaag op visite mogen makkelijk gevonden. De gele gieken en grote graafmachines die het terrein van STC BV vullen, zijn namelijk nauwelijks te missen. Samen met 33 andere medewerkers zijn Tristan Swanink, Bram Kosse gespecialiseerd in het customizen van grondverzet machines. “Eigenlijk bouwen we heel groot speelgoed” begint Tristan het gesprek met een grote glimlach op zijn gezicht.

Anders dan anders

Swanink Technology Coevorden is een machinebouwer die een grote variëteit aan grondverzetmachines extra toepassingen weten te geven. Wanneer ik vraag waar ik dan aan moet denken, komt er een hele waslijst aan verschillende toepassingen die de onderneming uitvoert bij het customizen. Toch is de groep het meest actief in machines voor sloop, infra/waterbouw en met overslagwerkzaamheden. Vaak in combinatie met aanpassingen aan onderwagens, cabines, contragewichten en zelfs gehele chassis. Een klant die een machine nodig heeft met meer functionaliteiten dan standaardmachines kunnen leveren, kan dus het telefoonnummer van STC intoetsen om een aangepast model te bespreken die meer hoogte, bereik, kracht of andere kenmerken in zijn mars heeft.

Net even groter, sterker, anders of specialer. Dat is allemaal mogelijk bij STC in Coevorden.

Van je buren moet je het hebben

Het bedrijf is in 2004 opgericht en sinds 2009 gevestigd aan de Vosmatenweg in Coevorden. De locatie kent vele voordelen weten Bram en Tristan te vertellen. “Allereerst is er een goede band met de gemeente, waarmee er in samenspraak veel geregeld kan worden”. De laagdrempeligheid van de gemeente Coevorden heeft volgens Tristan wel meerdere goede banden met het bedrijfsleven opgeleverd. Onder die goede banden vallen ook de buren van STC, “we helpen elkaar waar we kunnen. Zo verkrijgen we van de buren in de winter de afvalwarmte en doen wij weer dingen voor hun. Dat is toch mooi dat dat zo gaat”. Verder zijn er op de locatie voldoende groeimogelijkheden voor de stalling van hun halffabricaten, die ze als nieuwe service snel willen kunnen leveren.

Nog een voordeel van de locatie in Coevorden is de connectie die het grensgebied heeft met Duitsland. Nu levert de onderneming wereldwijd haar gespecialiseerde machines, maar het overgrote deel van de producten gaat naar onze oosterburen. Bij dit internationale imago van de machinebouwer is het uitermate handig om dicht bij de douane gepositioneerd te zijn.

De jonge geïnteresseerden

Het internationale karakter schrikt de scholieren in de omgeving gelukkig niet af. “Er is bij ons wel drie á vier keer per jaar een rondleiding met allerlei scholieren van de Nieuwe Veste die geïnteresseerd zijn in techniek, en zo zien ze ook dat de sector veel te bieden heeft”. Ook studenten van het Drenthe College, Windesheim, Stenden en de Hanze Hogeschool weten hun weg te vinden naar de Vosmatenweg 3. Elk jaar zijn er verschillende stagelopers die mee mogen doen in de bevlogenheid en enthousiasme van de onderneming, en sommige gelukkigen blijven er na hun studie met veel plezier plakken. “Vaak wordt de technische sector nog gezien als ‘vies’ of ‘smerig’ werk, maar als ze hier komen zien wat er allemaal achter de schermen gebeurt is zo’n mening al snel veranderd”.

Vaak wordt de technische sector nog gezien als ‘vies’ of ‘smerig’ werk, maar als ze hier komen zien wat er allemaal achter de schermen gebeurt is zo’n mening al snel veranderd”

120 machines

Achter de schermen assembleert STC namelijk gigantische machines. Er worden cabines versteld , gieken aangepast en contragewichten, onderwagens of slijtvaste graafbakken worden geplaatst. Je kan het zo gek niet bedenken, en de engineers en uitvoerders van STC bedenken wel een oplossing. Per jaar worden er circa 120 machines omgebouwd, waarbij er 60% van de gespecialiseerde producten in series worden opgeleverd en 40% van deze productie bestaat uit unieke producten. Naast het customizen is de service en het onderhoud voor STC een groot deel van de werkzaamheden. “Er zijn eigenlijk altijd wel twee van onze werknemers op pad in het buitenland om klanten te helpen met servicewerkzaamheden. Het verlenen van deze service is dan ook echt een prioriteit voor ons. Zo weten de klanten ook dat hun gespecialiseerde machines draaiende kunnen blijven”.

Toevoegingen in beleid

Kernwaarden van de onderneming zijn veiligheid, hoge kwaliteit en partnership. Sinds afgelopen aantal jaren zijn daar ook de begrippen duurzaamheid, milieu en energietransitie aan toegevoegd. Tristan vertelt dat STC heel serieus bezig is met deze nieuwe waarden. Hij weet zijn woorden te bekrachtigen met het feit dat de energie die gebruikt wordt opgewekt is door de zonnepanelen die op het dak liggen en dat er in de winter afvalwarmte van de buren wordt gebruikt voor de verwarming van het pand. “We denken ook graag in oplossingen mee met onze klanten wanneer het gaat om deze begrippen. Het milieu is iets dat ons allemaal aangaat. Dan is het mooi dat wij ons op onze gespecialiseerde wijze een steentje bij kunnen dragen aan de verduurzaming”.

Wanneer ik aan het eind van het gesprek vraag waarop Tristan en Bram het meest trots zijn qua ontwikkelde product, verschijnt er wederom een glimlach bij beiden. “Het meest trots zijn we op een machine die we binnenkort gaan opleveren, maar waar we nog niets over kunnen zeggen”.