Connectz
Growz

Itter | Krachten bundelen voor de mooiste en meest innovatieve producties

Read 5 min.

HARDENBERG – Door de mooie schermachtergrond is het bedrijf waarvoor Frank Wiersma werkt direct zichtbaar: Itter. Frank is Managing Director bij Itter, een toeleverancier van fijnmechanische componenten en modules. Een echt familiebedrijf, dat Frank in 2015 van zijn vader overnam. Met Frank aan het roer focust het bedrijf zich op vernieuwing, innovatie en duurzame groei. In een digitaal interview vertelt Frank over het bedrijf, de noodzaak voor het aantrekken van opgeleide specialisten naar deze regio en de modernisering binnen de branche. “De maakindustrie heeft het imago van overalls, olie en zwarte handen, maar inmiddels zijn het computers, robots en computergestuurde machines. Een heel modern vak!”

Internationale trots

Al meer dan 40 jaar is Itter actief in aluminium verspaning, mechatronica, assemblage en co-engineering. Dit doen ze voor internationale merken in verschillende branches, zoals de grafische industrie, luchtvaart, machinebouw, medische industrie en halfgeleiderindustrie. Frank: “We helpen klanten met vraagstukken op het gebied van ontwerp, maakbaarheid en materialen. Zo produceren we voor Canon bijvoorbeeld onderdelen voor grootformaat kopieermachines. Deze apparaten gaan de hele wereld over. Dat maakt je wel trots!”

“De maakindustrie heeft het imago van overalls, olie en zwarte handen, maar inmiddels zijn het computers, robots en computergestuurde machines. Een heel modern vak!”

Frank Wiersma

Automatisering en robotisering

Enkelstuks produceren tegen een serieprijs. “Klanten vragen in plaats van grote oplagen om steeds kleinere series van specifieke producten. De behoefte voor automatisering en robotisering wordt daarmee groter. Waar het kan automatiseren wij onze processen al zoveel mogelijk, zowel de administratie- als de productieprocessen. Door de hoge mate van automatisering zijn wij in staat om met grote flexibiliteit kleine series te produceren.”  

Zelfrijdend voertuig

Efficiency in productie bereik je niet alleen door de automatisering van machines. Meer enkele producties, betekent ook meer logistieke bewegingen. Daar heeft Itter iets op bedacht: een zelfrijdend voertuig. Dit voertuig brengt producten automatisch naar een volgende afdeling in het bedrijf. De automatisering van de logistiek is gekoppeld aan de automatisering van de productie. Frank vult aan: “Door deze ontwikkeling is er ook een groeiende behoefte aan hoger opgeleiden. Dit hele automatiseringsproces moet aangestuurd worden en robots moeten geprogrammeerd worden. We hebben hoger opgeleiden nodig om de praktisch opgeleiden aan het werk te kunnen houden.”

Meer werkgelegenheid door automatisering

Automatisering en robotisering zullen in de toekomst toenemen. En waar het tegenstrijdig lijkt, zorgt die trend juist voor werkgelegenheid. Frank licht toe: “Door automatisering en robotiseren wordt er meer geproduceerd en zijn er meer goederen die binnenkomen, gemeten, schoongemaakt en in elkaar gezet moeten worden.” Daarmee blijven vakmannen en vrouwen nodig, zowel hoger als lager opgeleid.

Techniektalent in de regio houden

Het personeelstekort in de technische sector speelt al jaren. Itter houdt er een speciale strategie op na: in een zo vroeg mogelijk stadium zichtbaar zijn. “We doen jaarlijks mee aan de week van de techniek. Een perfecte manier om te laten zien wat metaalbewerking is.” Daarnaast is Frank lid van het Regionaal Techniek Centrum (RTC). “We moeten de mensen hier in de regio goed opleiden en aan ons binden. Het mooie is dat we bij Itter een aantal leerlingen van het RTC in het bedrijf hebben. Dat zijn volwaardige medewerkers. Jong, innovatief en superhandig! Als we ze hier geen plek hadden geboden, waren ze elders in het land gaan studeren, stagelopen en werken.” 

Geen concurrenten maar collega’s in ‘de zone’

In deze regio wordt er niet gesproken over concurrenten, maar over collega’s. Frank vertelt: “Als we een aanvraag krijgen die wij niet volledig kunnen uitvoeren, dan haken we collega’s uit de regio aan. Zo werken we met veel andere maakbedrijven samen. We maken gebruik van elkaars krachten. En daar komen hele mooie dingen uit. Dutch TechZone is een mooi initiatief voor onze uitstraling van maakbedrijven in onze regio. Bescheidenheid overheerst hier, maar we mogen best wat meer laten zien wat we doen en hoe goed we daarin zijn.”

Meer weten over Itter?
Tel: +31 523-260140  / Mail: f.wiersma@itter.nl