Storiez

Kwaliteit is de nummer 1 prioriteit

Read 5 min.

HOOGEVEEN – Wanneer ik op een druilerige woensdagochtend uit de auto stap bij Vepa, realiseer ik mij dat ik op de verkeerde parkeerplaats sta. Dit is de ingang van de fabriek, niet van het kantoor. Daarvoor moet ik twee gebouwen verderop zijn. Vepa heeft een fabriek in zowel Emmen als Hoogeveen. Het kantoor, de showroom en beide fabrieken hebben samen een oppervlakte van wel 60.000 m2! Geen wonder dat ik even de weg kwijt was.

Bij binnenkomst in de showroom word ik ontvangen door Gertjan de Kam. Hij is design-developer bij Vepa en houdt zich daarnaast bezig met de marketing.

“Bedenk jij maar alvast waar je het interview wilt houden.” zegt Gertjan, “dan zet ik koffie!” Ik kies voor een gezellig hoekje bij het raam en neem plaats in een van de stoelen die natuurlijk door Vepa zelf ontworpen en geproduceerd zijn.

Makers van mogelijkheden

Vepa is ontstaan uit twee Drentse bedrijven: Drentea en Vepa. Drentea bestaat al sinds 1951, maar richt zich sinds 1966 specifiek op de productie van stalen kantoormeubelen. Vepa startte in 1971 met de productie van stoelen, tafels, onderwijs- en laboratoriummeubilair en richt zich sinds 1990 ook op bureaumeubilair. In 2020 bundelden de twee hun krachten tot één sterk merk: Vepa. Samen richten zij zich op de productie van zowel kantoor- als projectmeubilair.

“Wat Vepa zo uniek maakt, is dat wij productie en inkoop dichtbij huis houden.”

Alles dichtbij huis

“Wat Vepa zo uniek maakt, is dat wij productie en inkoop dichtbij huis houden.” vertelt Gertjan. “Al onze producten worden in Nederland geproduceerd en de materialen die we nodig hebben halen we uit de regio. Als we deze niet uit de regio Hoogeveen kunnen halen, halen we ze uit de rest van Nederland. Wat niet in Nederland te krijgen is, halen we uit het buitenland, maar we blijven altijd binnen West-Europa.” Volgens Gertjan houd je op deze manier altijd de controle over de kwaliteit van je producten. “Bedrijven denken vaak dat je veel goedkoper uit bent als je iets importeert uit of produceert in bijvoorbeeld China. Onzin! Een container verschepen vanuit China is hartstikke duur en ook nog eens slecht voor het milieu. Bovendien beschadigt er makkelijk iets. Dat komt de kwaliteit van je producten niet ten goede!”

Ook de medewerkers van Vepa komen veelal uit de regio Hoogeveen en Emmen. Deze mensen hebben volgens Gertjan letterlijk ‘veen in hun bloed.’ Echte aanpakkers dus! “Het voordeel van een fabriek in deze regio is dus niet alleen dat je zicht hebt op de kwaliteit en het proces van je producten, maar ook dat je medewerkers hebt die een mentaliteit voor maken hebben.”

Duurzame doelstellingen

Dat Vepa alles dichtbij huis produceert, maakt al dat het een ontzettend duurzaam bedrijf is. Maar dat is nog niet alles. Vepa is voortdurend op zoek naar nieuwe duurzame alternatieven en circulaire oplossingen. “Wij richten ons erop dat onze producten lang meegaan. Onze meubels zijn erop gemaakt dat ze gerepareerd kunnen worden in plaats van vervangen. Ook onze materialen zijn duurzaam en herbruikbaar. We werken graag samen met anderen, zoals met Plastic Whale. Deze organisatie komt in actie tegen het plasticprobleem. Samen met Plastic Whale en LAMA concept hebben we een meubellijn geproduceerd die gemaakt is van plastic dat we zelf uit de Amsterdamse gracht vissen.”

“Al onze producten worden in Nederland geproduceerd en de materialen die we nodig hebben halen we uit de regio. Als we deze niet uit de regio Hoogeveen kunnen halen, halen we ze uit de rest van Nederland. Wat niet in Nederland te krijgen is, halen we uit het buitenland, maar we blijven altijd binnen West-Europa.”

Meetbare duurzaamheid

Duurzaam, eigentijds en in eigen land geproduceerd. Dat is niet onopgemerkt gebleven. In 2018 was Vepa Drentse Onderneming van het Jaar. In februari 2021 won Vepa de publieksprijs voor de Circular Award in de categorie Business. De aanleiding voor de nominatie was de ontwikkeling van de Hemp-stoelenserie: stoelen gemaakt van hennep, waarmee ze ook de internationale Innovation Award wonnen. De Hemp-stoel is het resultaat van een intensieve samenwerking met Plantics.

Wat is voor Vepa nu nog een droom? “Ten eerste willen we produceren in een afvalloze fabriek. Daar zijn we zelfs al heel dichtbij. Daarnaast zou het fijn zijn als de consument de duurzaamheid van producten kan vergelijken. Prijs, kwaliteit en vorm is makkelijk te beoordelen, maar duurzaamheid wordt lastig. Daarom zijn wij er voorstander van om van alle producten een LCA (levenscyclusanalyse) te berekenen. Hiermee maak je duurzaamheid meetbaar. De wil om te verduurzamen nodigt uit tot vernieuwing en innovatie. En daar komen de mooiste dingen uit!”