Growz
Storiez

De Emmer international die op rolletjes loopt

Read 6 min.

Emmen –  De transportbanden van de onderneming waar ik vandaag ben, dragen bij aan de werking van betrouwbare, toekomstbestendige en veilige machines. Je kunt het zo gek niet bedenken of LBS conveyor belts uit Emmen maakt de specialistische, innovatieve transportband die je zoekt. Wat in 1993 begon als een relatief kleine onderneming is uitgegroeid tot een international die alle unieke soorten transportbanden maakt. Vandaag spreek ik met Roelof Westerbeek, directeur van LBS Emmen, over de onderneming, het succes en de kansen die de toekomst te bieden heeft.

Op de middag van de afspraak arriveer ik ietwat te vroeg aan de Phileas Foggstraat en word ik begeleid naar een open ontvangstruimte met  transportbanden op display. Medewerkers lopen er over en weer en er heerst een familiaire sfeer. Ik pak het boekje voor me op tafel en zie aan welke industrieën de banden achter me worden geleverd.  En dat zijn er nogal wat. In Emmen maakt de onderneming banden voor bedrijven van de voedselindustrie, de agrotechnische industrie, tot de recyclingindustrie. ‘Dat is iets om straks meer over te vragen’ denk ik meteen.

Variatie en wisselwerkingen

Roelof Westerbeek is inmiddels twee jaar directeur van LBS Emmen en het is te merken dat ook hij hier goed op zijn plek zit. “Ik kom van origine uit de agro-technische wereld en er waren in het begin dus al wel wat raakvlakken met wat we hier doen, maar naarmate ik hier langer zit ben ik steeds meer onder de indruk geraakt over het vernuft dat we kunnen realiseren met de transportbanden in elke sector. De banden variëren namelijk van de enorme rubberen transportbanden voor grote complexe machines die worden ingezet voor recycling en landbouw, tot banden voor machines die moeten voldoen aan de eisen van zeer geavanceerde sorteertechnieken.”. Het plezier haalt Roelof dan ook vooral uit de wisselwerking van alle disciplines in het bedrijf en de nauwe samenwerking met klanten. Het oplijnen en efficiënt neerzetten van de structuren zijn daarbij uitdagingen waar hij zich graag mee bezighoudt.

“‘Together we create,’ is dan ook onze nieuwe slogan, onze belofte. Een belofte die we niet alleen intern met elkaar hebben afgesproken, maar het is ook een belofte die we aan onze klanten overbrengen. Zonder elkaar kunnen we het hier niet. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij om samen mooie producten te creëren.”,

“We leveren transportbanden voor machines die overal in de wereld geleverd worden. Dat onze transportbanden op een veilige en duurzame wijze een belangrijke bijdrage leveren aan de processen, daar bent ik best trots op. Innovatie van onze producten, aandacht voor onze klanten en focus op duurzaamheid en veiligheid staan bij ons hoog in het vaandel.”

De rol van LBS

Welke rol heeft de onderneming binnen de industrie, waarvoor komen mensen die op zoek zijn naar een transportband bij jullie terecht? “Nou, je kunt het eigenlijk zo zien, ” antwoord Roelof, “waar anderen de markt in gaan zoals confectiebedrijven dat doen, doen wij het tegenovergestelde. We gaan namelijk met de klant in gesprek over de eisen en wensen, en ontwikkelen samen een product die zowel toegevoegde waarde heeft, als de hoge kwaliteit die wordt gevraagd”.

Roelof vertelt vol enthousiasme verder over de wegen die de onderneming inslaat. Naast het feit dat de onderneming een vernieuwd marktdoel heeft, komt ook de verduidelijking van de bedrijfscultuur naar voren. In de presentatie die Roelof laat zien komt steevast ‘together we create’ terug. “Deze kreet geldt zowel intern en extern, we zijn misschien wel een relatief grote onderneming, maar zonder elkaar kunnen we het hier niet. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij voor de ontwikkeling van een mooi eindproduct. Binnen LBS is dit het geval, maar erbuiten ook, want we praten ook met klanten en leveranciers voor de ontwikkeling van de banden. Together we create is daarom naast ook onze nieuwe slogan de belofte die we doen”

De sectoren

Terug naar de diverse sectoren die LBS Emmen weet te bedienen. Om de kwaliteit, de kennis én het groeipotentieel zo goed mogelijk te kunnen faciliteren is er gekozen voor het intensiever bedienen van de recyclings-, agro-, food- en serviceindustrie. De Emmer onderneming heeft wel concurrentie, maar in deze doelsectoren en het speciaalwerk heeft LBS een unieke positie. Er is daarom speciaal gekozen voor een toekomstplan waarin de positie gewaarborgd wordt en de onderneming zich kan manifesteren als een speler in een kwalitatief hoogwaardig segment.

De sectoren in onze markt blijven groeien en dit betekent ook iets voor de groei van LBS. Vanuit onze strategie houden we hier uiteraard rekening mee. Als je puur kijkt naar ons bedrijfspand, groeien we hier weer uit de voegen.” Roelof doelt hiermee op de eerdere uitbreiding van de fabriekshal die zo’n 10 jaar geleden is gerealiseerd. “Er komen straks weer een aantal voor ons op maat gemaakte persen bij. Dat gaat nog net, maar zo langzamerhand groeien we uit ons jasje. Gelukkig hebben we ruimte om op deze locatie te groeien”.

“zo langzamerhand groeien we uit ons jasje, gelukkig hebben we ruimte om op deze locatie te groeien”

Expeditie

De ruimtes waar we doorheen lopen zijn gevuld met indrukwekkende machines en onderdelen. Van de meest gigantische banden tot de kleinste bandjes worden allemaal binnen een paar vierkante meter van elkaar geproduceerd door de 100 medewerkers van LBS. De expeditie is indrukwekkend om weer een tegenovergestelde reden, want daar is het eigenlijk zo goed als leeg. Hier verzorgen enkele medewerkers het transport van de producten, waarvan 65% naar het buitenland gaat. “we werken doorgaans op bestelling, en wanneer het klaar is hebben we het zo geregeld dat het meteen op transport kan”.

Van een start in 1993 tot een 100 man tellende onderneming in 2021; “en we hebben de ambitie om door te groeien.  Samen willen we bijdragen aan een veilige en duurzame wereld. Together we create a sustainable world!”.