Growz

LOSAN | Spanjaarden en Drenten zijn eigenlijk hetzelfde.

Read 5 min.

EMMEN – Als we de auto geparkeerd hebben op het terrein van Losán worden we begroet met een vrolijke zwaai van achter het raam. Ons welkomstcomité in de vorm van Job maakt plaats voor ons en Frans van den Haak, directeur van Losán NL, aan de vergadertafel. Die steekt direct van wal; “Zullen we eerst een rondje door het bedrijf doen, als we terug zijn staat er vast koffie”.

Losan NL is al 19 jaar gevestigd aan de Phileas Foggstraat. Hier worden platen voorzien van hoogwaardig fineer voor interieurbouw. Dit fineer gaat vanuit Emmen de hele wereld over. De Nederlandse vestiging hoort bij een groot internationaal concern dat zijn hoofdkantoor in Spanje heeft. De directeur Frans is geen Emmenaar, zelfs geen Drent. Hoe kom je dan in Dutch TechZone terecht? “Dat is een leuk verhaal” aldus Frans.

De Spanjaard en de Drent

Ongeveer 20 jaar geleden heeft Frans samen met de Spaanse directeur besloten dat er een vestiging moest komen die zich meer midden in de afzetmarkt bevond. In eerste instantie zijn ze gaan zoeken in België, gezien dat land van oorsprong een echt fineer land is en Frans daar woonde. De klik daar ontbrak en de overstap naar Nederland was snel gemaakt. Het moest een hal worden in de buurt van een haven, zoals Antwerpen of Rotterdam. Dus de gemeenten Roosendaal of Bergen op Zoom leken heel geschikt. Maar, tijdens het zoeken van de ideale plek kreeg Frans een telefoontje van Wubbo Everts van de NOM. ‘Of wij wel eens aan het Noorden hadden gedacht’ zegt Frans. ‘Nou, dat was wel een eind uit de richting’, lacht hij. Na een afspraak met Peter Stoker van de gemeente waren ze gelijk om.

‘De plek was perfect, en met de transportoptie met de A37 en A31 naast de deur verdween ons ideaalbeeld van dichtbij de haven zitten als sneeuw voor de zon.

‘Je hebt gewoon mensen nodig die de kar trekken en er niet achter aan lopen. Die hebben wij hier gevonden’

Frans van den Haak

De echte doorslag was de Drentse mentaliteit.’ De Drent en de Spanjaard (Galiciër in dit geval) klikten perfect. Beide zijn nuchter, steken graag de handen uit de mouwen en zijn erg loyaal. ‘Die instelling van de mensen in deze regio is zo waardevol, daar kan bijna niets tegen op. Dat is de rode draad geweest van ons succes. Alle 35 mensen die bij ons werken zijn betrokken bij hun werk, hebben hart voor de zaak en komen met ideeën waardoor we alleen maar sneller kunnen groeien.’

Intermezzo

Midden in het gesprek piept er een hoofd om de deur…het is Job. ‘Ik wilde nog even vertellen dat we al zo ingeburgerd zijn in deze regio dat we graag wat terug wilden doen. We doneren restmateriaal aan diverse sociale werkplaatsen. Die maken er weer mooie dingen van zoals vogelhuisjes voor bejaardentehuizen’, vertelt hij met een onmiskenbaar Amsterdams accent.

Groei

‘Toen we hier begonnen, konden we ons eerst vestigen op het Emmtec terrein. Onze opslag was daar goed geregeld. Fijn om een dergelijke partner te hebben in een regio die tot dusver onbekend was. Vanuit daar konden we snel in ons eigen pand. Door onze centrale positie in Dutch TechZone waren we veel flexibeler in leveren en service. Dat is een van de dingen die zorgde voor een enorme groei. Vanuit Emmen gaat 2 miljoen m2 plaatmateriaal de hele wereld over! Aan de ene kant gaan we groeien in nieuwe producten en aan de andere kant willen we nieuwe markten betreden.  In 2005 zaten we op 4 miljoen omzet, in 2010 zaten we tegen 10 miljoen aan. Vorig jaar zaten we op 24 miljoen en we groeien door. Daarvoor hebben we meer capaciteit nodig en willen we binnenkort gaan bijbouwen op ons terrein. Onze voorkeur is om dit samen met regionale partners te realiseren.