Connectz
Growz

Masévon | Systeemleverancier op het allerhoogste niveau

Read 5 min.

HARDENBERG – Directeur Henk Kieft neemt ons mee in het verhaal van Masévon Group. Een bedrijf dat inmiddels al meer dan 100 jaar bestaat en door de jaren heen is uitgegroeid tot internationaal hightechbedrijf. Henk vertelt over het ontstaan, de diensten en het belang van samenwerken in de regio. Want, zoals Henk zegt: “Je hebt elkaar nodig!”

Voor de oorsprong van Masévon moeten we terug naar het jaar 1906, toen het bedrijf nog een boerensmid was. Al snel groeide de werkplaats uit tot een machinefabriek. Eind jaren ’90 werden de eerste activiteiten ontwikkeld tot het bouwen van complete machines en systemen. Henk: “In die jaren waren er nog maar 5 tot 10 mensen in dienst, dat zijn er nu – anno 2020 – al bijna 200. Door deze snelle groei hebben we inmiddels vestigingen in Hardenberg, Dedemsvaart, Tubbergen en Nieuwegein. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Dutch TechZone (Hardenberg).”

“Geen enkel bedrijf heeft alle kennis en expertise zelf in huis. Je hebt dus een netwerk nodig.”

Henk Kieft

Systemen en machines

Masévon is ontwikkelaar en bouwer van technische systemen, modules en machines voor diverse markten en klanten in bijvoorbeeld de luchtvaart, coating en solar, olie en gas, automobielindustrie, energie en landbouw. Zo helpen ze de landbouwsector bijvoorbeeld met het ontwikkelen van systemen en machines die bijdragen aan het uitbreiden van de voedselproductie en het verminderen van de impact op het milieu. Maar ook maakt Masévon systemen die worden gebruikt bij de productie van zonnecellen, computerchips of de assemblage van auto’s. De Masévon Group kent 6 werkmaatschappijen. Elk bedrijf heeft zijn eigen kennis en expertise. “Juist die combinatie van verschillende expertises maakt ons zo sterk”, aldus Henk.

“We bouwen en ontwikkelen systemen en producten alleen op aanvraag. De klant komt met een vraag, wij maken de machine of productlijn. We leveren een compleet proces aan de klant en zijn een systeemleverancier op het allerhoogste niveau. Veel gangbare producten, zoals machines en technische systemen, waarvan iedereen denkt dat het ergens anders in de wereld wordt gemaakt, worden gewoon hier in Hardenberg ontwikkeld.”

Succes door zonnepanelen

De afgelopen jaren is Masévon flink gegroeid. “Om te groeien, heb je altijd een bepaalde aanjager nodig, zoals een klant of een technologie”, aldus Henk. 20 jaar geleden, toen Henk begon bij Masévon, was de solarindustrie met zonnepanelen en zonnecellen enorm in ontwikkeling. Masévon zag kansen in deze industrie en begon met de ontwikkeling van systemen voor de productie van zonnepanelen.

Dit nam een enorme vlucht! De laatste jaren ziet Masévon dan ook een ontwikkeling aan de engineerskant van zonnepanelen.

Bij de club passen

Masévon heeft één belangrijke bron om nieuwe mensen te werven en daar vertelt Henk lachend over. “Ons netwerk! Nieuwe vacatures gaan rond bij collega’s en via via ontvangen we nieuwe medewerkers of stagiaires. Soms komen er mensen over de vloer die zeggen: ‘wat jullie vragen kan ik niet, maar ik wil wel graag bij jullie werken!’ Het is bij ons heel belangrijk dat je goed bij de club past. Wij hebben een dynamische omgeving en schuiven veel. Omdat wij projectmatig werken, wordt de inrichting vaak veranderd. Het zijn schuivende vlakken over elkaar die samen een sterk team vormen”, vertelt Henk.

Continu innoveren is een must

In de branche waar Masévon actief is, moet je je telkens opnieuw bewijzen. Henk: In deze branche geldt: het laatste project is de waarheid en de rest is toekomst. Alles wat 5 jaar geleden is gemaakt, is nu niet meer interessant. Techniek ontwikkelt zich razendsnel en de vraag naar nieuwe systematiek ook. Je moet bijblijven om concurrentie voor te blijven. Onze nieuwste ontwikkeling is schoon werken. Belangrijk voor klanten waarbij elke vervuiling, hoe klein ook, het proces kan verstoren. Denk aan de productie van chips of systemen voor in de medische sector.” Masévon heeft speciaal voor schoon werken een nieuw pand laten bouwen. Dit pand biedt ruimte voor de nieuwe tak: Masévon Advanced Systems en er komen laboratoriumachtige werkruimtes. “Zo blijven we innoveren en de markt bieden waar behoefte aan is!”  

Samenwerken met de regio

Als onderdeel van de Dutch TechZone begeeft Masévon zich in een gebied met veel technische collega’s. “Deze regio heeft een mooie technische infrastructuur. Maar ik merk ook dat nog lang niet iedereen elkaar heeft gevonden. Geen enkel bedrijf heeft alle kennis en expertise zelf in huis. Je hebt dus een netwerk nodig. Wij hebben al vele mooie samenwerkingen met collega-bedrijven, zzp’ers en kennisinstituten. Maar wij zoeken graag meer samenwerkingen op met bedrijven in de Dutch TechZone.

Zichtbaarheid en gerichte combinaties tussen bedrijven leiden tot een sterke regio op het gebied van technologie en innovatie. Dat is waar we ons als bedrijven binnen de Dutch TechZone voor moeten inzetten. Samen kunnen we meer!

In contact komen met Masévon?
Tel: 0523-238560 / Mail: info@masevon.com