Connectz

DTZ | De voordelen van een treinverbinding tussen Dutch TechZone en Groningen en Twente

Read 5 min.

DTZ – De Nedersaksenlijn is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws. Twente en Groningen, maar vooral ook de gebieden daartussen, zien de voordelen van een goede onderlinge treinverbinding. Een goede bereikbaarheid van sterke steden, een dynamisch platteland en een structurele versterking van de gehele regio zijn de doelen van deze mogelijke nieuwe spoorlijn. Twee wethouders uit Dutch TechZone staan samen – coronaproof – voor een indicatieve kaart van de spoorlijn in het gemeentehuis van Hardenberg en zijn het erover eens: voor de leefbaarheid van een hele grote regio en dus ook Dutch TechZone is de komst van de Nedersaksenlijn van groot belang.

Van groot belang

Wat is nou die Nedersaksenlijn en waarom is dat belangrijk? De Nedersaksenlijn is een treinverbinding die Groningen en Twente rechtstreeks met elkaar moet verbinden en daarmee dus ook de Vechtdalijn vanuit Zwolle rechtstreeks met Groningen verbindt. Om dit waar te maken, hoeft er maar een relatief kort stukje aangelegd te worden tussen Veendam en Emmen. En hier houdt het nog niet eens op. Want ook ter hoogte van Emmen en Coevorden wordt gewerkt aan het doortrekken van de spoorlijn richting Nordhorn, Bad Bentheim en Rheine. Op deze manier onstaat er aan de oostgrens in ons mooie historisch verbonden Nedersaksen een grensoverschreidend spoornetwerk.

“Dit spoornetwerk verbindt sterke economische regio’s zoals Groningen, Twente en Zwolle”

Alwin te Rietstap

Directe verbindingen

Wethouder Alwin te Rietstap van de gemeente Hardenberg: “Dit spoornetwerk verbindt sterke economische regio’s als Groningen, Twente en Zwolle met elkaar, univeristeitssteden als Enschede en Groningen worden direct met elkaar verbonden. Rond deze spoorlijn onstaan daarmee kansen voor sociale en economische ontwikkeling. Daarbij kun je denken aan verbeterde mogelijkheden voor studenten en werknemers om bedrijven te bereiken in onze regio.”

Betere bereikbaarheid

Collega-wethouder van de gemeente Emmen, Guido Rink, knikt instemmend en vult Te Rietstap aan: “Je kunt rond spoorknooppunten innovatieomgevingen creëren waar onderwijs, overheid en ondernemers bij elkaar komen. Studenten kunnen beter de hogescholen en universiteiten in deze regio’s bereiken. Ook zijn goede spoorverbindingen met meerdere stations van belang om je in een stad of dorp in deze regio te willen vestigen of te blijven wonen. Hiermee ontstaan extra mogelijkheden en redenen voor bedrijven om zich hier te vestigen.”

De schouders eronder

Beide wethouders zijn het eens, dat deze ontwikkeling zou betekenen, dat Dutch TechZone centraal tussen de regio’s Groningen en Twente komt te liggen. Rink: “Het is wel iets van de lange adem, maar er is vanuit verschillende kanten veel support voor deze lijn, niet alleen vanuit de politiek, maar ook vanuit ondernemers en andere maatschappelijke organisaties.”  Te Rietstap vult Rink aan: “Daarom moeten we met elkaar nu de schouders er onder zetten en de nodige partijen in den lande ervan overtuigen dat een investering in deze lijn en regio het waard is.”

Een nuttige investering

Dat de investering nuttig is, dat hoeven beide wethouders Gerrie Westenbrink, voorzitter van Ondernemend Coevorden niet te vertellen. Hij sluit bij de wethouders aan en neemt een kijkje bij de kaart van de spoorlijn. “Ondernemend Coevorden ziet met de aanleg van dit spoornetwerk zeker mogelijkheden voor de ondernemers in Dutch TechZone. Niet alleen voor het ondernemen zelf, maar ook voor het aantrekken van werknemers. Daarnaast is de treinverbinding ook van belang voor het onderwijs, kortom voor de medewerker van de toekomst”, bevestigt Westenbrink het verhaal van beide wethouders.