Growz

Profilco | Kleine aanpassingen, grote resultaten

Read 5 min.

HOOGEVEEN – Op een regenachtige donderdagochtend schuiven we geheel ‘coronaproof’ aan bij Profilco uit Hoogeveen. We spreken de trotse eigenaren Jan Tabak en Gerard Markhorst over de internationaal opererende organisatie. Met een specialisme op het gebied van filtratie- en scheidingssystemen helpt Profilco bedrijven met op maat gemaakte systemen en oplossingen om prestaties, kwaliteit, capaciteit te verbeteren en de kosten te verlagen.

Profilco bestaat sinds 2013 en maakt filters voor een specifieke tak van de chemische industrie namelijk; de chlooralkali industrie. “Daar wordt chloor en natronloog gemaakt van zout (keukenzout). Dat gebeurt door middel van elektrolyse, om dat goed te laten verlopen moet het zout opgelost worden in water en in een hele schone vorm aan de elektrolyse toegevoegd worden. De filters die wij maken zijn goed bestendig tegen allerlei chemicaliën en zijn bestendig tegen hoge temperaturen” legt Gerard Markhorst uit.

In Hoogeveen worden de filters bedacht, ontworpen en gemonteerd. “De meeste filters die wij maken zijn ongeveer twee meter lang, deze moeten geplaatst worden” zegt Jan Tabak terwijl hij een prototype laat zien. Omdat Profilco op projectbasis werkt hebben zij geen vaste medewerkers in dienst. “Wanneer de filters gemonteerd moeten worden huren wij daar mensen voor in. Onze voorkeur gaat dan wel uit naar werknemers uit Hoogeveen” laat Jan Tabak weten.

Langdurige relaties

Alle applicatieoplossingen zijn flexibel, duurzaam en speciaal ontworpen, wat unieke voordelen voor de klant oplevert. Profilco streeft naar een langdurige relatie met winstgevende prestaties voor alle betrokken partijen. Omdat de klanten van Profilco verspreid over de wereld zitten wordt er altijd gekeken naar de voordeligste optie voor de klant. “Wij hebben een agentennetwerk over de hele wereld. We gaan voor filtersystemen niet specifiek naar China maar werken over de hele wereld. We leveren bijvoorbeeld aan Thailand en zijn momenteel bezig in Argentinië, Colombia en Indonesië” laat Jan Tabak weten.

De voordelen

Tijdens het filteren wordt er tot een hele hoge zuiverheid gefilterd. Daarvoor worden over het algemeen allerlei filterhulpmiddelen voor gebruikt. De specifieke manier van filteren van Profilco biedt grote voordelen voor de chemische industrie. In de regel is het zo dat het vuil zich verzameld op het filter, de druk wordt dan steeds hoger en op begeven moment moet deze laag weer vervangen worden. Het opbouwen van een nieuwe pre-coat laag duurt een paar uur, waardoor het systeem een langere tijd stil staat.

“Door het materiaal dat wij gebruiken is het filter direct weer klaar voor gebruik, er hoeft dus geen nieuwe pre-coat laag opgezet te worden. Omdat onze filterkaarsen minder ruimte innemen is het mogelijk om de capaciteit te verhogen in een bestaande installatie of je kunt met een kleinere installatie uit de voeten. Daarnaast is er veel minder voorbehandelingsapparatuur nodig wat de investering en het ruimtebeslag verkleint” vertellen de heren gezamenlijk.

“Momenteel zijn wij bezig met een nieuw project gericht op de stikstofproblematiek. Ons nieuwe product biedt grote voordelen voor de boeren en de industrie.”

Jan Tabak

Nieuwe markt veroveren

Ook Profilco blijft zich ontwikkelen: “Momenteel zijn wij bezig met een nieuw project gericht op de stikstofproblematiek. Ons nieuwe product biedt grote voordelen voor de boeren en de industrie” vertelt Jan Tabak enthousiast. Veel kunnen de heren ons nog niet vertellen maar het systeem zal anders worden dan de anderen. “We gaan werken met de omgevingstemperatuur, wat grote voordelen heeft voor het energieverbruik” vult Gerard Markhorst aan. De heren verwachten binnen 2 maanden een laboratorium opstelling klaar te hebben, vanuit daar kunnen zij beginnen met testen.

In contact komen met Jan Tabak van Profilco?
Tel: +31 (0) 528 769 058 / Mail: info@profilco.nl