Skillz

DTZ | Stage is een onmisbare schakel

Read 5 min.

DRENTHE – Even rondkijken op de bouwplaats, in de constructiewerkplaats of het ict-kantoor om te zien of we de stagiaires terugvinden tussen de vaste werknemers. Meestal vallen ze helemaal niet op, want ze doen ‘gewoon’ mee in de normale werkzaamheden. Toch hebben ze een speciale plaats binnen het werkveld: ze zijn in opleiding en vinden de stage vaak het belangrijkste onderdeel van die opleiding.

Voor alle mbo-studenten is het van groot belang dat ze hun stage kunnen volgen bij een erkend leerbedrijf. Een bedrijf waar onze studenten hun praktijkervaring kunnen opdoen en theorie en praktijk verbinden. Immers een beroepsopleiding is pas compleet met een goede stage (beroepspraktijkvorming). Gelukkig zijn de mbo-instellingen in Drenthe (Drenthe College en Alfa-college) en het bedrijfsleven al jarenlang partner om samen te zorgen voor het opleiden van vakbekwame medewerkers.

“Stagiairs zijn je werknemers van de toekomst”

Gerard Eilert, directeur Drenthe College regio Emmen

Extra aandacht voor stageplekken

Dit studiejaar (2020-2021) is het voor veel studenten door corona een extra lastig jaar. Zowel op school als op stage loopt alles net even anders. Met extra aandacht en inzet van de student zelf, onze partners in het bedrijfsleven en de docententeams  is er gelukkig veel mogelijk: online lessen, praktijklessen op school en stages bij onze partnerbedrijven.

We zijn erg blij met de stageplaatsen die er nu zijn. Toch merken we dat het spannend gaat worden voor onze studenten het komende half jaar, want er is terugloop in het aanbod van stageplaatsen en dat kan betekenen dat niet elke student zijn studiejaar of opleiding goed kan afronden. En dat zou erg jammer zijn voor de jongens en meiden die gemotiveerd zijn om na hun opleiding bij een bedrijf in de zone aan de slag te gaan of door te stromen naar het hbo.

“Voor zowel de studenten als voor de wendbaarheid en weerbaarheid van bedrijven, en daarmee de (toekomstige) welvaart en het welzijn in de zone, is het belangrijk dat we de vakmensen van morgen blijven opleiden”

Enno van der Werff, College van Bestuur Alfa-college, boardlid DTZ

Stageplaats in de aanbieding?

Heb je een stageplek in de aanbieding of wil je studenten de kans geven om zich verder te ontwikkelen binnen jouw bedrijf? Neem dan contact op met het secretariaat Drenthe College van de regio Emmen door een mail te sturen naar: secretariaatregioemmen@drenthecollege.nl.

Nog geen erkend stagebedrijf?

Is jouw bedrijf of het bedrijf waarvoor je werkt nog geen erkend leerbedrijf? Dat is jammer, want dat betekent dat er nog geen stage-mogelijkheden zijn. Gelukkig is het erkennen van een bedrijf snel te regelen via de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Je vindt de aanmeldprocedure via hier. Meld je bedrijf aan en draag een steentje bij aan het opleiden van nieuwe medewerkers!