English content

De mannen en vrouwen van Stiel

Stiel Metaalbewerking is gevestigd in Coevorden en is gespecialiseerd in de productie van metaalproducten en constructies voor verschillende sectoren. Het bedrijf heeft geavanceerde machines en een team van ervaren professionals die gespecialiseerd zijn in verschillende facetten van de metaalbewerking. Wij spraken Bart Landman, eigenaar van Stiel.

Naam

“We groeien inmiddels behoorlijk uit ons jasje,” vertelt Bart met een grote lach. “We huren nu het pand naast ons, omdat we ruimtegebrek hebben.” Al ruim 25 jaar zit Stiel in het pand aan de Parallelweg in Coevorden. Eerst als Zomer Metaalbewerking, maar later is dit veranderd naar Stiel. Bart: “Ik vind dat er te weinig respect en erkenning is voor het vak waar al die jongens en meisjes dagelijks hun best voor doen.” Uiteindelijk is gekozen voor de naam ‘Stiel’, het woord voor ambacht en vakmanschap. “Stiel staat voor ambacht en vakmanschap, letterlijk en figuurlijk. Wij geloven in onze medewerkers. Zij maken ons bedrijf. Zij zijn goed opgeleid, beschikken over jarenlange ervaring en werken samen in een hecht team.”

Vakmensen

Een van de grootste uitdagingen in de maakindustrie is het vinden van goed opgeleide vakmensen. Het vak van metaalbewerker is nog steeds een ambacht en het is belangrijk dat mensen de juiste vaardigheden en kennis hebben om goed werk af te leveren. Bart: “Als je een rendabele machinefabriek wilt, dan moet je toch zorgen dat je meerdere machines aan de praat houdt.” Dat lukt gedeeltelijk door automatisering, maar dat kan ook door een slimme verdeling tussen seriematig werk en een enkel stuk. “Ook denk ik dat ieder bedrijf beter wordt van een juiste balans in mannen en vrouwen. Een goede balans tussen mannen en vrouwen kan de productiviteit en creativiteit op de werkvloer verhogen, het is daarom belangrijk dat diversiteit op elk niveau plaatsvindt,” aldus Landman.

Samenwerken

Dutch TechZone staat voor verbinden en samenwerken in de regio. Bart: “Ik merk dat het samenwerken met concullega bedrijven nog best moeizaam gaat. Er heerst nog veel angst om klanten of personeel kwijt te raken aan een ander bedrijf. Maar als mijn personeel weggaat of een klant overweegt bij een ander zaken te doen, dan mag ik er toch van uitgaan dat ik iets niet goed heb gedaan?” Er valt hier dus nog veel winst te behalen. Maar volgens Landman is dat vooral een kwestie van tijd. Vooral de generaties die na ons komen zien de meerwaarde van het versterken van elkaar. En dat kan ook niet anders.

Gaaf

Landman hoopt dat er meer jongeren kiezen voor een carrière in de techniek: “Want het is een super gaaf vak! Maar dan moet het wel in je vizier zijn. Ouders spelen een grote rol bij het ontdekken en stimuleren van talenten van hun kind en het maken van keuzes in het onderwijs.” Uit eerdere onderzoeken bleek dat ouders een grote rol hebben bij het kiezen van een vervolgopleiding. “Veel ouders weten niet goed welke rol hun eigen kind kan vervullen in technische beroepen. Ze zijn wel positief over techniek en technologie, maar zien niet wat de rol van mensen daarin is.” De technologische sector groeit snel en er zijn veel mogelijkheden voor mensen met technische kennis en vaardigheden. Werkgevers zijn vaak op zoek naar mensen met een achtergrond in de techniek, en de vraag naar technisch personeel zal naar verwachting blijven groeien. Bij Stiel kun je in ieder geval rekenen op een betrokken werkgever.

Heb je ook een succesverhaal? Klik hier