HARDENBERG – Op deze prachtige dag mag ik eens een kijkje komen nemen bij dé verwerker van gerecycled kunststof uit Hardenberg. Op het Wavin-terrein is Profextru Productie B.V. uitgegroeid tot een van de sterkhouders van de Hardenbergse maakindustrie, en dat is precies waar ik het vandaag over wil hebben met managing director Bert Nijhuis. De onderneming maakt namelijk al jaren een groei door met hun vier verschillende productgroepen; Combiboard wandsystemen, Prolock damwanden, Profex gevelbekleding en Excellent Panel hygiënische wanden.
We nemen plaats in de vergaderruimte en na het inschenken van de koffie begint Bert meteen enthousiast te vertellen over de achtergrond van Profextru. “We zitten op deze mooie locatie, omdat wij oorspronkelijk onderdeel waren van Wavin – een initiatief van de Shell en WMO voor werkgelegenheid. Hier maakten ze vanaf de jaren ’50, mede om de regio economisch te stimuleren, verschillende buizen. Dat werd vervolgens veranderd naar de ontwikkeling van pvc-producten”. In 2004 was het onderdeel niet winstgevend genoeg meer, en werd er een doorstart gemaakt onder de naam Profextru. Dat bedrijf ging zich toeleggen op andere markten en inmiddels in Profextru een internationale speler op het gebied van kunststof profielen.
Mede door het drukken van de kosten begonnen de innovatieve medewerkers van Profextru met het produceren van gerecyclede kunststoffen. Dat is een dubbel goede keuze gebleken, want door de transitie die de laatste jaren opgekomen is heeft de onderneming een immense voorsprong in kennis van de industrie. “Dit helpt ons vooral in de relaties die we in de jaren op hebben kunnen bouwen met leveranciers van de kunststoffen.” Omdat ze al zo lang bij hen over de vloer komen en de ervaring hebben, kunnen ze met hun goede connecties samen de markt bestieren.
De 50 medewerkers van de Hardenbergse profielenfabrikant zijn elke dag bezig met vier verschillende productgroepen. Van het gerecyclede materiaal wordt allereerst Combiboard gemaakt. De Combiboard groep bestaat uit duurzame kunststof wandpaneelsystemen. Ze worden gebruikt voor zowel binnen- als buitenwanden in meerdere sectoren. Naast de wanden wordt het makkelijk te plaatsen product ook gebruikt als permanente bekistingen voor het storten van beton. “Het voordeel hiervan is dat er geen corrosie plaatsvindt, dus het is ontzettend duurzaam” oppert Bert.
De kunststof gevelbekleding van Profextru, genaamd Profex, zijn uniek in hun soort. Naast dat deze producten volledig recyclebaar zijn, is het extra sterk en altijd voorradig. Iedereen kan zich voorstellen dat dat een goede positie in de markt van vandaag levert. Een andere productlijn die Profextru geen windeieren legt, is de Prolock-lijn. “In principe is het een innovatie op houten damwanden. Doordat ze van kunststoffen zijn gemaakt gaan deze veel langer mee”.
De managing director vertelt vervolgens over hun nieuwste innovatie binnen Prolock; “We zijn allemaal ontzettend trots op een nieuw filterscherm dat we ontwikkelen. Het filterscherm wordt gebruikt als dijkversterkend systeem aan de landkant, waarbij hele kleine sleufjes wel ondergronds water doorlaten, maar geen zand. Hiermee kan je op een relatief simpele manier de dijk versterken voor de komende paar decennia.” Samen met het waterschap en andere partijen zijn deze schermen ontwikkeld, en Profextru mag dus het bouwmateriaal aanleveren. “Het product is veelbelovend, en wij zijn al bezig met automatiseringsprocessen om ze op grote schaal te kunnen produceren”.
De vierde, en laatste productlijn, heet Excellent Panel. Dit zijn wederom een ander soort kunststofpanelen, maar specifiek gemaakt voor een markt waar hygiëne de grootste prioriteit heeft. De klikbare panelen lenen zich daarom perfect voor de voedselindustrie, autowasstraten en gezondheidscentra.
Als ik aan Bert vraag hoe ze voldoen aan de grote vraag naar alle gerecyclede kunststofpanelen, weet hij meteen zijn collega’s te benoemen. “Door het karakter van Profextru. Iedereen kent elkaar, het is er laagdrempelig en we hebben een hecht team. Deze verhoudingen zorgen voor een goede, maar ook productieve werksfeer”. De Hardenbergse collega’s weten samen inmiddels ruim 10.000 ton gerecycled materiaal te verwerken, en als dat zo doorgaat hebben ze een update van hun pand nodig.
In de nabije toekomst wil Profextru dankzij haar groei in aanvragen en klantenconnecties het pand daarom vernieuwen en verbeteren. “We keken eerst ook nog even naar een eventuele verhuizing, maar we kunnen verbouwen gefaseerd plaats laten vinden en de historische plek is iedereen binnen de onderneming ook veel waard”. Wie wel kortgeleden verhuisd is, is de partner en oude buur PlastChem. “We hebben goede verstandshoudingen in de regio, maar die met PlastChem is doordat ze onze buren waren een extra goede. Wij krijgen van hen granulaat aangeleverd om te versmelten en te gebruiken als toplaag over onze gerecyclede kunststoffen”. Bert is daarnaast nog lovend over de gehele Dutch TechZone. Hij vertelt over de cultuur die heerst in de omgeving en tussen bedrijven; “hier heb je aan één woord genoeg. Dan weet iedereen dat het goed komt.”
Daar sluiten wij ons als Dutch TechZone zijnde volledig bij aan! Wil je meer weten over het innovatieve Profextru? Neem dan eens een kijkje op hun site!
Heb je ook een succesverhaal? Klik hier.
© Dutch Techzone 2025