English content

Hak4t en IQ BLVD: samenwerking in cobotpool voor efficiënte lichtoplossingen

DEDEMSVAART – In het schilderachtige Dedemsvaart bevindt zich Hak4t, een bedrijf dat zich specialiseert in de ontwikkeling en levering van lichtoplossingen. Marc Hakvoort, de oprichter en onder andere met zijn broer eigenaar van de Hak4t groep, deelt graag meer over hun activiteiten en in het bijzonder over hun nieuwste samenwerking met IQ BLVD en het onderwijs: de cobotpool. 

 

Hak4t heeft zich al lange tijd toegelegd op lichtoplossingen. Duurzaam verlichten in een gebouw start volgens Hak4t met gratis daglicht. De Hak4t groep maakt voor gebouwen in de (semi)overheid-, commercieel vastgoed-, woning-, industrie- en agrarische sector innovatieve duurzame licht oplossingen waarbij lichtdoorlatende constructies in glas of kunststof via dak leidend zijn. Daar waar nodig wordt het ondersteund met dynamisch LED kunstlicht of geremd door zon- en warmtewering en waar mogelijk geïntegreerd met zonne-energie opwekking. Hierdoor ontstaat een uniek energie neutraal duurzaam lichtklimaat. Het bedrijf heeft drie merken: Goed Licht, Hakvoort en Braat, die elk hun eigen focus en doelgroep hebben. 

 

Toekomstbestendig 

Met vestigingen in Dedemsvaart, Delft en Hamburg bedient Hak4t een groot gebied, waaronder Nederland, Duitsland, Engeland en Scandinavië. Meer dan 50 medewerkers werken dagelijks aan de producten van Hak4t. Hakvoort benadrukt dat het bedrijf al geruime tijd bezig is met digitalisering, automatisering en robotisering om efficiëntie en toekomstbestendigheid te waarborgen. Hij erkent echter ook dat deze ontwikkelingen impact hebben op het personeel. Terwijl het bedrijf zich richt op de toekomst, is het belangrijk om de zorgen en behoeften van de medewerkers in gedachten te houden. 

 

Cobotpool 

In samenwerking met IQ BLVD is Hak4t onlangs gestart met de cobotpool. Een cobot (van collaboratieve robot, meewerkende robot) is een robot die bedoeld is om samen te werken met mensen in een gemeenschappelijke werkomgeving. Studenten werken een aantal dagdelen met de cobot in het bedrijf, samen met hun begeleider. Het doel van dit project is om te ontdekken en te leren wat cobots kunnen doen, welke typen cobots waar ingezet kunnen worden en wat dit betekent voor de industrie en de bedrijfsprocessen van Hak4t. Hakvoort legt uit: “Ons doel is om met dezelfde hoeveelheid personeel meer en efficiënter te kunnen werken. Door het gebruik van een cobot kunnen medewerkers zich richten op de ontwikkeling van hun eigen vaardigheden en nieuwe dingen leren.” Uiteindelijk gaat de cobot ook geen mensen vervangen, maar juist met mensen samenwerken. 

 

Automatisering 

De cobotpool is een veelbelovende stap voor Hak4t, waarbij ze de mogelijkheden van cobots willen verkennen om de productieprocessen te optimaliseren. Het stelt het bedrijf in staat om taken te automatiseren die repetitief, zwaar of gevaarlijk zijn, waardoor werknemers zich kunnen richten op meer waardevolle en creatieve taken. Cobots kunnen worden ingezet om verschillende taken uit te voeren, zoals montage, verpakking, inspectie en logistiek. Met de cobotpool hoopt Hak4t niet alleen de efficiëntie te verhogen, maar ook de tevredenheid en ontwikkeling van hun medewerkers te bevorderen. Door medewerkers te betrekken bij de implementatie van cobots en hen in staat te stellen hun vaardigheden verder te ontwikkelen, stimuleert Hak4t een cultuur van groei en innovatie. 

 

Implementatie 

De samenwerking met IQ BLVD biedt Hak4t de mogelijkheid om expertise en kennis uit te wisselen met andere bedrijven die ook bezig zijn met de implementatie van cobots. Dit stelt hen in staat om gezamenlijk de mogelijkheden en uitdagingen van deze opkomende technologie te verkennen. Als toekomstgericht bedrijf erkent Hak4t dat het succesvol integreren van cobots in hun bedrijfsprocessen een geleidelijk proces is dat zorgvuldige planning en evaluatie vereist. Door deel te nemen aan de cobotpool kunnen ze de nodige ervaring opdoen en best practices ontwikkelen voor een succesvolle implementatie. 

 

Toekomst 

Hak4t blijft zich richten op innovatie en het leveren van hoogwaardige lichtoplossingen aan hun klanten. De samenwerking met IQ BLVD en de deelname aan de cobotpool zullen Hak4t helpen om hun bedrijfsprocessen te verbeteren en tegelijkertijd hun medewerkers de ruimte te geven om zich verder te ontwikkelen. Met hun voortdurende inzet voor digitalisering en automatisering blijft Hak4t een toonaangevende speler in de industrie van lichtoplossingen. 

 

Meer weten over Hak4t of de cobotpool? Klik hier!

Hak4t

Cobotpool

Heb je ook een succesverhaal? Klik hier