Nieuw-Amsterdam/Veenoord – wat als afval van blik kan worden gebruikt om familiewoningen en leefruimtes te bouwen? Bouwen aan de bouw, dat is wat Re-Buildit doet. De organisatie uit Nieuw-Amsterdam heeft ambitieuze plannen, een heldere blik op de bouwbranche, én stroomt over van innoverende ideeën. Vandaag mag ik een kijkje nemen aan de Vaart Noorderzijde 37, en spreek ik met Nico van Hoogdalem; één van de initiatiefnemers.
Die andere twee initiatiefnemers? Dat zijn Marc en Johan. Alle drie komen ze uit een volledig andere sector van de bouw- en ontwikkelbranche en een volledig andere plek in Nederland, maar ze hebben elkaar gevonden in innoverende staalbouwconstructies. “We kwamen elkaar tegen tijdens de realisatie van een project in Katwijk. Tijdens ons contact kwam er tot uiting dat er veel winst te behalen valt in de prefab staalbouw, en daar zijn we samen bovenop gedoken”. Vanuit Nieuw-Amsterdam ontwikkelt Re-Buildit dus prefab staalbouwconstructies voor de bouw van woningen en utilitaire gebouwen, maar deze zijn verre van standaard constructies.
Re-buildit doet het namelijk net even anders dan de rest. Ze vervaardigen met 50 tot 60% gerecycled blikmateriaal de sterkste prefabconstructies. Denk daarbij aan vloeren, wanden, daken of gevels die in één modulair pand een milieuvriendelijk samenspel opleveren. Op basis van twee gepatenteerde ideeën wordt bouwen sneller,groener en minder belastend voor ons milieu nu en in de toekomst. Het eerste idee heeft te maken met de vorm van de staalbouw. Hierbij is er gekozen voor een techniek met specifieke gaten in de blik-stalen geproduceerde profielen. Deze gaten zorgen voor een steviger constructie. Een mooi voorbeeld hiervan wordt getekend door Nico; “Kijk, we hebben bijvoorbeeld een vloer bouw-element gemaakt van zo’n 26 meter die geen extra steunpilaren nodig heeft en vrij dragend is. Dát is de kracht van de innovatie. Met minder materiaal meer kunnen”.
Het tweede idee waar Re-buildit zich mee bezighoudt, is de vervaardiging van speciale wanden. Bij de vrienden van Re-buildit, Bativo uit Emmen, is er een ruimte gerealiseerd om tot de oplevering van de nieuwe hightech fabriek op ‘De Tweeling’ aan de slag te kunnen. De wanden die hier gemaakt worden zijn niet meer met gips afgewerkt, maar met 2cm harde gladde afwerking van een circulaire mortel. Bij het veelbelovende project wordt er op een liggende wandconstructie mortel gestort en die heeft vervolgens maar twee uurtjes te droogtijd alvorens het een rechtopstaande wand kan zijn. “Het unieke hieraan is de snelle droogtijd van twee in plaats van acht uur, én de wand inclusief de afwerking is volledig circulair en duurzaam. Ons product is daarom echt een gamechanger”.
Het gezamenlijke resultaat van dit type bouw is een prefab, modulaire en (goedgekeurde) aardbevingsbestendige constructie die bij de NAM voor een grote belangstelling en toelating voor het bouwen van woningen in aardbevingsgebied heeft gezorgd. Ook andere ondernemingen hebben hun interesse getoond, en Nico weet zeker dat als de nieuwe vestiging staat, die in Dutch TechZone gebouwd wordt, de interesse alleen maar toe zal nemen.
Op industrieterrein De Tweeling bij Veenoord gaat de schop in de grond. Daar moet de bouw van het nieuwe hoofdkwartier en de hightech fabriek van Re-Buildit gerealiseerd worden met twee grote constructiehallen. Een ambitieus project, maar Nico verzekert me van een de noodzaak van deze grote verandering. “We komen met een broodnodige kentering van de bouwbranche”. De reden? “Dat zijn er meerdere” licht Nico glimlachend toe. Allereerst is het systeem dat ze maken circulair en modulair. Hierdoor is het ontzettend veel milieuvriendelijker dan bestaande bouw.
De tweede reden is dat ook kleinere aannemers kunnen werken met de systemen van Re-Buildit. “In de bouw is het zo dat vaak alleen grotere bedrijven de mogelijkheid hebben om hun eigen prefabconstructies te maken. Kleinere aannemers, architecten of bouwbedrijven worden zo uit de markt geconcurreerd. Er is eigenlijk nog geen onderneming die een circulair bouwsysteem direct levert aan alle bouwers van Nederland en in de landen direct om ons heen, dus die rol nemen wij aan”.
Vergeleken met de toekomst staat Re-Buildit dus nu nog in de personele kinderschoenen, maar daar gaat komende jaren veel in veranderen. “Het doel is om voor de start van productie circa 100 nieuwe medewerkers te hebben. Het liefst uit de buurt. Denk daarbij aan technici, logistiek medewerkers, operationeel medewerkers en meer. Ook zal er ruimte zijn voor medewerkers die normaliter een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.” Ik merk inmiddels dat Nico’s enthousiasme aanstekelijk werkt, en vraag verder naar de plannen.
“Ook aan de milieuvriendelijkheid van onze verdere werkzaamheden is gedacht”. Er liggen al volledige draaiboeken klaar van hoe de onderneming zich zo goed als co2-neutraal weet te manifesteren. Zo zullen de heftrucks en de vrachtwagens op waterstof rondrijden, komen er 3600 zonnepanelen op het dak en wordt de opgewekte energie opgeslagen in een eigen waterstofcentrale. Alle door Re-Buldit geproduceerde bouwelementen zijn circulair en dat betekend dat de elementen losmaakbaar zijn en na demontage altijd weer gebruikt kunnen worden om nieuwe gebouwen te maken. “Wat mooi is, is dat we met verschillende leveranciers ook al afspraken hebben liggen om co2-neutraal te werken. Sommige ondernemingen zijn daar normaliter niet toe bereid, maar onze plannen en werkzaamheden hebben hen weten te overtuigen”.
Dus, Re-buildit is van plan om modulair bouwen met prefab staalconstructies mogelijk te maken voor veel meer ondernemingen, en tegelijkertijd in Dutch TechZone een grote groei aan arbeidsplaatsen te vervaardigen. Bij gestage groei, is er zelfs over een jaar of vijf plek voor 300 arbeidsplaatsen mét research en development lab. “We halen nu veel energie uit innoveren. Dat willen we blijven doen, maar dan misschien zelfs op grotere schaal”. Als dat geen winst is voor de maakindustrie, dan weten ik het ook niet meer.
Wil jij nu meer weten over Re-buildit? Klik dan hier!
Heb je ook een succesverhaal? Klik hier.
© Dutch Techzone 2025