Connectz
Growz
Skillz

VRIEND BV | Duurzaam durven dromen en gewoon doen!

Read 5 min.

COEVORDEN – We rijden richting Coevorden tijdens één van de zeldzame sneeuwbuien van deze winter. Als de temperatuur er niet voor gezorgd had dat alles snel smolt dan had het warme onthaal bij Vriend BV dat wel gedaan. We stappen binnen bij een strak ingericht pand, dat zeer nieuw oogt. Later leren we dat dit uiterst duurzame pand de ‘eerste droom’ was van Tom van Engelen. Het pand is in 2017 gerealiseerd. Na het afronden van de bouw was het tijd voor Tom zijn ‘tweede’ droom.

Voordat we verder gaan met het interview nemen we plaats aan een grote tafel waar we een heerlijk kop koffie aangeboden krijgen. Afstand houden is hier geen probleem, overal is aan gedacht.

Mijn grootste droom rijkt tot ver buiten Vriend BV. Door onze eigen duurzame dromen te verwezenlijken hoop ik een stap te hebben gezet in het enthousiasmeren van de zone.

Van dagdroom tot werkelijkheid

Vriend BV is een duurzaam installatiebureau dat voornamelijk in Noord Nederland totaaloplossingen biedt voor utiliteitsbouw, zorg & onderwijs en retail. Landelijk installeert Vriend BV data netwerken voor Lidl. “Niet alleen de totaaloplossingen zijn duurzaam. Ons hele bedrijf is duurzaam!” aldus Tom.

De historie van de organisatie gaat helemaal terug naar 1880, toen Johannus Vriend het bedrijf oprichtte. In relatief korte tijd had Vriend BV maar liefst 100 mensen in dienst. In 1989 nam de heer Bos de onderneming over van de familie Vriend en sinds 2003 is Tom van Engelen directeur-eigenaar van het bedrijf.

Toen Tom het bedrijf in 2003 overnam is hij in gaan zetten op een aantal van zijn dromen. Allereerst wilde hij een duurzaam bedrijfspand realiseren en het wagenpark laten rijden op waterstof. En dat is gelukt! Na twee jaren intensief contact met de gemeente Coevorden en de provincie Drenthe rijdt Vriend BV in 6 Hyundai NEXO’s, oftewel waterstof bedrijfsauto’s. Tom: “De voordelen van waterstof zijn zo groot voor de toekomst, daar ben ik heilig van overtuigd. In Dutch Techzone wordt momenteel hard gewerkt aan het waterstofprogramma. Helaas moeten we momenteel onze waterstof nog van ver halen. Ik hoop dat door pioniers als wij deze ontwikkeling in de regio sneller zal gaan.”

“Zoek partners en andere ondernemers om samen te kijken wat je kunt betekenen voor de regio. Want wat wij nu doen draagt bij aan het succes van morgen. Dus gewoon doen is mijn credo!”

Tom van Engelen

Waterstof educatie centrum

“Onbekend maakt onbemind en dat geldt voor waterstof maar ook zeker voor techniek in het algemeen” beschrijft Tom. “In deze regio zijn we van nature doeners en vind je veel techniek. Alleen is de focus op technisch onderwijs niet altijd optimaal geweest. Het aantrekkelijke van technische opleidingen en werken in de techniek is onbelicht gebleven. Daarom is het, juist in Dutch TechZone, zo belangrijk om hier nu extra aandacht aan te besteden en daar willen wij van Vriend BV aan bijdragen.”

Tom: “In samenwerking met de provincie Drenthe en Wij Techniek hebben we besloten om onze vooruitgang op het gebied van waterstof te combineren met educatiemogelijkheden voor waterstof.” Deze elementen komen samen in het Waterstof Educatie Centrum. Door middel van het WEC zorgt het bedrijf voor meer kennis over waterstof in het vo, mbo en hbo. Daarnaast wil Vriend BV kinderen in het primair onderwijs enthousiasmeren voor de techniek.

Niet meer dromen maar doen!

“Mijn grootste droom rijkt tot ver buiten Vriend BV. Door onze eigen duurzame dromen te verwezenlijken hoop ik een stap te hebben gezet in het enthousiasmeren van de zone. Met de uitkomst dat de techniek en het technische onderwijs in een stroomversnelling komen” vertelt Tom. Andere ondernemers in Dutch TechZone kunnen hier ook aan bijdragen door hun kennis te delen. Samen zorgen we voor een positief beeld van de techniek en stimuleren we jongere generaties om de techniek in te gaan. Tom: “Het is hard nodig om mensen enthousiast te maken voor de techniek. Er is namelijk een drastisch te kort aan mensen.” Vriend BV is o.a. partner van Skills4future, de verbinder tussen onderwijs en ondernemers in Dutch TechZone. “Zoek partners en andere ondernemers om samen te kijken wat je kunt betekenen voor de regio. Want wat wij nu doen draagt bij aan het succes van morgen. Dus gewoon doen is mijn credo!” sluit Tom af.

Kom in contact met Skills4future of kom meer te weten over de duurzame dromen van Vriend BV!

Tel: +31 524 593 593  / Mail: info@vriendbv.nl