Connectz
Growz

WAVIN – Duurzame oplossingen voor essentiële behoeften

Read 5 min.

HARDENBERG – Je ziet het niet, maar het is er wel: de producten van Wavin. Via Teams spreken we met Joyce de Jong, interim Marketing en Communicatie, over de oplossingen die Wavin biedt voor de essentiële behoeften uit het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan een veilige distributie van drinkwater en gas, duurzaam beheer van regenwater en afvalwater, energie-efficiënte verwarming en koeling van gebouwen, elektro, telecom en industriële toepassingen.

Marktleider in Europa

Met in totaal 40 locaties en 10.000 medewerkers over de hele wereld is Wavin marktleider op het gebied van kunststof leidingsystemen. Het zijn de buizen die je niet ziet, maar die er wel zijn. Het meeste is weggewerkt achter de muren of onder de grond. “Kijk maar eens naar de gietijzeren putdeksels als je aan het wandelen bent. De kans is groot dat je dan Wavin tegen zult komen”, zegt Joyce met een lach. Ook op het gebied van hemelwater (regenwater) is Wavin een belangrijke speler. Joyce: “Door het veranderende klimaat krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden, zoals wateroverlast en droogte. Speciaal voor dit probleem hebben we infiltratiekratten ontwikkeld. Dit zijn kratten die een grote hoeveel regenwater op kunnen vangen en pas weer loslaten wanneer de grond het weer aan kan.” 

Duurzame oplossingen

Sinds twee jaar heeft Wavin een nieuwe purpose gelanceerd: Bouwen aan een gezonde, duurzame leefomgeving. “We zetten ons in op de duurzaamheid en innovatieve oplossingen. Dit doen we door materialen te recyclen en circulair te werken”, zegt Joyce. Een voorbeeld van een innovatieve, duurzame oplossing is het project ‘PlasticRoad’. PlasticRoad is een stuk wegdek (wat functioneert als fietspad) en bestaat uit 80% gerecycled materiaal. Het product combineert oplossingen voor wateroverlast, emissies, plastic afval én slappe bodems. Joyce: “Maar denk ook het hergebruiken van andere materialen, zoals we dat bij onze straatkolk hebben gedaan.” De mensen van de Technology & Innovation afdeling zijn continu op zoek naar nieuwe innovatieve oplossingen.

Quote: “Dat is het met Wavin: Je ziet onze producten niet, maar toch zijn ze essentieel in het dagelijks leven.”

Joyce de Jong

Nederland als thuisbasis

Het begon allemaal in een klein pandje in Zwolle. Als snel daarna verscheen de eerste fabriek in Hardenberg. “Deze keuze voor de locatie is bewust gemaakt, om de werkgelegenheid in Hardenberg te vergroten”, vertelt Joyce. Nu in Nederland heeft het bedrijf ongeveer 385 medewerkers, verspreid over 15 filialen. Met een interne en externe academy leidt het bedrijf medewerkers op of houden zij de kennis up to date. “Vanwege het coronavirus bieden we veel opleidingen online aan, zodat de kennis en kunde up-to-date blijven.”

Scholieren zijn de toekomst

Wavin werkt samen met een aantal stichtingen waaronder Stichting BONO (Beroeps Opleidingen Noordoost Overijssel) en Stichting Werk en Vakmanschap op het gebied van BBL-opleidingen. “We zien momenteel een schaarste naar goed personeel en hebben veel behoefte aan de nieuwe generatie die ook echt met de handen gaan werken.”

Om scholieren kennis te laten maken met het vak heeft het bedrijf een eigen workshop ruimte. Deze techniek ruimte biedt de mogelijkheid om kennis te maken met het vakgebied.

Samen werken in de regio

Via de Werkgevers Vereniging Owase zoekt Wavin graag de samenwerking op met andere bedrijven uit de regio. “We hebben hierdoor veel connecties. Daarnaast zitten we op een industrieterrein met meerdere bedrijven waar we graag de samenwerkingen mee opzoeken. Maar ook regionaal connecten we graag met elkaar. We steunen dit soort initiatieven, zoals Dutch TechZone daarom enorm!”

Contactgegevens:

Joyce de Jong – interim Marketing Communicatie

0523 – 288 165

joyce.de.jong@wavin.com