Growz
Skillz
Storiez

Haitjema stopt energie in energie

Read 5 min.

HARDENBERG – Onderweg naar Dedemsvaart kom ik langs de glooiende weilanden en het prachtige Ommerkanaal. Water: dat is waar het voor Haitjema allemaal om draait! Bij binnenkomst zie ik meteen een oude grondboormachine staan. Directeur Ronald Folders en Hoofd Binnendienst Marcel Lamberink vertellen dat dit één van de eerste grondboormachines is die werd gebruikt. In de jaren daarvoor werden alle putten voor het winnen van grondwater nog met de hand gegraven en een driepoot geboord.

Duurzame innovaties

Al sinds 1900 haalt familiebedrijf Haitjema grondwater uit de bodem, zodat hier drinkwater van gemaakt wordt. Zij bedienen hiermee watervoorzieningsbedrijven zoals Vitens, maar ook de zuivelindustrie en papierindustrie.

Haitjema is al 120 jaar een begrip in de regio en sindsdien zijn er een hoop innovaties geweest. Tegenwoordig doet Haitjema meer dan alleen boren. “Wij stoppen letterlijk veel energie in energie!” zegt Ronald. Sinds eind jaren ‘80, begin jaren ‘90 worden steeds meer grote gebouwen zoals ziekenhuizen en kantoren verwarmd en gekoeld met bodemenergie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een warme bron en een koude bron. In de winter wordt het warme water gebruikt om gebouwen te verwarmen en in de zomer worden de gebouwen verkoeld met koud water. Je hebt op deze manier geen aardgas meer nodig. Sinds ongeveer drie jaar wordt deze techniek niet alleen gebruikt voor grote gebouwen, maar ook voor woningen. Een groeiende duurzame markt voor Haitjema dus.

Veranderde technieken, dezelfde mentaliteit

In de basis is Haitjema natuurlijk een grondboorbedrijf, maar door de energietransitie en andere technische ontwikkelingen komen er steeds meer zaken bij kijken. Er worden leidingen gelegd en machines, pompen en putten ontworpen. En dit moet allemaal weer onderhouden worden. Dit gaat gepaard met een stukje elektrotechniek. De medewerkers van Haitjema hebben dus ook steeds meer kennis en vaardigheden nodig. Iets wat echter nooit zal veranderen, is de nuchtere mentaliteit van de mensen hier. “In dit werkveld moet je van aanpakken weten en dat zit er hier goed ingebakken.” zegt Marcel. “De charme van de regio is volgens Haitjema dat je hier de mentaliteit vindt die je nodig hebt om dingen samen voor elkaar te krijgen.” vult Ronald aan.

“Haitjema werkt landelijk en zelfs internationaal. Wij hebben dan wel een accent, maar iedereen weet dat we gewoon goed zijn in wat we doen.”

Samenwerken in de regio

Haitjema wil zich in de toekomst meer richten op samenwerking in de regio. De technieken die gepaard gaan met bodemenergie staan hier nog in de kinderschoenen. “We werken al wel landelijk mee aan grote woonprojecten, maar nog niet in de regio Hardenberg. Wel voorzien we dat er op korte termijn ook woonplannen gemaakt zullen worden voor deze regio waar woningen zonder aardgas verwarmd zullen worden. Als dat gebeurt, wil Haitjema graag haar steentje bijdragen.”

De samenwerking met het onderwijs uit de regio is goed. Haitjema is een erkend leerbedrijf en heeft goede contacten met MBO-scholen als het RTC, ROC en Deltion. “Elk jaar komen hier enthousiaste stagairs en BBL’er en veel van hen blijven ook hangen. Er komen soms zelfs basisscholen uit de buurt een ochtend langs, zodat jonge leerlingen al kennis kunnen maken met wat wij doen. Wij zijn ook al meerdere keren benaderd door scholen om een gastles te komen geven. Dat is misschien wel de volgende stap in de verbinding met het onderwijs. Zo inspireer je immers leerlingen uit de regio om hier te blijven en een baan in de maakindustrie te zoeken.” vertelt Marcel.

Zoveel meer dan alleen boorinstallaties

Bij Haitjema draait het niet alleen om de boorinstallaties, maar om alles daaromheen. Haitjema heeft allerlei verschillende vakmensen in dienst. “Van RVS-lassers die leidingwerk (piping) maken voor in technische ruimtes, monteurs die machineonderdelen onderhouden tot tekenaars die nieuwe bodemenergie-installaties ontwerpen. Ook houden service-engineers het dataverkeer in de gaten om te zien of er ergens een storing is. Waar andere bedrijven dit allemaal uitbesteden, doet Haitjema het allemaal zelf! Een vakbedrijf van A tot Z met de nuchterheid uit de regio Hardenberg.”