English content

Innovatief en duurzaam hergebruik van sloophout door Makeport Mercurius

Bij Makeport Mercurius is er een unieke manier gevonden om sloophout een tweede leven te geven. Als onderdeel van het innovatie-ecosysteem van Dutch TechZone, werkt Makeport Mercurius met een missie en visie die volledig in lijn zijn met de principes van de circulaire maakindustrie. Samenwerking speelt hierin een cruciale rol. Van Revoort levert Makeport Mercurius sloophout in ruwe vorm aan, bijvoorbeeld oude kozijnen, dit hout wordt getransformeerd met geavanceerde machines op het Makeport-terrein tot nieuwe, bruikbare producten zoals stelkozijnen, tafelpoten, tafelframes, tafelbladen en paneelwanden. Zelfs oude pallets krijgen een nieuw leven als geschuurde, op maat gemaakte panelen.

Educatie en Vakmanschap

Een bijzonder aspect van dit proces is de betrokkenheid van leerlingen van de GAP Academy. Onder begeleiding van Jeroen en Arnold leren statushouders en schoolverlaters dagelijks de fijne kneepjes van het houtbewerken. Jeroen vertelt: “Deze samenwerking is een belangrijk onderdeel van het lesprogramma dat in samenwerking met Noorderpoort plaatsvindt. Samen bouwen we aan de vaardigheden van onze leerlingen.” Veel van deze leerlingen en kandidaten kunnen daarna aan de slag bij andere timmer- en bouwbedrijven, waardoor ze een waardevolle bijdrage leveren aan de arbeidsmarkt.

Zorgvuldige Selectie en Bewerking

“Voordat we het hout bewerken, controleren we het zorgvuldig met een metaaldetector om ervoor te zorgen dat het vrij is van metalen. Vervolgens bewerken we het hout in onze werkplaats tot nieuwe producten. We verwerken hout dat anders zou worden weggegooid door sloopbedrijven. Van oude pallets maken we bijvoorbeeld gelijmde balken die weer klaar zijn voor een nieuwe bestemming,” legt Jeroen uit.

Innovatieve Meubelstukken

De gezamenlijke inspanning van de leerlingen resulteert in opvallende meubelstukken. “Recent hebben we voor de gemeente Oldambt een balie en een A4-folderstandaard gemaakt. Hierbij hebben we een plaat hout gelijmd en stukjes afvalhout gebruikt voor de folderkast,” vertelt Jeroen. Samen met Arnold neemt hij de leerlingen stap voor stap mee door het hele proces, zodat ze alle facetten van houtbewerking onder de knie krijgen.

Duurzaamheid en Toekomst

Door sloop- en afvalhout een tweede leven te geven, dragen de betrokken bedrijven bij aan een duurzamere wereld. Ze tonen niet alleen aan dat hout opnieuw gebruikt kan worden, maar ook dat het duurzame en bruikbare materialen zijn voor hoogwaardige en functionele producten.

 

We zijn trots op de bijdrage die we met elkaar leveren aan een beter milieu en de ontwikkeling van toekomstige vakmensen in onze regio. Samen met onze partners en de omgeving blijven we innoveren en inspireren.

Jouw nieuws ook delen? Klik hier