HARDENBERG – het LOC+ is een statig collectief cultuurhuis voor lifetime education in Hardenberg. Het multifunctionele gebouw huisvest het Alfa college, de bibliotheek, Cultuurkoepel Vechtdal en meer initiatieven die het welzijn van de Hardenberger verbeteren! Toch is er hier één initiatief waar we vandaag wel heel geïnteresseerd in zijn: het FabLab. Op deze zonnige woensdagmiddag hebben we afgesproken met manager Gert Kieft om te spreken over wat het FabLab doet, en wat het teweeg brengt in de omgeving.
Ik kom aan in het LOC+, en loop de grote welkomsthal binnen waar het bruist met jeugd, mensen die zoeken naar de beste thrillers in de bibliotheek en een speelse inrichting met veel kunst en cultuur. Aan het einde van de hal, bij de grote glazen pui zie ik de eerste banners en posters van het groengekleurde FabLab al staan. ‘Daar zal Gert ergens wel zitten’ denk ik bij mezelf en ik banjer richting een ruimte met grote tafels en krukken, aangekleed door moderne en oude apparatuur. Links en rechts van het ‘open lokaal’ staat er namelijk gereedschap op display, van oude typmachines tot de modernste 3D-printers.
Gert merkt me op en begroet me vrolijk met de tekst “eerst een kop koffie?”, waarna we rustig gaan zitten in zijn kantoor en Gert begint te vertellen. Allereerst vraag ik natuurlijk wat volgens hem FabLab is, en waar het voor staat. Daarop antwoord hij het volgende; “Het FabLab is een innovatieve werkplaats, broedplaats en maakplaats. Het is een plek met uiteenlopende workshops voor kinderen met een intrinsieke motivatie voor ontwikkeling in techniek”. Elke woensdag staat het FabLab in het teken van techniek voor jeugd tussen de 8 en 15 jaar. Ze kunnen er tijdens de uiteenlopende workshops leren lasersnijden, experimenteren, programmeren, onderzoeken en meer. Vandaag gaat die vlieger echter niet op. Er is wel een workshop, maar vandaag niet op deze locatie. “Ja, vandaag zijn er 15 enthousiaste deelnemers met drones aan het vliegen in de sporthal! Harstikke leuk.”
Gertvervolgt zijn verhaal met het benoemen van de nieuwsgierigheid als belangrijkste factor. “Het prikkelen van de nieuwsgierigheid in techniek is de grootste winst die we hier kunnen behalen. We willen namelijk de jeugd laten zien wat er mogelijk is binnen de techniek, omdat daar toch echt veel vraag naar is vanuit het bedrijfsleven”. Ook benoemt de manager van FabLab dat de toekomstige techneuten binnen het FabLab op zoek kunnen naar wat ze echt leuk vinden. De vele verschillende workshops bieden namelijk een mogelijkheid om allerlei zaken, technieken en onderdelen uit te proberen, waarbij er altijd wel iets is wat ze leuk vinden.
“De ene jonge techneut vindt 3D-pennen helemaal geweldig, de ander is lyrisch van programmeren en weer een ander produceert complexe dingen met lasersnijden”. Door de kinderen bloot te stellen aan alle verschillende technieken, weten ze precies waar ze zich verder in willen ontwikkelen. En dat is precies wat er gebeurt. “We zijn druk bezig met de implementatie van doorlopende leerlijnen” vertelt Gert. “Het is een soort programma waarbij ieder kind in kan stappen en uitgedaagd kan worden, hoe ver hij of zij ook is binnen de ontwikkeling”.
Deze leerlijn is al toegepast bij een aantal workshops, maar het is de bedoeling volgens de vier medewerkers van FabLab en de vrijwilligers dat dit binnenkort verder uitgebreid wordt over de andere workshops. De aangesloten mensen zijn overigens druk met het doorontwikkelen van hun geliefde FabLab; “samen met het RTC hebben we de makerkar gemaakt” benadrukt Gert trots. “Deze kan je zien als een mobiel FabLab, waarmee we langs scholen, instellingen en organisaties gaan om de jeugd nog meer aan te laten haken bij al het moois dat techniek te bieden heeft”. De kar zit vol met 21e eeuwse apparatuur, zoals een lasersnijder, een 3D-printer en andere gereedschappen om de interesse van de jeugd voor techniek te wekken.
Toch is het FabLab niet alleen maar voor de jongste techneuten onder ons. “We zijn begonnen met een ouder-kind workshop en die is erg populair, ook al is het de enige workshop die geld kost!”. Het is een cursus 3D-printen van vijf avonden. Daarbij neemt Gert de cursisten zelf mee in alle facetten van de techniek. Van bouwen van de printer, het maken van testontwerpen en het afdrukken van de producten. Aan het eind van de cursus, krijgt het duo de printer mee naar huis.
Wil je nu meer weten van de verschillende cursussen in het FabLab? Klik hier!
Heb je ook een succesverhaal? Klik hier.
© Dutch Techzone 2024