English content

Technici worden opgeleid met creativiteit

Emmen – Waar we normaal bij veel commerciële ondernemingen een kijkje in de keuken mogen nemen, doen we dat vandaag te gast in het middelbare onderwijs; bij het Hondsrug College in Emmen. Specifieker; we zijn aanwezig bij het Technasium met Henri Pragt. Henri coördineert en doceert, maar is vooral een aanjager van plezier in techniek. We spreken over de samenwerkingsprojecten van nu, de ijverige studenten en zijn plezier in het vak. 

Het is vrijdagmiddag wanneer ik aankom bij het Hondsrug College in Emmen. Een vriendelijke medewerker verwijst me door naar de bovenste verdieping voor het Technasium, en eenmaal bovenaan de trap hoor ik al het plezier van de studenten. Een derdeklas is namelijk druk bezig met het bouwen aan hun groepsopdrachten. Glimlachend word ik begroet door Henri, die zich zichtbaar vermaakt tussen de technische creatievelingen.  

 

Elfstedentocht op de zon 

We nemen plaats in de schoolbanken van het met voertuigen, technische werkstukken en motoren gedecoreerde lokaal. Voordat we het hebben over wat het Technasium is, wordt mijn aandacht al getrokken door de kunststoffen boten die aan het plafond hangen. Henri ziet mijn verbazing en oppert: “Mooi hè? Die twee hebben we gemaakt met verschillende partijen voor de Young Solar Challenge, een competitie met zelfgebouwde zonneboten.” Er prijken de stickers op van uiteenlopende partners. Zo hebben de studenten van NHL Stenden, Drenthe College en Hondsrug College eraan gewerkt, maar zijn ook de Emmense Tejin Aramid, Cumapol en Century betrokken bij de zonneboten die de Elfstedentocht hebben gevaren. Vervolgens gaan we met ze in gesprek, en vinden we in de bovenbouw passende projecten die de nieuwsgierigheid van de studenten als prioriteit heeft. Ik merk dat de studenten ook juist van die samenwerkingen heel veel leren, op zowel technisch vlak, als het samenwerken. En daar ben ik dan weer heel trots op” 

 

Het Technasium 

Goed, terug naar wat het Technasium nu precies is. Het Technasium is een gezelschap van aaneengesloten partijen met het doel om Technasium havo- en vwo-leerlingen klaar te stomen tot nieuwsgierige studenten van bètatechnische studies. Er is namelijk grote behoefte aan knappe koppen binnen de slimme technologie in meerdere sectoren, en die behoefte wordt zelfs steeds groter. Het Technasium enthousiasmeert de technici van morgen door te laten zien wat er allemaal mogelijk is in het werkveld.  Het Hondsrug College uit Emmen is één van de Technasia in Dutch TechZone. Ook Coevorden heeft bij De Nieuwe Veste, en Hoogeveen met het Roelof van Echten College een kweekvijver voor technici. 

Wanneer ik Henri vraag naar de samenwerkingen waarbij de Technasiumstudenten en ondernemingen betrokken zijn, lepelt hij een hele waslijst aan projecten op. Van elektrische vliegtuigjes en quads tot een huisje van biocomposiet. Alles kan, als je het maar technisch kunt onderbouwen met een goed plan en een goed verslag. Het moge duidelijk zijn dat Pragt in zijn 15 jaar bij het Technasium al veel voorbij heeft zien komen. Zo benoemt hij als voorbeeld Mark, een oud-student van het Hondsrug College. “Kijk, hij liep tegen het openbaar vervoer aan in de regio. Samen met Spijker uit Meppel heeft hij daarvoor een plan gemaakt en uiteindelijk verschillende knelpunten technisch op kunnen lossen.” 

In totaal lopen er op dit moment 250 verschillende studenten rond binnen het Technasium aan het Hondsrug College. Daarmee is het op zich al een daverend succes te noemen. Wanneer ik Henri vraag hoe dat kan, vertelt hij me dat de praktische toepassingen van theorie, en de ruimte voor creativiteit de studenten erg aanspreekt. “We beginnen in leerjaar één tot drie met gezamenlijke projecten, waarbij de studenten al nadenken over wat zij willen, en waar ze naartoe willen groeien. Vervolgens gaan we met ze in gesprek, en vinden we in de bovenbouw passende projecten die de nieuwsgierigheid van de studenten als prioriteit heeft. Het plezier dat de studenten daarin vinden zorgt voor versneld leren, en niet alleen maar technisch!” 

Lachend vervolgt Henri zijn verhaal met een student die wat meer moeite had met de Engelse taal. “We kregen de kans om op field trip te gaan naar een gave onderneming, maar dat was eigenlijk tijdens zijn Engelse les. Toch gegaan, en uiteindelijk las hij moeilijke Engelse boeken in vakjargon over de behandelde onderwerpen, dubbel winst dus!” 

 

Triggercars op waterstof? 

Tijdens de rondleiding in het ruime lokaal lopen we uiteindelijk tegen een motorblok van een brommer aan. Het motorblok staat er niet zomaar om te knutselen, maar om een wel heel speciaal nieuw project. “Tijdens het afgelopen Innofuture-evenement kwam ik aan de praat met Fox Industries uit Dedemsvaart. Zij maken onder meer Trigger Cars; een flitsend type elektrische auto of driewieler die onder meer gebruikt wordt als toeristenvervoer in Barcelona”. 

Fox Industries liep tegen het elektrische onderdeel aan, want de auto’s moeten best regelmatig geladen worden, en aan de andere kant willen ze dat het milieu niet belast wordt door het gebruik van de auto’s. Een nieuwe milieuvriendelijke oplossing is dus geboden voor de onderneming uit Dedemsvaart, en daarom schonken ze de knappe koppen van het Hondsrug College een motorblok van een brommer, om te kijken of deze misschien op waterstof zou kunnen lopen met de nodige aanpassingen. Op dit moment wordt er druk gedacht, gesleuteld en getest door Henri en zijn compagnons. Allemaal met de nodige plannen, theoretische achtergronden en uitvoerprocessen. Ook mochten de studenten zelf de auto’s even testen bij Fox Industries op het terrein; “in de stromende regen reden de leerlingen rond in de auto’s, maar ze wilden eigenlijk niet stoppen. Het enthousiasme spatte er echt vanaf”.   

 

Wil je nu meer lezen over het Technasium? Klik hier!

Jouw nieuws ook delen? Klik hier