Growz
Storiez

Bedrijventerrein Schoonoord klaar voor vestiging van bedrijven

Read 5 min.

Samen met wethouders Steven Stegen en Jan Zwiers wandelen we met Hedy Smit – Wigchers, Jaap Wigchers en Aaldert Kuipers het bedrijventerrein in Schoonoord op. Precies vier jaar geleden waren zij ook op het bedrijventerrein te vinden, maar drie van hen in een andere functie.

In 2017 stond het bedrijventerrein nog leeg en verkocht de gemeente Coevorden het aan Wigchers Beheer b.v. Ter plaatse vond een ondertekening plaats, waarbij Jan Zwiers als wethouder de gemeente Coevorden vertegenwoordigde, Hedy Smit-Wigchers en Jaap Wigchers het familiebedrijf en Steven Stegen de journalist namens RTV Drenthe was.  Nu, vier jaar later, staan er op het bedrijventerrein vijf grote gebouwen en staan dezelfde mensen op deze locatie, maar nu in een andere functie. De journalist is inmiddels de wethouder van Coevorden, de toenmalige wethouder heeft nu dezelfde functie in de gemeente Hoogeveen en Hedy, Jaap en Aaldert vormen nu gezamenlijk de directie van de Wigchers bedrijven.

“Na de koop in 2017 zijn we twee jaar later begonnen met de ontwikkeling van het gebied”, vertelt Hedy Smit-Wigchers. “De vijf multifunctionele, duurzame bedrijfshallen zijn inmiddels klaar en nu is het tijd voor de volgende stap, namelijk dat bedrijven zich gaan vestigen in één of meerdere van de bedrijfsruimtes.” Voor het van oorsprong Schoonoordse transportbedrijf is het niet nieuw. “Mijn vader Louwrens Wigchers is degene die de vastgoedtak heeft bedacht en opgezet. Inmiddels hebben we in Emmen, Coevorden, Gieten en Hoogeveen ook grond gekocht en ontwikkeld en met die insteek hebben we het bedrijventerrein in Schoonoord ook van de gemeente overgenomen,” vertelt Hedy. De gedachte hierachter is dat het voor bedrijven vaak een grote investering is om grond te kopen, te ontwikkelen en een bedrijfsruimte te bouwen. “Wij willen dat faciliteren, zodat de ondernemer zich helemaal op z’n bedrijf kan richten. Kortom, wij investeren en bouwen een bedrijfsruimte en verhuren dat vervolgens weer of, zoals nu in Schoonoord, zelfs vijf bedrijfshallen”, aldus de transportondernemer in vastgoed.

De toenmalige wethouder Jan Zwiers was destijds blij met de verkoop. “Het is misschien een wat ongebruikelijke aanpak, maar het past heel goed in onze werkwijze om meer samen met onze inwoners te doen en te kijken wat goed is voor de omgeving. Met het netwerk van de familie Wigchers is de kans veel groter dat er activiteit op het bedrijventerrein gaat plaatsvinden en uiteindelijk heeft Schoonoord daar baat bij”. De huidige wethouder van Coevorden, Steven Stegen, nam tijdens een bedrijfsbezoek een kijkje bij de vijf bedrijfshallen. Ook hij is onder de indruk van de werkwijze van de firma Wigchers. “Wigchers heeft een lange traditie in het dorp Schoonoord en heeft de reputatie en contacten om deze gedurfde stap te zetten. Ik vind het een prachtige ontwikkeling en verwacht een impuls voor het regionale bedrijfsleven”, aldus de wethouder. Stegen kijkt lachend terug op het fotomoment van vier jaar geleden en waardeert, dat zijn voorganger en collega Zwiers deze dag even aansluit om samen deze mooie ontwikkeling in de regio Dutch TechZone te benadrukken.

Hedy, Aaldert en Jaap kijken tevreden terug op de realisatie van het bedrijventerrein in Schoonoord. Inmiddels worden de eerste verkennende gesprekken gevoerd met toekomstige, potentiële huurders. Ook is er in één van de loodsen al een bovenloopkraan geplaatst en zijn de voorbereidingen voor zonnepanelen in gang gezet. Hedy: “De vraag naar moderne en betaalbare bedrijfsruimte in onze regio blijft de komende jaren groeien en ondanks de huidige, complexe economische situatie zien we de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Binnenkort starten we met de bouw van een bedrijfsruimte in Gieten, omdat we daar ook kansen zien en behalve voor transport weten steeds meer partijen ons ook te vinden voor onze vastgoed activiteiten”.