Connectz
Growz

BMTEC | Kansen benutten zodra deze zich voordoen

Read 5 min.

EMMEN – Op het moment dat ik aan kom, neemt Bakschik Martirosian net afscheid van een klant. De CEO van BMTEC doet de deur voor me open en zegt hartelijk: “Welkom bij BMTEC, wil je wat drinken?” Oorspronkelijk komt Bakschik uit Armenië. Op zijn 11e is hij, samen met zijn ouders, terechtgekomen in Nederland. 19 jaar later heeft hij drie maakbedrijven met een miljoenenomzet: BMTEC, Woodlaser en Plexideal. BMTEC is marktleider op het gebied van lasersnijden van kunststoffen en heeft inmiddels 15 medewerkers in dienst.

Lasersnijden kunststoffen

“We lasersnijden kunststoffen voor diverse sectoren”, vertelt Bakschik. “Machinebouw, scheepsbouw, jachtbouw, je kunt het zo gek niet bedenken. We maken meestal onderdelen van machines. Soms heb ik geen idee waarvoor het wordt gebruikt.” Tijdens zijn studie werktuigbouwkunde aan NHL Stenden kwam Bakschik in aanraking met een lasermachine op school. Bakschik: “Dit zette me meteen aan het denken: hier moest toch veel meer uit te halen zijn? Naast de interesse voor de techniek ben ik ook iemand die graag kansen benut wanneer ik deze krijg, daarom heb ik zelf een lasermachine gekocht waarmee ik kunststofonderdelen kon bewerken en zo is BMTEC ontstaan.”  

Regio

In 2016 besloot Bakschik om te verhuizen van Stadskanaal naar de Oosterbracht in Emmen. De keuze om zich in Emmen te vestigen, lag ook voor de hand. “Ik woonde en studeerde al in Emmen”, zegt Bakschik. “Daarnaast zijn er veel maakbedrijven in Emmen, zijn de uitvalswegen goed en is het ondernemersklimaat ideaal. Dus hier hoefde ik niet lang over na te denken. In 2018 zijn we naar dit pand aan de Henry Hudsonstraat verhuisd en ben ik me ook fulltime op het bedrijf gaan richten. Hier draaien nu 9 machines van klein naar groot en maken we een heel breed assortiment aan kunststof halffabricaten voor klanten als Shell, Siemens, VDL en Honeywell.”   

“Wij leiden onze medewerkers intern op. Wat we hier doen, is zo specifiek, dat leer je niet bij en ander bedrijf.”

Bakschik Martirosian

Voordelen van kunststof

Bakschik had al snel door dat de industriële toepassing, waarbij onderdelen van staal, aluminium of RVS vervangen worden door kunststof, van waarde zou zijn voor de maakindustrie. En dat maakte hem uniek. “Kunststof heeft gewoon heel veel voordelen ten opzichte van traditionele materialen, zoals staal en RVS”, legt Bakschik uit. “Het is licht materiaal, corrosiebestendig, slijtvast en duurzaam. Dat in combinatie met het lasersnijden, maakt dat ik me kan onderscheiden van concurrenten. Het voordeel van lasersnijden ten opzichte van bijvoorbeeld frezen is dat de afwerking veel netter wordt. Daarnaast brengt het lasersnijden ook veel minder afval met zich mee. Hier is veel vraag naar.”

Samenwerking onderwijs

De meeste werknemers die bij BMTEC in dienst zijn komen uit de regio. “Jaarlijks lopen er zo’n 10 studenten bij ons rond die bij ons afstuderen”, vertelt Bakschik. “Die jongeren komen van NHL Stenden, maar ook van Drenthe College of Noorderpoort. De besten hiervan komen vaak ook bij ons in dienst. Wij moeten onze medewerkers toch intern opleiden. Wat we hier doen, is zo specifiek, dat leer je over het algemeen niet bij een ander bedrijf.”

“Ik ben op zoek naar maakbedrijven die geïnteresseerd zijn om hun producten online af te zetten. Samen staan we toch sterker!”

Blijven groeien

Bakschik heeft ook volop plannen voor de toekomst. “Natuurlijk willen we blijven groeien, maar we hebben ook plannen om grotere massa’s te kunnen lasersnijden tegen dezelfde prijs en binnen een snelle levertijd”, licht Bakschik toe. “Hoe we dat gaan doen, laat ik even in het midden, maar hier gaan we ons wel volop op richten. Daarnaast richten we ons nu ook meer op de Duitse markt. De afgelopen vier jaar is het ons ieder jaar gelukt om de omzet weer te verdubbelen, dus dat willen we zeker vasthouden!”

Nieuwe ontwikkelingen

Op dit moment is Bakschik bezig met het verbinden van de Nederlandse maakindustrie met e-commerce. Bakschik: “Mijn missie is om Nederland en uiteindelijk Europa minder afhankelijk te maken van China. Dit is zowel voor de Nederlandse maakindustrie als voor de e-commerce nodig. Maar dat kan ik natuurlijk niet alleen. Daarom ben ik op zoek naar maakbedrijven die geïnteresseerd zijn om hun producten online af te zetten. Samen staan we toch sterker!”

In contact komen met BMTEC?
Tel: +31 (0) 591 726594 / Mail: info@bmtec.nl