Skillz
Storiez

Aan de Buitenvaart worden buitenkansen benut

Read 5 min.

Hoogeveen – In 2013 zijn Jan Tabak en Gerard Markhorst gestart met een onderneming die wel een heel speciale nichemarkt bedient. ProFilco is een project gestuurde onderneming die zich richt op filtratietechnieken door gebruik te maken van verschillende membranen. “Alhoewel elke klant een eigen proces en een specifiek soort filtratie of separatie van hun proces-vloeistoffen wenst, kunnen de meeste klanten vrijwel altijd bij ons terecht voor hun filtratie-systemen”. We hebben al een keer eerder mogen aanschuiven bij deze onderneming, en omdat ze zich tevens bezighoudt met andere en nieuwe innovaties in de stikstofproblematiek maakten we een afspraak om ook over deze werkzaamheden te praten.

De heren geven aan dat er bij de start van de onderneming in 2013 veel te leren was over de verschillende scheidingsmethodes, filters en de processen van vooral de chemische industrie. Deze combinatie van facetten en tevens een innovator te zijn binnen een relatief nieuwe wereld is een flinke stap geweest, maar inmiddels hebben de ondernemers een gevestigde naam weten op te bouwen.

In het begin kozen klanten nog niet altijd voor ProFilco wanneer ze een wens hadden, nu we ons bewezen hebben in de markt, kiezen er steeds meer klanten voor een ProFilco filtersysteem.

Dit komt mede door de extreem hoge zuiverheidsgraad en de duurzaamheid die onze systemen met zich meedragen”. 

Inspelen op de actualiteit

De filterspecialisten Jan en Gerard zijn namelijk niet altijd werkzaam geweest in de branche waarin ze nu opereren. Voor hun ProFilco-tijd hielden de twee ondernemers zich bezig met werktuigbouwkunde, een achtergrond die ze nu nog dagelijks helpt bij het ontwikkelen van hun producten. Zo laten de heren me een nieuwe uitgewerkt systeem zien. Alhoewel dit nog in de kinderschoenen staat, is er in de werkplaats in Hoogeveen een systeem ontwikkeld dat ammoniak uit vloeistoffen kan filteren.

Dit is inderdaad een product dat nog in de kinderschoenen staat, maar we zijn al wel erg blij met de resultaten die het systeem levert”. 

In de landbouwsector is er in de laatste aantal jaren natuurlijk de stikstofproblematiek uitgelicht, een portefeuille waar velen zich al over hebben gebogen. Ook bij ProFilco wordt er met hun specialistische kennis gekeken naar de problematiek, waarna er de wens is ontstaan om zich hier verder in te gaan verdiepen. Deze innovatiewens komt samen te vallen met het ondernemen tijdens de wereldwijde pandemie.

Circa anderhalf jaar geleden waren we bij de onderneming en werd er gesproken over het nieuwe project. Destijds sprak Jan de woorden “momenteel zijn wij bezig met een nieuw project gericht op de stikstofproblematiek. Ons nieuwe product biedt grote voordelen voor de boeren en de industrie” . Dus kwamen we terug om te kijken hoe de onderneming op dit moment opereert en hoe het zich staande houdt in de pandemie.  Veel industriële en agrarische activiteiten stoten teveel stikstof uit in de vorm van ammoniak. Het nieuwe systeem van ProFilco verwijdert de ammoniak uit afvalwater en mest, zonder dat daar extra energie voor nodig is. “We hopen dat ons systeem bijdraagt aan een beter milieu waarbij boeren toch hun koeien kunnen houden en hun bedrijven en activiteiten kunnen voortzetten.”

Universele toepasbaarheid

In principe voorziet Profilco hun klanten van twee verschillende soorten diensten. Allereerst heb je de verschillende filtratie- en separatie installaties met veelal membraan filters, die ze ontwikkelen voor bestaande en nieuwe klanten. Daarnaast zijn de service- en vervangingswerkzaamheden aan filterinstallaties een onderdeel van hun dagelijkse werk. Wat bijzonder is, is dat de innovatieve filterproducten van ProFilco gebruikt kunnen worden voor een heel breed scala aan toepassingen, ook voor systemen die oorspronkelijk door andere leveranciers zijn gemaakt.

De grootste industrie

Verreweg het meeste levert het bedrijf haar producten aan grote ondernemingen die zich bezighouden met de Chlooralkali processen. Voor de correcte elektrolyse van natriumchloride oplossingen moeten deze oplossingen uitermate zuiver zijn. Wanneer de zoutoplossingen niet goed gefilterd zijn, kan er een grote hoeveelheid vervuiling aanwezig zijn in het water, die de werking van de elektrolyse installatie verstoort . Door de filtermembranen van ProFilco, die een hoge temperatuurbestendigheid hebben en bestand zijn tegen allerlei soorten chemicaliën, wordt de pekel gezuiverd waardoor er een pure zoutoplossing overblijft.

Met deze zoutoplossing wordt er in de chlooralkali industrie via elektrolyse een tal van producten gemaakt, met behulp van de splitsing in chemische elementen. Chloor, waterstof  en natronloog  worden door de afnemers  van ProFilco geproduceerd en daarmee zijn de toepassingen zo goed als eindeloos. Deze producten zijn zeer uiteenlopend; van de glasindustrie tot hygiëneondernemingen. Wat op dit moment leuk is om te weten, is dat het filtratie-proces ook gebruikt wordt voor componenten van de desinfectiemiddelen die we de laatste paar jaren allemaal veel hebben gebruikt.

Toch is het niet zo makkelijk zomaar een filtersysteem van ProFilco aan te schaffen en alles wat je wilt filteren succesvol te kunnen scheiden.

Globalisering

Door het grote scala van klanten opereert ProFilco over de hele wereld. Gebeurt dat dan meteen?

Nee, elke klant heeft zijn eigen proces en een specifiek soort zout dat ze gebruiken. Daarom wordt er altijd eerst een monster verstuurd naar Hoogeveen, zodat Jan en Gerard kunnen beoordelen of ze het optimale systeem kunnen creëren op kleine schaal. Ze testen de samenstelling van het zout en doen een berekening, waarna ze een voorstel aan de klant versturen. Zo gaat het balletje rollen.

“Ja, je komt moeilijk aan materialen. Daar heeft de hele wereld natuurlijk last van, en voor ons heeft dat ook zo zijn impact gehad”. Toch laten de twee zich er niet door uit het veld slaan en kunnen ze ook nu hun klanten de verschillende systemen leveren. Tegelijkertijd draait het stikstofproject dus.

Wij zijn in ieder geval benieuwd naar welke ontwikkelingen ProFilco in de nabije jaren door gaat maken. Wil je nu al meer lezen over de Hoogeveense onderneming, of ben je benieuwd naar hun producten? Klik dan op de onderstaande knop en kom meer te weten.