Storiez

Groots in kleine producten

Read 5 min.

Emmen – In het midden van het industrieterrein in Emmen wordt er al ruim 40 jaar ervaring opgedaan met het spuitgieten van kleine kunststof producten. H&P Moulding, dat eind jaren ’70 startte als Plast Molding, biedt hun klanten volledige matrijsontwerpen en hoge kwaliteit kunststof spuitgietproducten. Afgelopen vrijdag belden we, en vandaag drinken we al een kop koffie met directeur Bart Labrie, die sinds 2013 aan het roer staat van het productiebedrijf.

Bart vertelt met veel plezier over alle facetten van de onderneming, “wat mooi is, is dat het bedrijf en daarmee het specialisme hier dus al lange tijd aanwezig is. Plast Molding ging destijds voldoen aan de kunststofvraag van grote ondernemingen als Honeywell en Sony Ericsson, en om die reden zijn we al jaren in Emmen gevestigd.” Het verhaal wordt opgevolgd door de opmerking dat er ook nu veel kansen liggen in de regio voor de maakindustrie. Bart weet me te vertellen dat er veel ruimte is, dat er goede werknemers te verkrijgen zijn en dat er erg positief wordt gereageerd op samenwerkingen om innovatie te stimuleren.

In 2009 werd de onderneming overgenomen door H&P Moulding en weet het bedrijf een groot aantal branches aan te spreken. Hoe uiteenlopend de range aan producten is valt te zien aan de voorbeelden die de directeur aan me laat zien. Ik krijg een klein onderdeel van een vliegtuigmotor in handen en er we praten ondertussen over de fijne producten die dienst doen in de medische wereld. Tijdens het gesprek drinken we zelfs koffie uit een voor Limm Recycling ontwikkelde beker van biokunststoffen!

Van slagroomspuiten tot thermostaten, je kan het zo gek niet bedenken en bij H&P Moulding worden de plastic onderdelen ervoor ontwikkeld.

Biokunststoffen

En de productie met biokunststoffen is de nieuwste revolutie binnen H&P Moulding. Sinds een jaar of zes is de onderneming zich daarin gaan specialiseren en weet ze een grote hoeveelheid aan kennis te verzamelen. Zelf zijn ze daarom in het kader van Europese Territoriale Samenwerking, een project voor regionale ontwikkeling, een ontwikkeltraject gestart om diverse afbreekbare bioplastic producten te maken. Na een aantal aanpassingen in het proces kunnen deze gemaakt worden binnen H&P Moulding en verwacht Bart voor volgend jaar een grote vraag naar meer duurzame producten vanuit verschillende markten. De Limm beker is niet een alleenstaand product, maar staat ook symbool voor de mogelijke producten en de productiecapaciteit van biokunststoffen.

We zoeken de kennisvergaring dichtbij

Innovatie in de richting van duurzamere alternatieven kan natuurlijk niet alleen gedaan worden vanuit de 10-koppige onderneming. Hierdoor is Bart Labrie sterk voor de samenwerking met andere ondernemingen en instellingen, waarbij er een sterke voorkeur is voor bedrijven in het noorden van Nederland. Zo is er al samenwerking met verschillende partijen om bijvoorbeeld industriële landbouw te gebruiken voor de verwerking van planten tot plastics. Ook is H&P Moulding aangesloten bij SUSPACC (sustainable products and chemicals cluster) voor de innovatie richting duurzame ontwikkeling en productie van plastics en plastic producten en de belangenbehartiging van het MKB.

“De Dutch TechZone is namelijk aan het groeien en het wordt nu al een sterke regio van expertise. Er is participatie vanuit allerlei hoeken en zo werkt samenwerking echt als een versterker van de bedrijven.  Als je je daar niet actief mee bezighoudt kan je als organisatie wel eens de boot gaan missen.”

De Clean Room

Een ander bijzonder onderdeel van het bedrijf is het gebruik van een grote ‘Clean Room’, waarin voornamelijk producten voor medische apparatuur ontwikkeld worden. Door verschillende technieken met luchtcirculatie wordt de ruimte voorzien van een stofarme omgeving waardoor de medische producten zo hygiënisch mogelijk opgeleverd kunnen worden. “Dit is voor ons een belangrijk facet, omdat we veel doen voor de medische branche. De producten die we voor hen ontwikkelen zorgen voor ongeveer 40% van onze omzet en dan is het mooi dat je zo aan hun vraag kunt voldoen.”

Ook vraag ik Bart hoe lang het duurt voordat een aanvraag van een klant een ontwikkeld product is. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat voor type product het is, wat de geproduceerde hoeveelheid ervan zou moeten zijn en hoe haalbaar dit idee is. Om aan deze vragen te voldoen richt H&P Moulding zich dan eerst op de maakbaarheid en dit duurt één of twee maanden. Wanneer dit positief is, maakt de onderneming in een tijdbestek van drie a vier maand een mal, waar vervolgens ook correcties aan gedaan kunnen worden. Uiteindelijk starten ze dan met productieproces en krijgt de klant van H&P Moulding de gewilde oordopjes, slagroomspuiten, vliegtuigonderdelen, of andere kleine producten geleverd.

Dutch TechZone

De laatste vraag die ik stelde aan Bart Labrie was de vraag hoe hij tegen Dutch TechZone aankijkt. De enthousiaste ondernemer stelt dat deze regio de potentie heeft om een unieke positie in te nemen. “De Dutch TechZone is namelijk aan het groeien en het wordt nu al een sterke regio van expertise. Er is participatie vanuit allerlei hoeken en zo werkt samenwerking echt als een versterker van de bedrijven.  Als je je daar niet actief mee bezighoudt kan je als organisatie wel eens de boot gaan missen.”Bezoek de website van H&P Moulding